Skala Kalloni

Lesbos

Het eiland is grillig van vorm en kent twee grote binnenzeeën. De toegangen van beide baaien tot de zee zijn zo nauw dat het haast meren lijken te zijn. De grootste bevindt zich aan de zuidwestkant van het eiland en is bekend onder de naam Baai van Kalloní.

Boven in de kop van de baai van Kalloní ligt het gelijknamige plaatsje. Of liever gezegd, het gelijknamige plaatsje ligt een paar kilometer landinwaarts en zoals gebruikelijk in Griekenland, heeft zich aan de kust een dorp met dezelfde naam, met Skala ervoor, ontwikkeld.

Deze baai heeft een veelzijdige fauna en flora. Voor de vogelliefhebbers valt hier veel te spotten. De smalle doorgang van het water is een oversteekplaats voor vele vogels. Er zijn in deze baai maar liefst 252 verschillende soorten vogels geteld, waaronder purperreigers, witte ooievaars en roze flamingo’s. Door de beschutte ligging van de baai is het water visrijk. In het bijzonder de sardine is een veel gevangen lekkernij en vooral Skala Kalloní is hierom vermaard. Men zegt dat de sardines uit de baai van Kalloní de lekkerste van de wereld zijn. Dit zou te wijten zijn aan het hoge mineralengehalte van het water van de baai.

Begin augustus viert men in Kalloní het Sardinenfeest. Een heel weekend lang vloeit de ouzo rijkelijk, worden de sardines op straat gegrild en gegeten en wordt het geheel opgeluisterd door folkloristische zangers en dansers. De rest van het jaar zijn de sardines hier ook in overvloed te vinden op de lokale menukaarten. In het oude dorp, maar ook langs het uitgestrekte zandstrand langs de baai zijn vele vistavernes.

op de kaart

Accommodaties op Lesbos

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten