Venetiaanse burcht

Kythira

Vanaf Káto Chóra is het nog een behoorlijke klim naar de Venetiaanse burcht, die hoog boven de stad uittorent. De tocht wordt echter beloond met een geweldig uitzicht.

  • venetiaanse burcht op kythira, griekenland
  • venetiaanse burcht op kythira, griekenland
/

De burcht Fortezza in de hoofdstad Chóra is zeker het meest opvallende monument van het eiland. Deze is gebouwd gedurende de Venetiaanse bezetting aan het eind van de 12e eeuw, begin 13e eeuw. Door de strategische ligging, was het een goed punt om de Ionische, Egeïsche en Kretenzer Zee tegelijkertijd te observeren en zich te beschermen tegen aanvallen door piraten en ander gespuis. De burcht werd daarom ook wel het oog van Kreta genoemd.

Het fort werd in verschillende fasen gebouwd, maar het grootste deel werd voltooid door de Venetianen in 1503. Aan de linkerkant van de ingang van de burcht bevonden zich de gevangenissen en aan de rechterkant een enorm reservoir met koepels en bogen, herkenbaar uit de Venetiaanse periode. In het midden van de burcht staan de ruïnes van een aantal woningen, waar de overwinnaars destijds waren neergestreken.

De burcht telt vier kerken. De oudste kerk is de Kerk van de Pantokrator, gebouwd in 1545 en voorzien van indrukwekkende, oude fresco’s. De grootste kerk van de burcht is de Panagía Myrtidiótissa die in 1580 is gebouwd. Het was oorspronkelijk een katholieke kerk, maar in 1806 werd deze omgedoopt tot een orthodoxe kerk. Het wonderen verrichtende icoon van Myrtidiótissa bevond zich bijna twee eeuwen lang in deze kerk om de stad voor een invasie van piraten te behoeden. Aan de voorzijde van de kerk bevinden zich enkele oude huizen. Tegenwoordig is het Historisch Archief van Kýthira in dit gebouw gevestigd . Direct ernaast ligt de kerk van Panagía Orphaní. Aan de noordzijde buiten het fort is een tweede kasteelmuur. Het fort telt diverse kanonnen uit de Venetiaanse , de Russische-, Turkse- en de Engelse periode.

op de kaart

Accommodaties op Kythira

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten