Flora en fauna

Lesbos

Het klimaat heeft op Lesbos gezorgd voor een uitbundige natuur. Begrijpelijk dat flora en fauna direct met elkaar in verband staan. Het ene bloemetje zorgt voor de aanwezigheid van een speciaal beestje, logisch. Het aantal dieren is in de loop der jaren door de invloed van de mens wel wat afgenomen. Echter hetgeen goed floreert is de vogelstand.

  • flora en fauna op lesbos, griekenland
  • flora en fauna op lesbos, griekenland
  • flora en fauna op lesbos, griekenland
/

Lesbos is dan ook een ideale plaats om vogels te bekijken. Het zogenaamde birdwatching wordt hier flink beloond met de aanwezigheid van interessante vogels.

Flora
De flora op Lesbos is bijzonder interessant. Men hoeft geen kenner te zijn om onder de indruk te zijn van de uitbundigheid van de grote verscheidenheid in vormen en kleuren. De kenner zal hier een groot aantal zeldzame en soms zelfs unieke plantensoorten herkennen. In de dennenbossen op het eiland zijn verschillende soorten dennen, waaronder de zeldzame zwarte spar.

Op Lesbos komen meer dan 1400 inheemse soorten planten voor, waaronder enkele bijzonder zeldzame en wereldwijd slechts op enkele plaatsen. Tevens zijn er veel citrusbomen op het eiland en hoger op de berg staan walnoten-, amandel-, en kastanjebomen. In het bos tussen de dorpen Parákilon en Anemótia heeft onder andere de zeldzame gele azalea (Rhododendron Luteum) zijn groeigebied. Dit is een heester die in Europa alleen hier voorkomt.

Tevens is er op Lesbos een keur van wilde orchideeën, klaprozen en anemonen. Ook kruiden zoals oregano, tijm, rozemarijn, kamille, St. Janskruid en laurier zijn overal op het eiland te vinden. Tijdens een wandeling door de weelderige natuur zal uw neus hiervan vervult raken.

Ieder jaargetijde weet de natuur ons te verrassen. Na de regenperiode in de herfst kunnen we onder de naalden van de dennenbomen en de omliggende struiken verschillende soorten paddenstoelen vinden. De lokale bewoners frituren de paddenstoelen om ze als ‘mezédes’ bij een goed glas ouzo te eten.

Fauna
De fauna van Lesbos omvat diersoorten in het wild die gewoonlijk te vinden zijn op de Griekse eilanden zoals verschillende knaagdieren, geiten, reptielen en insecten. Vooral vlinders zijn er in vele soorten en kleuren in de natuur te vinden. Er zijn echter ook zeldzame soorten dieren, niet alleen migrerende, maar ook inheemse.

Een van deze inheemse soorten zijn een soort kleine eekhoorntjes. Deze komt alleen op Lesbos voor en staat bekend als de Perzische eekhoorn of de Scirius anomalus. Als u rondrijdt over het eiland komt u ze zeker tegen.

Sinds de oudheid is het eiland bekend vanwege de Mytilides; een zeldzaam, klein paardenras dat zware lasten kan dragen. Slechts een gering aantal ervan is nog te vinden op Lesbos. Dit soort behoort dus niet tot de ezelachtigen maar is een echt paard. De schofthoogte van een volwassen paard meet slechts rond de 100 centimeter. In sommige dorpen worden deze paarden nog steeds gebruikt om vracht te vervoeren naar gebieden waar moeilijk met een auto te komen is.

Niet makkelijk te vinden maar tot de fauna van Lesbos behoort ook de mediterrane monniksrob (Monachus monachus).

op de kaart

Accommodaties op Lesbos

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten