Emailfabriek

Kea

Aan de rand van de havenplaats Koríssia pronkt een oude fabriek die in 1927 is opgericht door Ioánnis Gleoudis. De fabriek, met een schoorsteen van maar liefst 45 meter hoog, heeft een belangrijke rol vervuld in de economische voortvarendheid van Kéa. Landbouw speelde een kleine rol op het eiland.

Vele bewoners hebben dan ook jaren in de fabriek hun brood verdient met de productie van metaal en email. Email is feitelijk niets meer dan gesmolten glas dat wordt aangebracht op metaal of aardewerk om het te beschermen of te versieren. Het is duurzaam en kleurvast. Indien email gebruikt wordt op aardewerk, wordt het ook wel glazuur genoemd.

In eerste instantie werd er voornamelijk keukengerei gemaakt en in 1936 werd de productie van helmen en veldflessen voor het Griekse leger hier aan toegevoegd. Tussen 1939 en 1941 leverde de fabriek tevens artillerie, in de vorm van mortieren, aan het Griekse leger. In 1957 veranderde de economische stabiliteit van het eiland en werd de fabriek gesloten.

De fabriek werd in 1991 erkend als Nationaal Monument van Griekenland. Een collectief van voormalige werknemers draagt vandaag de dag zorg voor het behoud en de bekendheid van de fabriek. Een klein industrieel museum, niet ver van de fabriek, stelt het hele jaar oude machines, materialen en documenten tentoon. De fabriek zelf is alleen open voor publiek tijdens een evenement of expositie.

op de kaart

Accommodaties op Kea

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten