Onze specialisten helpen u graag verder op weg. Bel ons gerust.

Brochure aanvragen

Vraag de brochure aan

Kloosters

Kythira

Het eiland Kythira kent meerdere kloosters die dateren uit verschillende perioden in het verleden. Sommigen kloosters bieden u een prachtig uitzicht over Kythira. De belangrijkste, mooiste en meest bijzondere staan hieronder kort beschreven.

  • Agia Moni
  • Agia Moni
  • Kerk van Analypseos
  • Agios Georgos tou Vonou
  • Agios Georgos tou Vonou
/

Agía Moní
Het klooster dateert uit 1840 en werd gebouwd met financiële hulp van Theódoros Kolokotrónis, een held uit de Onafhankelijkheidsoorlog van 1821-1828. Kolokotrónis keerde terug naar Kýthira om zijn eed die hij gezworen had aan de Heilige Maagd Maria uit te voeren.

Dit hield in dat hij de Turken moest verslaan om Griekenland te bevrijden van de heerschappij van het Ottomaanse Rijk. Als dank voor de hulp die hij zou verkrijgen van de Heilige Maagd, zou hij ter ere van haar een kerk laten bouwen.

Het klooster is gebouwd op de bergketen Digénis dat boven Diakófti gelegen is, via de afslag aan de weg van Frilingianika naar Diakófti. Vanaf het klooster is er een prachtig uitzicht over zee.

Het klooster viert jaarlijks zijn naamdag op 6 augustus. Op 5 augustus wordt er vanaf plusminus 19.00 uur een dienst gehouden. Op de feestdag zelf, 6 augustus, is de viering in de ochtenduren tussen 07.30 en 10.30 uur. Het is mogelijk om als bezoeker deze diensten bij te wonen.

Ágios Geórgos tou Vonoú
Dit klooster is gelegen op de top van een berg, tussen Avlemonas en Agia Moni. Hier zijn tevens opgravingen uit het Miotische heiligdom gevonden en bevindt zich het klooster Ágios Geórgos tou Vonoú. Het klooster beschikt over twee kleine kapellen. De oostelijke kapel is gewijd aan Ágios Geórgos, met een mozaïeken vloer uit de 7e eeuw. De westelijke kapel in Kytheriaanse stijl is gewijd aan Panagía Myrtidiótissa en Ágios Nikólaos. Ook hier is het uitzicht vanaf het klooster adembenemend.

Agía Elésa
Het hooggelegen klooster van Agía Elésa bevindt zich op ongeveer 5 kilometer ten westen van Livádi en is bereikbaar via een weg vanuit Gerakiánika. Elésa, de dochter van Elládios, is vanuit de Pelopónnesos naar Kýthira gevlucht nadat haar vader haar vanwege haar Christelijke geloof verstoten had. In 375 werd ze door hem gevangen en gedood. Door haar opoffering werd ze heilig verklaard en werd het Agía Elesa klooster ter ere van haar gebouwd. Het is gelegen op een van de hoogste punten van het eiland en het klooster is door de jaren heen gegroeid tot zijn huidige vorm. Het klooster viert op 1 augustus zijn naamdag.

Panagía Myrtidiótissa
Het Panagía Myrtidiótissa-klooster is het grootste klooster op Kýthira. Het ligt op het westelijke deel van het eiland, vlakbij het dorp Kalokairinés. Panagía Myrtidiótissa wordt als beschermheilige van het eiland beschouwd, sinds een herder haar icoon in Myrtída vond in de 13e eeuw. Iedere keer als de herder het icoon mee naar huis nam, verdween het icoon op mysterieuze wijze weer terug naar de plaats waar hij het gevonden had. Op deze plaats is een kleine kapel gebouwd, die vandaag de dag nog steeds bestaat en die onder de nieuwe kapel ligt. Het klooster is opgebouwd rondom de kleine kapel. Tegenwoordig heeft het klooster een grote kerk die in de 19e eeuw gebouwd is. Het klooster kan verschillende gasten herbergen.

Sinds de 19e eeuw wordt in de twee weken na Pasen de icoon van de Agía Myrtidiótissa in processie langs alle dorpen over het eiland gedragen. Deze traditie is destijds gestart om alle bewoners in de gelegenheid te stellen de icoon te aanschouwen. Op de eerste zondag van de vastenperiode vertrekt de icoon naar Chóra, waar deze tot de maandag na het Grieks-orthodoxe Pasen blijft. Vervolgens gaat het via andere dorpen verder naar het noorden. Bent u tijdens deze periode, dus de twee weken na het Griekse Pasen, op Kýthira, dan moet u zeker naar de processie gaan kijken. Uw reisleiding ter plaatse informeert u hier graag over.

Tijdens het vastenritueel voor de Heilige Maagd Maria, viering op 15 augustus, nemen veel inwoners van Kýthira en bezoekers uit andere delen van Griekenland deel aan de Dekapentismó.

Vanaf 1 augustus wonen zij in de kloosters van hun thuis-eiland (Panagía Myrtidiótissa, Agía Elésa en Agía Moní) en verblijven daar tot de dag van Maria Hemelvaart op 15 augustus. Als u besluit om deel te nemen aan deze ceremonie, zult u de sfeer proeven met inbegrip van het vasten en de dagelijkse gebeden tot de Heilige Maagd Maria. Tijdens uw bezoek aan het klooster, dient u de tijd te nemen om naar het kruisbeeld, Stavrós, op de top te klimmen vanwaar uiteraard wederom van een spectaculair uitzicht valt te genieten.

De binnentuin van het kloostergebouw is prachtig en staat vol met bloemen en planten. De deur van de kerk kan op slot zijn, maar er is altijd een beheerder of beheerster aanwezig. Zij zullen met een indrukwekkend grote sleutel graag voor u de deur van de kerk openen. Houdt u wel rekening met de siëstatijden. Het beste kunt u het klooster in de ochtenduren bezoeken. Er mag in de kerk beslist niet gefotografeerd worden.

De naamdag van de Heilige Myrtidiótissa is op 24 september. Dit wordt groots gevierd door bewoners van Kýthira, maar ook door gelovigen vanuit heel Griekenland. De festiviteiten bestaan uit een belangrijke dienst, gevolgd door een kleine processie op en buiten het klooster.

Ágios Ioánnis en Krimnó
De kapel van Ágios Ioánnis en Krimno is gebouwd in een kleine grot in de rotswand op 100 meter hoogte boven Kapsáli. En krimnó betekent hangend. Om er te komen dient u een trap van 130 treden te trotseren. U wordt echter beloond met een fantastisch uitzicht over Chóra en Kapsáli. De kerk is gewijd aan Ioánnis de Theoloog, die voordat hij naar Pátmos ging, hier begon met het schrijven van de Openbaring; de Apokálipsi. De kerk is in 1725 gerenoveerd door de monnik Ioánniko, zoals aangegeven staat op de inscriptie bij de ingang.

Het andere kleine kerkje, iets lager en buiten de rotswand gebouwd, is gewijd aan Johannes de Doper. De geboortedag van Ágios Ioánnis wordt gevierd op 24 juni en zijn onthoofding op 29 augustus.

Ósios Theodóros
Het klooster van de beschermer van Kýthira, Ósios Theodóros, ligt buiten het dorp Logothetiánika. Ósios Theodoros, geboren in Koróni in het zuiden van de Pelopónnesos, kwam in 921 naar Kythira,waar hij het voorzitterschap van de kerk van de Heiligen Sergius en Bacchus verkreeg. Kort daarna overleed hij.

Zijn relikwie werd ongeschonden gevonden door voorbijkomende zeilers. In het midden van de 12e eeuw werd zijn graf door ambachtslieden uit Monemvasiá (Pelopónnesos) getransformeerd tot een tempel, die later de kathedraal van het eromheen gebouwde klooster werd. Zoals blijkt uit de inscriptie bij de ingang, werd de kerk in 1630 gerenoveerd door de bisschop Athanásios Valeriános. Tijdens de Venetiaanse bezetting was het klooster van Osios Theodoros een bisdom, terwijl tijdens de Engelse bezetting het klooster een school voor jongens huisvestte. Deze is inmiddels is omgedoopt tot een museum.

Kloosters op de kaart

Accommodaties op Kythira

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten

Om Rossholidays.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleidAkkoord