Het klooster Panagia Myrtidiotissa

Kythira

Het Panagia Myrtidiotissa-klooster is het grootste klooster op Kythira. Het ligt op het westelijke deel van het eiland, vlakbij het dorp Kalokairines. Panagia Myrtidiotissa wordt als beschermheilige van het eiland beschouwd, sinds een herder haar icoon in Myrtida vond in de 13e eeuw. Iedere keer als de herder het icoon mee naar huis nam, verdween het icoon op mysterieuze wijze weer terug naar de plaats waar hij het gevonden had. Op deze plaats is een kleine kapel gebouwd, die vandaag de dag nog steeds bestaat en die onder de nieuwe kapel ligt. Het klooster is opgebouwd rondom de kleine kapel. Tegenwoordig heeft het klooster een grote kerk die in de 19e eeuw gebouwd is. Het klooster kan verschillende gasten herbergen.

  • myrtidiotisa_381.jpg
  • myrtidiotisa_382.jpg
  • myrtidiotisa_378.jpg
  • myrtidiotisa_377.jpg
  • myrtidiotisa_380.jpg
/

Icoon van Agia Myrtidiotissa


Sinds de 19e eeuw wordt in de twee weken na Pasen de icoon van de Agia Myrtidiotissa in processie langs alle dorpen over het eiland gedragen. Deze traditie is destijds gestart om alle bewoners in de gelegenheid te stellen de icoon te aanschouwen. Op de eerste zondag van de vastenperiode vertrekt de icoon naar Chora, waar deze tot de maandag na het Grieks-orthodoxe Pasen blijft. Vervolgens gaat het via andere dorpen verder naar het noorden. Bent u tijdens deze periode, dus de twee weken na het Griekse Pasen, op Kythira, dan moet u zeker naar de processie gaan kijken. Uw reisleiding ter plaatse informeert u hier graag over.

Tijdens het vastenritueel voor de Heilige Maagd Maria, viering op 15 augustus, nemen veel inwoners van Kythira en bezoekers uit andere delen van Griekenland deel aan de Dekapentismo.

Vanaf 1 augustus wonen zij in de kloosters van hun thuis-eiland (Panagia Myrtidiotissa, Agia Elesa en Agia Moni) en verblijven daar tot de dag van Maria Hemelvaart op 15 augustus. Als u besluit om deel te nemen aan deze ceremonie, zult u de sfeer proeven met inbegrip van het vasten en de dagelijkse gebeden tot de Heilige Maagd Maria. Tijdens uw bezoek aan het klooster, dient u de tijd te nemen om naar het kruisbeeld, Stavros, op de top te klimmen vanwaar uiteraard wederom van een spectaculair uitzicht valt te genieten.

Binnentuin van Panagia Myrtidiotissa


De binnentuin van het kloostergebouw is prachtig en staat vol met bloemen en planten. De deur van de kerk kan op slot zijn, maar er is altijd een beheerder of beheerster aanwezig. Zij zullen met een indrukwekkend grote sleutel graag voor u de deur van de kerk openen. Houdt u wel rekening met de siëstatijden. Het beste kunt u het klooster in de ochtenduren bezoeken. Er mag in de kerk beslist niet gefotografeerd worden.

Naamdag van de Heilige Myrtidiotissa


Ieder jaar op 24 september stroomt het klooster van Myrtidiotissa vol met meer dan duizend Griekse pelgrims. Het is dan de naamdag van het klooster, een dag waar een eeuwenoud verhaal aan verbonden is. Op deze dag, lang geleden in een verlaten vallei op Kythira, liep er tussen de kleurrijke mirtestruiken een eenzame herder achter zijn kudde schapen aan. Het verhaal gaat, dat plotseling Maria aan hem verscheen. Ze had een opdracht voor hem. “Zoek mijn beeltenis”, zei ze, “die hier al jarenlang verborgen ligt.” Overdonderd door wat hij had aanschouwd, viel de herder ter aarde in een gebed. Zodra hij weer opstond, zag hij in zijn ooghoek de icoon van Maria, tussen de mirtestruiken. Om de beeltenis te waarborgen is het klooster van Myrtidiotissa gebouwd, op de plek waar de herder het ooit gevonden had.

Het mysterie van het Myrtidiotissa-klooster


De lokale bevolking zit vol verhalen als het om het klooster gaat. Zo zou het gebouw een bijzondere aantrekkingskracht hebben. We besloten dit zelf eens uit te testen. Na het verlaten van het klooster stoppen we halverwege, bij het grote kruis, op de weg die weer naar beneden leidt. We zetten de auto in zijn vrij en wachten af. Nu zou er volgens de vertellingen iets moeten gaan gebeuren... En lang te wachten hoeven we niet. Ineens lijkt het alsof er iemand een magneet achterop onze auto plakt, en rijdt de auto achteruit de helling weer op. We kijken elkaar verschikt aan. Hoe kan dit? We hebben daarna nog lang op deze helling gestaan, en diverse mensen om een verklaring gevraagd, maar het antwoord nooit gevonden. Het lijkt erop dat de inwoners toch gelijk hebben gehad: het klooster heeft een bijzondere aantrekkingskracht.

op de kaart

Accommodaties op Kythira

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten