Lagune van Giola

Thassos

In het zuiden ligt direct aan zee een kleine ronde inham, omringd door rotsen. Dit is het natuurlijke zwembad Giola, in het gebied van Astris. Op dit stukje van Thassos heeft Moeder Natuur erg haar best gedaan. Of was het toch de god Zeus die dit zwembad maakte, voor zijn dochter Aphrodite?

  • giola_shutterstock_382302964.jpg
    Lagune van Giola
  • shutterstock_244564129.jpg
    Lagune van Giola
  • thassos giola.jpg
    Lagune van Giola
/

Laguna van Giola


Het water is, in tegenstelling tot de zee ernaast, smaragdgroen. De kleine poel is zó helder dat u zonder problemen de bodem kunt zien. De lichtgrijze en beige rotsen lijken op sommige net op natuurlijke trappen. De rotsen liggen als een soort amfitheater om de vijver heen. Het water in deze plas is zó mooi, dat het u niet zal verbazen dat het bekend staat als ‘de tranen van Aphrodite’. Aphrodite was namelijk de godin van de schoonheid en de liefde. En u kunt ook bijna niets anders dan heel even smoorverliefd worden op deze lieflijke vijver. Met iedere golf wordt de poel aangevuld met vers zeewater, omdat het ‘zwembad’ maar door een enkele meter rots van de zee gescheiden is.

Een duik in de laguna van Giola


Om u een idee te geven van hoe groot het natuurlijke zwembad eigenlijk is: het water is twintig bij vijftien meter, en drie meter diep. Neem een duik vanaf een van de omringende rotsen, verken de bodem van de poel en blijf even stil in het water om te genieten van het uitzicht op de zich uitstrekkende zee. Genoeg van het water? Sla uw handdoekje uit op een van de rotsen, sluit heel even uw ogen en voel alleen warme zonnestralen op uw huid. Als u diep ademhaalt, ruikt u de geur van de frisse, ziltige zee.

De weg naar Giola


De weg naar Giola legt u een stukje met de auto, maar voornamelijk te voet af. Als u van Poto naar Astris rijdt, ziet u op de weg een bord dat de Sirens aangeeft. Vanaf hier moet u te voet verder gaan en de auto laten staan. Borden wijzen u de weg verder. De totale afstand van de hoofdweg is ongeveer twee kilometer. Het kost dus even een beetje moeite, de weg naar Giola. Maar als u er eenmaal bent, dan zal u het bijna niet kunnen weerstaan om gelijk een verfrissende duik in het heldere water te nemen.

Op weg naar het zuiden via de oostkust passeert u het klooster Archangelou. Het is beslist een aanrader om hier even te stoppen en te genieten van het uitzicht. Het vrouwenklooster is een toonbeeld van reinheid en organisatie. De witte gebouwen steken scherp af tegen de bruin met groene achtergrond van de bergen. De omgeving is vooral bezaaid met fruit- en olijfbomen. En behalve Giola zijn er nog een aantal baaien die de moeite waard zijn om te bezoeken. Bijvoorbeeld het strand van Atspas, Livadi en Kalami.

op de kaart

Accommodaties op Thassos

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten