Palia Vlachata

Kefalonia

De magische stilte wordt verstoord door het knetterende geluid van een brommertje. Een oude man stapt af, neemt plaats op een muurtje en steekt diep in gedachten een sigaret op.

  • Palia Vlachata
  • Palia Vlachata
  • Palia Vlachata
  • Palia Vlachata
  • Palia Vlachata
  • Palia Vlachata
  • Palia Vlachata
  • Palia Vlachata
  • Palia Vlachata
  • Palia Vlachata
/

Kyrios Nikolaos was een kind van tien jaar oud toen het dorp waar hij woonde op 12 augustus 1953 werd getroffen door een aardbeving. De bewoners werden als gevolg van dit natuurfenomeen gedwongen zich ergens anders te vestigen.

Palia Vlachata was een van de grootste dorpen van Kefalonia en ligt net iets landinwaarts bij Karavomilos. De meeste inwoners hielden zich bezig met veehouderij of trokken naar zee om vanaf daar hun gezin te onderhouden. Het klimaat was er gunstig, droog en koel, wat hem betreft aangenamer dan het klimaat aan zee waar kyrios Nikolaos nu woont. Hij gaat graag terug naar die vertrouwde plek van vroeger. Trouw komt hij hier elke dag na het middageten een sigaretje roken en zijn gedachten dwalen af naar oude tijden.

In het verlaten dorp heerst nu een bijna spookachtige stilte en u waant zich bijna in het decor voor een filmproductie. Het enige geluid dat de stilte doorbreekt is het tjilpen van de vogels en heel af en toe is er in de verte een kudde geiten te horen. Het is vreemd om door de stille straatjes te dwalen waar ooit gezinnen hun dagelijkse leven hadden. In sommige huizen zijn de keukens met de stenen ovens nog te herkennen. De gebouwen worden nu overwoekerd door vegetatie en in de huizen waar ooit hele gezinnen leefden hebben nu bomen wortel geschoten. De natuur heeft het dorp van de mens overgenomen.

Elk jaar in de zomer komt het dorp echter weer tot leven tijdens het Saristra Festival. Drie dagen lang staat het dorp in het teken van kunst, muziek en film. Bekende musici geven hier concerten, kunstenaars exposeren hun werk en er worden filmvoorstellingen gegeven. Het idee kwam van een groep vooruitstrevende jongeren van het eiland die het buitenaardse decor van het dorp als geschikte locatie beschouwden voor het organiseren van een cultureel festival. Inmiddels is het festival uitgegroeid tot een van de belangrijkste festivals van de Ionische eilanden. De Engelse krant Daily Telepgraph zette het Saristra Festival zelfs op de lijst van de 20 best bewaarde geheimen van de Griekse eilanden.

Een bezoek aan Palia Vlachata is beslist een bijzondere ervaring. Het dorp ligt op een van de routes van het wandelarrangement en is eveneens gemakkelijk te bereiken vanuit Sami of Karavomilos.

op de kaart

Accommodaties op Kefalonia

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten