De Kakia Lagada kloof

Kythira

Het visserdorpje Agia Pelagia in het noordoosten van Kythira is een uitstekende uitvalsbasis om de rest van het eiland te verkennen. Wanneer u te voet het eiland wil gaan ontdekken, is het leuk om een bezoekje te brengen aan de Kakia Lagada kloof. Vanuit Agia Pelagia is het een klein stukje lopen (ongeveer 3 kilometer) naar het strand van Kakia Lagada en de gelijknamige kloof. U kunt natuurlijk ook met de huurauto de kloof bezoeken. In dat geval parkeert u de auto bij het strand en loopt u het laatste stukje richting de kloof. De natuurlijke ingang van de kloof start aan het strand en is imposant. U kunt de kloof niet inwandelen omdat deze vol staat met water. Niet met zomaar water, maar met bijzonder water.

  • kakila lagada 20.jpg
  • kakia lagada _01
  • kakia lagada _08.jpg
  • kakia lagada _04.jpg
  • kakia lagada _09.jpg
/

Wanneer u richting de kloof loopt, ziet u het water in de kloof langzaam in uw gezichtsveld verschijnen. Wanneer u aan de rand van de kloof staat en u proeft het water, zult u merken dat het water zout is. Echter, wanneer u de kloof een stukje inloopt of zwemt en nogmaals het water proeft, zult u merken dat het water nu zoet smaakt. Verschillende wetenschappers zijn naar Kythira afgereisd om dit bijzondere fenomeen te onderzoeken. Wetenschappers trokken de conclusie dat het water aan het begin van de kloof zout is omdat het hier, met hoge golven en harde wind, vermengd wordt met het zeewater. Daarnaast ontdekten de wetenschappers botten in het water en na archeologisch onderzoek bleek het te gaan om beenderen van wezens van een miljoen jaar oud. Bovenop de kloof vonden ze botten van diverse vissen en liggen overal schelpen. De verklaring hiervoor wordt gezocht in het feit dat Kythira niet altijd een eiland is geweest. Ooit was het deel van het vasteland van Griekenland en verbond het de Peloponnesos met Kreta. Door de verschuiving van de aardplaten is de kloof ontstaan, met aan de voet daarvan dit bijzondere water.

Het verhaal gaat dat vroeger piraten onder leiding van Kaptein Barbarosa, door de kloof voeren richting de toenmalige Byzantijnse hoofdstad Paliochora. Vandaag de dag zijn nog steeds restanten te zien van het oude kasteelstadje dat ook wel Agios Dimitrios werd genoemd. Het kasteelstadje werd in de 16e eeuw ontdekt door de piraten van Barbarosa, toen zij via de kloof het eiland bereikten. De piraten hadden maar één doel; het eiland plunderen en de inwoners vermoorden of verkopen als slaaf. Sinds deze gebeurtenis zou geen mens meer in het kasteelstadje hebben gewoond.

op de kaart

Accommodaties op Kythira

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten