Onze specialisten helpen u graag verder op weg. Bel ons gerust.

Vogels rondom Molivos en Petra

Lesbos

Eleonora, hostess voor de gasten van Ross Holidays op Lesbos, woont al 20 jaar op het eiland. De interesse voor het vogels kijken zat bij haar al van jongs af aan in het bloed. Onderstaand vertelt zij over haar ervaringen en de mooie plekjes op Lesbos.

“In de 20 jaar dat ik op Lesbos woon heb ik menig vogelaar voorbij zien komen. Met name rondom Skála Kalloní zijn de hotels ieder voorjaar weer tjokvol met de voornamelijk Engelse groepen met birdwatchers. Vogelaars, oftewel “πουλάκια” zoals ze door de plaatselijke bevolking ook wel genoemd worden. Nu werd ik vroeger al meegenomen op diverse IVN natuurwandelingen, dus de interesse voor het vogels kijken zat bij mij al van jongs af aan in het bloed. En alhoewel ik niet fanatiek ben, kan ik toch een heleboel vogels herkennen.

Mij heeft het altijd verbaasd dat Skála Kalloní als het walhalla van de vogelaars wordt beschouwd. Dat terwijl er in de buurt van Mólivos en in de rest van het noorden ook zoveel moois te zien is. Overal in de straten van Mólivos en Pétra zijn zwaluwnesten te vinden die vastgeplakt zitten onder de balkonnetjes van de oude, stenen huizen. Ook zie ik ieder jaar een torenvalk paartje terugkomen en nestelen onder het balkon van een van de tavernes in de marktstraat.

Het waterreservoir tussen Mólivos en Pétra krijgt regelmatig bezoek van de casarca, de zwarte ooievaar, en dit jaar zelfs een stel flamingo’s. De Eleonora’s valk vliegt ook regelmatig boven dit gebied. Het stukje tussen Pétra en Mólivos, vlakbij de openlucht disco, is bovendien een van de beste plaatsen in Europa om de Rüppells grasmus te spotten. En bij Pétra, vlak na de haven richting Mólivos, zijn in de baai vaak grote hoeveelheden pijlstormvogels te vinden. Soms zijn het er zoveel dat het wel een olievlek lijkt. Maar ook de kuststreek met de zandweg tussen Eftaloú en Skála Sykaminiá heeft veel te bieden.

‘s Avonds als het donker wordt, zijn overal uilen te horen. Maar het beste zijn die vlakbij het kasteel van Mólivos te vinden. Hier trekken de belichtingslampen veel insecten en daardoor ook vele uilen aan. Kerkuilen, steenuilen, torenvalken en nachtzwaluwen nestelen tussen de oude stenen en ze maken allemaal een ander geluid. Bij de eucalyptusbomen van de lagere school zijn dwergooruilen te vinden die een geluid maken dat lijkt op het tijdsignaal van Greenwich.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van wat er zoal te zien is in de buurt van Mólivos en Pétra. En Skála Kalloní is maar 40 minuten rijden.”

Met dank aan de heer Frank Wood, persvoorlichter voor het Bolton-gebied van de Koninklijke Vereniging voor de Bescherming van Vogels in Noordwest-Engeland die, samen met zijn vrouw, al 16 jaar zijn ‘birdwatch’ vakanties doorbrengt in Mólivos.

op de kaart

Accommodaties op Lesbos

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten