Musea

Lesbos

Er zijn verschillende musea te bezoeken op Lesbos. In onderstaand overzicht doen wij een aantal suggesties. Zo bent u in de gelegenheid om een keuze te maken voor een bezoek.

  • musea op lesbos, griekenland
  • musea op lesbos, griekenland
  • musea op lesbos, griekenland
  • musea op lesbos, griekenland
/

Byzantijns Museum, Mytilíni
Het Byzantijns Museum staat tegenover de Ágios Therápon kerk in Mythilíni, de grote kerk met koepel in het centrum van Mytilini, en opende in 1978 zijn deuren voor publiek. Het museum biedt een tentoonstelling van religieuze voorwerpen uit de Byzantijnse periode zoals priestergewaden, houtsnijwerk, bijzondere manuscripten en kerkboeken. Het museum heeft tevens een bijzondere collectie van iconen uit de 13e tot 19e eeuw van Ágios Ioánnis Theológos en de heilige Ágios Geórgos.

Archeologisch museum, Mytilíni
Het archeologisch museum is verdeeld over twee gebouwen;

Oude gebouw archeologisch museum
Het oude museumgebouw is een drie verdiepingen tellend herenhuis dat toebehoorde aan de familie van Achilléas Vournazos en werd rond 1921 gebouwd door architect Smyrniot Vapheiadis. Het is een prachtig gebouw volgens de architectuur gedurende de laatste jaren van de Turkse bezetting. Het gebouw valt tegenwoordig onder monumentenzorg. Het bevindt zich achter de haven van de stad. Er is een uitgebreide collectie van kunstvoorwerpen, beelden, keramiek en juwelen daterend uit de prehistorische tijd tot de Romeinse tijd. Op de binnenplaats van het museum zijn onder andere kantelen te zien, inscripties, grafstenen, beelden en munten.

Nieuwe gebouw archeologisch museum
In het nieuwe gebouw dat vlak bij het oude gebouw ligt, tussen de haven en het kasteel, is sinds 1999 een permanente expositie ’Lesbos: van hellenistische tot Romeinse tijd’. Deze tentoonstelling omvat tevens mozaïekvloeren en muurschilderingen, fresco’s, van Romeinse herenhuizen die in de 2e eeuw voor Christus in Mytilini stonden.

Gemeentelijk Museum voor Kunst, Mytilini
Het Gemeentelijk Museum voor de Kunst is gevestigd in een van de herenhuizen die in Mytilini staan, uit 19e eeuw, in de oude Turkse buurt Epano Skala aan de noordkant van Mytilini. Hier zijn werken van grote Griekse en buitenlandse schilders te bezichtigen.
De collectie is een nalatenschap van de Griekse kunstcriticus Giorgos Simos-Petris die in 1998 stierf en zijn zus Elli Simos, die in 2001 stierf. De collectie bestaat uit 138 schilderijen, gravures, boeken en prenten van de Griekse schilders Yannis Tsarouxis, Giorgios Gounaropoulos, Yannis Moralis en Alekos Fassianos en buitenlandse schilders als Pablo Picasso en Henri Matisse.

Museum in het kasteel van Mytilíni
Dit museum is gevestigd in het kasteel in Mytilíni en herbergt een permanente tentoonstelling van munten uit de Byzantijnse, Genuaanse en Ottomaanse periode, alsmede keramiek uit de Byzantijnse en de Postbyzantijnse periode.

Theófilos Museum, Variá
Het Theófilos Museum is gebouwd door kunstcriticus Strátis Eleftheriádes en is gevestigd in Variá, een dorp dat ongeveer 4 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Mythilini ligt. Het museum herbergt 86 waardevolle werken van de schilder Theófilos Hatzimichaíl (1867/1870-1934). De werken dateren uit de periode 1927-1934. Theófilos is een kunstschilder die taferelen uit het dagelijkse leven, mythen en folklore schilderde.

De in Frankrijk wonende kunstcriticus en uitgever Strátis Eleftheriádes ontdekte het talent van Theófilos en nam een aantal van zijn doeken mee naar Parijs om deze tentoon te stellen in het Grand Palais in Parijs. Om te voorkomen dat het werk van Theófilos van het eiland Lesbos zou verdwijnen heeft Strátis Eleftheriádes een museum gebouwd ter ere van Theófilos.

Tériade Museum, Variá
Het Tériade Museum staat vlakbij het Theófilos Museum in het dorp Variá, 4 kilometer ten zuiden van Mytilíni. Net als het Theófilos Museum is het Tériade museum eveneens gebouwd door Strátis Eleftheriades. Het museum opende de deuren voor publiek in augustus 1979. Het heeft in totaal wel twintig tentoonstellingsruimten verdeeld over twee verdiepingen.

Stratis Eleftheriadis werd geboren op het eiland Lesbos in mei 1897 en overleed in Parijs in oktober 1983. Naast zijn passie voor kunst, was hij ook een bevlogen uitgever en kunstcriticus. Hij publiceerde kunstboeken die bekend stonden vanwege hun unieke kwaliteit en vernieuwende stijl. Op 40-jarige leeftijd lanceerde hij zijn driemaandelijks tijdschrift ‘Verve’ , over kunst en letteren. Grote meesters als Matisse , Braque , Bonnard en Rouault drukten een stempel op het tijdschrift. Tegelijkertijd publiceerde hij 26 geïllustreerde boeken bekend als de ” Grands Livres “, een combinatie van tekst en illustraties.

In een groot deel van de tentoonstellingsruimten worden de originelen van de door Eleftheriades indertijd uitgegeven kunsttijdschriften Minotaure en Verve getoond. Ook zijn hier een aantal kunstboeken aanwezig met werken van beroemde schilders als Marc Chagall, Le Corbusier, Alberto Giacometti, Henri Matisse, Joan Miró, Pablo Picasso die indertijd in zeer beperkte oplage werden uitgegeven. Tevens worden de werken van Griekse schilders Theóphilos Hatzimihail, Manolis Kalliyiánnis, Yiánnis Tsarouchis in dit museum tentoongesteld.

Olijfoliemuseum, Agía Paraskeví
Het museum is gehuisvest in een oude gemeentelijke oliemolen en –pers uit 1910. Het museum geeft een goed beeld van de fase van de productie van olijfolie in Griekenland, gericht op de veranderingen die werden gebracht door de introductie van mechanische aandrijving in de olieproductie. De oude machines en diverse gereedschappen die bewaard zijn gebleven of volledig gerestaureerd, worden op een unieke manier tentoongesteld. In het hoofdgebouw worden de drie basisstappen van het productieproces van olijfolie uitgelegd; het pletten van de olijven, het persen van de olijfpulp en het scheiden van olie en water. De voormalige opslagplaatsen van de olijfoogst worden gebruikt als ondersteunende ruimten, waarin de menselijke elementen die betrokken zijn bij de productie van olijfolie worden getoond.

Barbagiánnis Ouzo Museum, Plomári
Het Ouzo Museum in Plomári is gevestigd naast de nieuwe destilleerderij van ouzofabrikant Barbagiánnis. Hier wordt alles over de 150 jarige traditie van deze familie en hun ouzoproductie verteld. Men heeft er de originele apparatuur die de flessen van de beroemde ouzo Barbagíannis van een label voorzag, oude gereedschappen, recepten, etc. Mocht de deur van het museum dicht zijn, dan kunt u zich melden bij de destilleerderij. U kunt hier tevens een rondleiding krijgen van een van de medewerkers langs de vaten waar diverse soorten ouzo geproduceerd worden. Er is ook de mogelijkheid om een glaasje ouzo te proeven. Tevens is een klein winkeltje in de destilleerderij gevestigd, waar de diverse soorten Barbagiánnis Ouzo te koop zijn.

Paleontoligisch Museum, Vrísa
In het dorp Vrísa in het zuiden van Lésbos, in de buurt van Vatera, bevindt zich het Paleontologisch Museum dat in 2000 is opgericht. Dit museum heeft een natuurhistorische collectie van paleontologische vondsten uit opgravingen in dit gebied. Uit de versteende overblijfselen is te zien dat er miljoenen jaren geleden op Lesbos een tropisch klimaat heerste en hier olifanten, giraffen en enorm grote schildpadden leefden.

Museum van het versteende woud, Sigrí
Het versteende woud ligt tussen Eressós en Sigrí. Dit is een natuurgebied waar 20 miljoen jaar geleden, tijdens een tropisch klimaat, grote mammoetbomen groeiden. Deze bomen werden door een vulkaanuitbarsting overspoeld met lava en zijn door aardbevingen in de grond gezakt. Door de mineralen in de bodem, in combinatie met een gebrek aan zuurstof, zijn deze bomen versteend. Een klein gedeelte van deze bomen is aan de oppervlakte gekomen en te bezichtigen. Verwacht wordt dat het gebied nog veel waardevol materiaal verborgen houdt. In het dorp Sigrí staat het museum van het versteende woud, met vondsten en veel informatie over het versteende woud.

Archeologisch Museum, Skála Eressós
In het dorp Skála Eressós is een klein archeologisch museum gevestigd, achter de kerk van Ágios Andréas. Het bevat een collectie van onder andere vazen, munten en Romeinse grafstenen. In het museum bevindt zich tevens het anker van een Turks fregat, die kapitein Papanikolis tijdens de Griekse revolutie in brand stak in de baai van Eressós op 27 mei 1821.

op de kaart

Accommodaties op Lesbos

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten