Milia en Verekinthos

West-Kreta

Milia, een dorp dat u bezocht moet hebben
In de provincie Chania, op de route van de noordkust naar het zuiden ligt het dorp Milia. Dit middeleeuwse dorp is gebouwd in de bergen en telt slechts 12 huizen.

Het is een ‘vergeten dorp’ dat in de jaren 80 door veel inspanning van een aantal mensen nieuw leven is ingeblazen. Het land werd bebouwd door vele planten en bomen, waar de inwoners veel zorg voor dragen. De huizen, gemaakt van steen en hout, zijn gerenoveerd met behoud van de traditionele architectuur en voorzien van alle basisbehoeften.

De inwoners leven er in eenvoud en op ecologische wijze. Een bezoek aan het dorp laat u ook de gastvrijheid ervaren. Dit ogenschijnlijk normale dorp trekt jaarlijks vele bezoekers, dus wat maakt het dan zo bijzonder? Na de renovatie is Milia een hedendaags bewoonbaar dorp geworden, alleen is er geen elektriciteit. De bewoners maken hun eten van lokale biologische producten, drinkwater komt direct uit de bron, alle huizen hebben een open haard en warm water. Er is een generator in het dorp, maar die wordt alleen gebruikt tijdens donkere winteravonden voor het verlichten van de paden en huizen. In Milia heerst het ultieme gevoel van rust en het leven in de natuur. Het staat niet voor niets in de top 50 van bestemmingen ter wereld die u bezocht moet hebben.

Het artistieke dorp Verekinthos is op zoek naar nieuwe bewoners
De mythologie vertelt dat de zonen van Zeus en beschermheren van de kunsten, Idaioi Daktiloi op de berg Verekinthos op Kreta leefden. Zij leerden de inwoners eeuwenoude kunsten zoals weven, pottenbakken, metaal bewerken en glasblazen.

Circa 15 jaar geleden heeft de naam van de berg opnieuw bekendheid gekregen. De lokale bewoners van het gebied wilden de traditie in ere herstellen en hebben daarom vlak bij Chania, tussen Souda en Tsikalaria, een artistiek dorp ontwikkeld, genaamd Verekinthos. Zij brachten een groep kunstenaars samen die de kunsten van het eiland hebben doen herleven en bouwden 35 ateliers waarin zij tot op de dag van vandaag hun kunsten tonen.

Op dit moment worden 10 ateliers niet gebruikt, tot verdriet van de bewoners van het dorp. Zij willen de kunsten blijven ontwikkelen en bieden werk en onderdak voor de, liefst jonge kunstenaars, die in een van de ateliers aan de slag willen.

op de kaart

Accommodaties op West-Kreta

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten