De burcht van Molivos

Lesbos

Al van ver valt het oog direct op de burcht van Molivos die hoog en fier de omgeving domineert. Eeuwenlang moest dit verdedigingswerk het dorp tegen vijandelijke invallen beschermen en alhoewel het gevaar tegenwoordig gelukkig is geweken, is dit historische monument niet meer uit het landschap weg te denken. Met name ’s avonds biedt de verlichte burcht een sprookjesachtig aanzicht waar men nooit genoeg van krijgt.

/

Op de heuvel waar ooit de acropolis van het antieke Mithymna was gelegen, bevindt zich de burcht van Molivos. Verschillende heersers lieten hier hun sporen achter en de robuuste muren en bastions getuigen nog altijd van een lang en woelig verleden.

Geschiedenis
Over de bouw van de burcht lopen de meningen nogal uiteen. Volgens sommige wetenschappers dateert de burcht al uit de 6e eeuw, weer anderen geloven dat deze pas in het midden van de 13e eeuw werd gebouwd. Waar men het in ieder geval over eens is, is dat de huidige vorm van de burcht voornamelijk het werk van de Genuezen is geweest. Nadat de uit Genua afkomstige Gattilusio familie aan het einde van de 13e eeuw op Lesbos aan de macht was gekomen, zagen zij in Molivos een belangrijke handelshaven voor met name de handel in olijfolie. Om deze goed te kunnen beschermen was het van groot belang de grotendeels verwoeste burcht te herstellen. Onder leiding van Francesco Gattilusio werden in 1373 verschillende herstelwerkzaamheden uitgevoerd en werd begonnen met het aanbrengen van een groot aantal nieuwe versterkingen. Hiermee drukten de Genuezen voorgoed hun stempel op het aanzien van de burcht.

Bijna een eeuw later, in 1462, veroverden de Turken Lesbos en kwam ook de burcht van Molivos in Turkse handen. Binnen de vestingmuren werd een aantal gebouwen bijgebouwd en onder andere een nieuwe zware toegangspoort moest betere bescherming tegen vijandige troepen bieden. In eerste instantie werd de vroegere bouwstijl van de Genuezen aangehouden, maar later werd hiervan afgeweken door onder andere het gebruik van een ander, veel kleiner, soort stenen. Wie goed kijkt, ziet binnen de burcht dan ook verschillende bouwstijlen.

Nadat Lesbos in 1913 bij Griekenland werd ingelijfd, begon Griekse overheid in de loop van de eeuw met nieuwe renovatiewerkzaamheden. Tegenwoordig is de burcht een van de belangrijkste historische monumenten van het eiland en in de afgelopen jaren werden er regelmatig concerten en andere culturele evenementen gehouden.   

Een bezoek aan de burcht
De mooie wandeling via de smalle straatjes van Molivos naar de ingang van de burcht is zeker een aanrader, maar ook met de auto is de burcht goed te bereiken. Eenmaal boven leidt een wandelpad helemaal rond de muren van de burcht en alleen al het uitzicht over Molivos, de Egeïsche zee en de omringende bergen maakt de tocht naar boven zeker de moeite waard.

De toegang tot de burcht vindt plaats via maar liefst drie poorten uit verschillende tijdperken. De buitenste toegangspoort heeft een indrukwekkende houten deur met metalen platen en dateert uit het Ottomaanse tijdperk. De binnenste poort is de oorspronkelijke toegangspoort en dateert uit de 14e eeuw. Op verschillende plaatsen zijn in de muren nog ingemetselde stenen met onder andere inscripties en wapenschilden te zien. Let u bijvoorbeeld eens op de uit de Ottomaanse tijd afkomstige inscriptie boven de buitenste toegangspoort.

Het binnenste van de burcht strekt zich uit over verschillende niveaus die door middel van geplaveide paden met elkaar in verbinding staan. Op de binnenplaats ziet u ziet onder andere nog een overdekt Byzantijns waterreservoir dat in tijden van belegering de bewoners van drinkwater moest voorzien. Eveneens zijn verschillende gebouwen uit de Ottomaanse tijd zichtbaar, waaronder een gevangenis, opslagplaatsen en een wasgelegenheid.

Voor wie na een bezoek graag nog even de omgeving op zich in laat werken onder het genot van een hapje of een drankje, ligt er aan voorzijde van de burcht een groot terras met prachtig uitzicht over zee en de haven van Molivos. Tegen het vallen van de avond kunt u hier genieten van een magische zonsondergang.

op de kaart

Accommodaties op Lesbos

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten