Romeins aquaduct

Lesbos

Een kleine 10 kilometer ten noorden van Mitilini, de hoofdstad van Lesbos, bevindt zich landinwaarts het dorp Mória. Het is gelegen in een landelijke omgeving waar vooral citroen-, sinaasappel en mandarijnenbomen de boventoon voeren.

  • romeins aquaduct bij moria op lesbos, griekenland
  • romeins aquaduct bij moria op lesbos, griekenland
/

Komend vanuit het zuiden laat het dorp zich zien als een typisch Grieks dorp, compleet met tavernes en een dorpsplein. De kleurige huisjes staan parmantig aan de weg en laten de bezoekers passeren. Na het dorp doorkruist te zijn, komt men bij het pad dat naar het enorme aquaduct leidt. Het pad is redelijk smal dus een korte wandeltocht is aan te raden. De overgebleven kolommen en bogen van dit imposante bouwwerk, feitelijk in ‘the middle of nowhere’, getuigen van het leven op het eiland Lesbos gedurende de Romeinse tijd.

De boogmuur is 170 meter lang, 26 meter hoog en heeft maar liefst 17 bogen. De periode dat het aquaduct gebouwd is, wordt geschat op het einde van de tweede of aan het begin van de derde eeuw na Christus. Het aquaduct is een onderdeel van een 27 kilometer lang watertransport en zorgde er destijds voor dat meer dan 127.000 kubieke meter water per dag, afkomstig van Agiasos op de berg Olympus op Lesbos, naar de burcht in de stad Mytilíni vervoerd werd. Van 2004 tot 2007 heeft men het nog staande deel opgeknapt en voor de komende jaren voor verval behoed.

op de kaart

Accommodaties op Lesbos

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten