Kloosters

Kythira

Het eiland Kythira kent meerdere kloosters die dateren uit verschillende perioden in het verleden. Sommigen kloosters bieden u een prachtig uitzicht over Kythira. De belangrijkste, mooiste en meest bijzondere staan hieronder kort beschreven.

 • agiamoni_594.jpg
  Agia Moni
 • agiamoni_580.jpg
  Agia Moni
 • analypseoschurch_586.jpg
  Kerk van Analypseos
 • aggeorgiosvounou_652.jpg
  Agios Georgos tou Vonou
 • aggeorgiosvounou_645.jpg
  Agios Georgos tou Vonou
/

Agia Moni


Het klooster dateert uit 1840 en werd gebouwd met financiële hulp van Theodoros Kolokotronis, een held uit de Onafhankelijkheidsoorlog van 1821-1828. Kolokotronis keerde terug naar Kythira om zijn eed die hij gezworen had aan de Heilige Maagd Maria uit te voeren.

Dit hield in dat hij de Turken moest verslaan om Griekenland te bevrijden van de heerschappij van het Ottomaanse Rijk. Als dank voor de hulp die hij zou verkrijgen van de Heilige Maagd, zou hij ter ere van haar een kerk laten bouwen. Het klooster is gebouwd op de bergketen Digenis dat boven Diakofti gelegen is, via de afslag aan de weg van Frilingianika naar Diakofti. Vanaf het klooster is er een prachtig uitzicht over zee. Het klooster viert jaarlijks zijn naamdag op 6 augustus. Op 5 augustus wordt er vanaf plusminus 19.00 uur een dienst gehouden. Op de feestdag zelf, 6 augustus, is de viering in de ochtenduren tussen 07.30 en 10.30 uur. Het is mogelijk om als bezoeker deze diensten bij te wonen.

Agios Georgos tou Vonou


Dit klooster is gelegen op de top van een berg, tussen Avlemonas en Agia Moni. Hier zijn tevens opgravingen uit het Miotische heiligdom gevonden en bevindt zich het klooster Agios Georgos tou Vonou. Het klooster beschikt over twee kleine kapellen. De oostelijke kapel is gewijd aan Agios Georgos, met een mozaïeken vloer uit de 7e eeuw. De westelijke kapel in Kytheriaanse stijl is gewijd aan Panagia Myrtidiotissa en Agios Nikolaos. Ook hier is het uitzicht vanaf het klooster adembenemend.

Agia Elesa


Het hooggelegen klooster van Agia Elesa bevindt zich op ongeveer 5 kilometer ten westen van Livadi en is bereikbaar via een weg vanuit Gerakianika. Elesa, de dochter van Elladios, is vanuit de Peloponnesos naar Kythira gevlucht nadat haar vader haar vanwege haar Christelijke geloof verstoten had. In 375 werd ze door hem gevangen en gedood. Door haar opoffering werd ze heilig verklaard en werd het Agia Elesa klooster ter ere van haar gebouwd. Het is gelegen op een van de hoogste punten van het eiland en het klooster is door de jaren heen gegroeid tot zijn huidige vorm. Het klooster viert op 1 augustus zijn naamdag.

Agios Ioannis en Krimno


De kapel van Agios Ioannis en Krimno is gebouwd in een kleine grot in de rotswand op 100 meter hoogte boven Kapsali. En krimno betekent hangend. Om er te komen dient u een trap van 130 treden te trotseren. U wordt echter beloond met een fantastisch uitzicht over Chora en Kapsali. De kerk is gewijd aan Ioannis de Theoloog, die voordat hij naar Patmos ging, hier begon met het schrijven van de Openbaring; de Apokalipsi. De kerk is in 1725 gerenoveerd door de monnik Ioanniko, zoals aangegeven staat op de inscriptie bij de ingang.

Het andere kleine kerkje, iets lager en buiten de rotswand gebouwd, is gewijd aan Johannes de Doper. De geboortedag van Agios Ioannis wordt gevierd op 24 juni en zijn onthoofding op 29 augustus.

Osios Theodoros


Het klooster van de beschermer van Kýthira, Osios Theodoros, ligt buiten het dorp Logothetianika. Osios Theodoros, geboren in Koroni in het zuiden van de Peloponnesos, kwam in 921 naar Kythira,waar hij het voorzitterschap van de kerk van de Heiligen Sergius en Bacchus verkreeg. Kort daarna overleed hij.

Zijn relikwie werd ongeschonden gevonden door voorbijkomende zeilers. In het midden van de 12e eeuw werd zijn graf door ambachtslieden uit Monemvasia (Peloponnesos) getransformeerd tot een tempel, die later de kathedraal van het eromheen gebouwde klooster werd. Zoals blijkt uit de inscriptie bij de ingang, werd de kerk in 1630 gerenoveerd door de bisschop Athanasios Valerianos. Tijdens de Venetiaanse bezetting was het klooster van Osios Theodoros een bisdom, terwijl tijdens de Engelse bezetting het klooster een school voor jongens huisvestte. Deze is inmiddels is omgedoopt tot een museum.

op de kaart

Accommodaties op Kythira

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten