Kaap Tainaron

Messinia - Peloponnesos

Het kale landschap met de vele grotten ademt een mysterieuze sfeer uit. Het is vast niet toevallig dat men in de oudheid geloofde dat zich hier een van de poorten van Hades bevond die toegang gaf tot de Onderwereld. Hier zou Orpheus zijn verloren liefde Euridice hebben gezocht, en zou de held Herakles zijn afgedaald om de strijd met de hellehond Kerberos aan te gaan.

Kaap Tainaron heeft zijn naam te danken aan de Griekse held Tainaros. Deze zoon van Zeus stichtte hier een gelijknamige stad waarvan de overblijfselen nog te zien zijn rond de kleine baai van Porto Sternes. Door de tijd stond de kaap ook bekend onder andere namen. Zo werd deze in de Oudheid ook wel Poseidon genoemd vanwege de aan Poseidon gewijde tempel. Vluchtelingen vonden hier asiel en zeelieden trotseerden regelmatig de woeste golven om hun reis te onderbreken voor een bezoek aan de tempel. Hiermee hoopten zij de god van de zee gunstig te stemmen en zich zo te verzekeren van de juiste weersomstandigheden. Onder de Venetianen kreeg de kaap er nog een naam bij: kaap Matapas, een naam die we op kaarten en in reisgidsen nog regelmatig tegenkomen. Het gezegde `Hou 40 mijl afstand van Kaap Matapas’ werd tijdens de Ottomaanse overheersing een veelgehoorde uitspraak onder zeelieden. Piraten maakten in die tijd het gebied rond de kaap onveilig en schepen vermeden het om dicht onder de kust te komen.

Het uiterste punt van de kaap kan alleen te voet bereikt worden via een wandelpad dat begint bij het Byzantijnse kerkje Agion Asomaton aan het einde van de weg tussen Areopoli en Tainaro. Dit kerkje zou gebouwd zijn met overblijfselen van de tempel van Poseidon. Na een wandeling van ongeveer 45 minuten door een indrukwekkend landschap met prachtige zeezichten bereikt u de vierkante vuurtoren, een belangrijk herkenningsbaken voor de schepen die het oostelijke Middellandse Zeegebied doorkruisen. Deze 16 meter hoge toren werd in 1882 door de Fransen gebouwd en in 1887 in gebruik genomen. Tot 1984 woonden hier nog 3 vuurtorenwachters, daarna werden zij vervangen door een lichtmechanisme dat op zonne-energie werkt.

Tijdens uw wandeling komt u langs de overblijfselen van de antieke en Romeinse nederzettingen, met als hoogtepunt het vloermozaïek ‘Astro van Arias’ uit een Romeinse villa uit de eerste eeuw na Christus. Vergeet u onderweg vooral ook niet wat verse oregano en tijm voor thuis te plukken. Hiermee houdt u de herinnering aan deze bijzondere wandeling nog lang vast!

op de kaart

Accommodaties op Messinia - Peloponnesos

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten