Onze specialisten helpen u graag verder op weg. Bel ons gerust.

Tunnel van Efpalinos

Samos

Hoe vaak staan wij stil wanneer wij naar een oud kunstwerk of archeologische site kijken en ons afvragen hoe het mogelijk is om zoiets, eeuwen geleden te bouwen. De Efpalinos tunnel bij Pythagorion op Samos is hier een goed voorbeeld van.

  • Tunnels van Eupalinos op Samos
/

Bouwmeester Efpalinos


De tunnel van Efpalinos is een van de grootste technische meesterwerken van Samos. De tunnel van Efpalinos is gebouwd in de 6e eeuw voor Chr. door de bouwmeester Efpalinos uit Megara, een plaats dichtbij Korinthe. De tunnel diende als aquaduct en zijn vernoemd naar deze bouwmeester.

Restanten van de muur bij Pythagorion


Vandaag de dag kunnen we de restanten van de muren van de oude stad Pythagorion zien. De muren starten aan de top van de berg en eindigen bij het kasteel van Polycratis. Tijdens een wandeling langs de oude haven valt ook direct op dat de stenen van het kasteel dezelfde stenen zijn als de restanten van de muur. Aan de andere kant van de stad, bij de luchthaven van Samos, lag een lange weg van 6 kilometer dat de stad Pythagorion en de tempel van Hera in Ireon met elkaar verbond. Langs de rand van de weg stonden hoge muren met grote en imposante beelden en aan het einde, het bad van Cleopatra, de koningin van Egypte.

Oorsprong van de tunnel van Efpalinos


Cleopatra gebruikte deze baden wanneer ze haar vriend Pythagoras opzocht, maar er was een probleem. Tijdens de bezetting van de stad had Cleopatra een probleem met de bevoorrading van het water. De enige plek waar ze water konden halen was van het meer, aan de achterkant van de berg, bij Samos-stad. Ze moesten een manier zien te vinden om het water vanaf dit meer naar het bad te krijgen zonder dat de vijand dit zag. Policratis was gouverneur van Samos en gaf de opdracht aan Efpalinos om hier een oplossing voor te verzinnen.

De bouw van de tunnel van Efpalinos


Efpalinos nam de opdracht aan en onderzocht de plaats. Nadat hij zijn berekeningen had gedaan bedacht hij het idee om een tunnel te maken door de berg heen. Omdat er haast achter zat werd Efpalinos bevolen om aan twee kanten tegelijk te starten met graven. Na ongeveer 10 jaar graven maakte de bouwers een tunnel van 2,5 kilometer lang, 180 centimeter breed en 180 centimeter hoog. Het wonderbaarlijke was dat ze na tien jaar in het midden elkaar, op enkele decimeters verschil, troffen! Omdat de tunnels op deze manier zo precies zijn gebouwd heeft Unesco de tunnel van Efpalinos toegevoegd aan de lijst van werelderfgoed en is een deel van deze tunnel nu te bewonderen voor het publiek. De opgravingen van de Romeinse baden die door Cleopatra werden gebruikt liggen aan de kust tussen Pythagorion en de afslag naar Potokaki. Als u vanaf hier de berg op kijkt aan de overzijde van de weg dan ziet u nog de restanten van de oude stadsmuur met wachttorens.

op de kaart

Accommodaties op Samos

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten