Preveli

Zuid-Kreta

Het klooster en de bijbehorende Preveli-kloof zijn gelegen in een bijzonder gebied en zeker de moeite waard om te bezoeken. Het einde van de dag kan bezegeld worden met een bezoek aan het meer en het strand aan het uiteinde van de Preveli-kloof.

 • Preveli Zuid-Kreta
  Preveli
 • preveli op zuid-kreta, griekenland
 • Preveli Zuid-Kreta
 • Preveli Zuid-Kreta
 • preveli op zuid-kreta, griekenland
 • Preveli Zuid-Kreta
  Preveli
 • Preveli Zuid-Kreta
  Preveli
 • preveli op zuid-kreta, griekenland
 • Preveli Zuid-Kreta
 • preveli op zuid-kreta, griekenland
 • Preveli Zuid-Kreta
 • preveli op zuid-kreta, griekenland
/

Moni Preveli


De exacte datum van ontstaan is niet bekend maar men vermoedt dat het dateert uit het einde van de 16e, begin 17e eeuw, gebaseerd op de hier gevonden voorwerpen. Tevens is het jaartal 1701 op de put bij de ingang gegraveerd. Het klooster is gebouwd boven op de berg en heeft een schitterend uitzicht over de zee en de omgeving. Het klooster bestond oorspronkelijk uit diverse kleine kloosters en een groot hoofdklooster. Nu zijn er nog slechts twee kloosters overgebleven. Het Kato Preveli dat geheel verlaten is en het Piso Preveli dat vandaag de dag nog door enkele monniken bewoond wordt. Het klooster heeft in het verleden steeds een belangrijke rol gespeeld in de bevrijding van Kreta. Zo heeft het vele tegenstanders van het Turkse regiem onderdak verleend en ook in de Tweede Wereldoorlog konden de verzetshelden hier rekenen op een helpende hand.

Vanuit Asomatos gaat een slingerende weg naar het klooster. De rivier Megalopotamos, ook wel de Kourliotis rivier genoemd, stroomt door de diepte van de kloof en brengt de bezoeker bij Kato Preveli. De niet meer in gebruik zijnde brug is gebouwd door de Venetianen om de rivier over te kunnen steken. Ernaast ligt de ruïne van de verlaten Kato Preveli. Op de klokkentoren staat zelfs het jaartal 1594. Dit klooster was gewijd aan Johannes de Doper.

Drie kilometer verderop ligt het hoofdklooster, Piso Preveli. Het klooster is nog steeds in gebruik en wordt gerekend tot een van de rijkste van heel Kreta. Door giften van gelovigen bezit het klooster grote stukken grond en heeft het de rijkdommen uit het verleden goed kunnen beschermen tegen diefstal en plundering. Tot de schatten van het klooster behoren onder meer een zilveren kruis uit de 17e eeuw. Dit kruis bevat een stukje van het originele kruis waaraan Christus genageld is en een aantal edelstenen. Aan dit kruis worden wonderen toegeschreven. Tevens beschikt het klooster over een fraaie iconostase en een bisschopstroon. Van het oude gedeelte is niet veel meer zichtbaar. Datgene dat niet door de Turken verwoest is, is bedekt met een nieuw gebouwd klooster in 1835. Op de binnenplaats staat een waterput met de woorden: NIYON ANOMHMATA MH MONA OYIN, wat zoveel betekent als was niet alleen uw gezicht maar ook uw zonden.

Het meer van Preveli


Dit alles is gelegen in een prachtig natuurgebied, de kloof van Preveli die in feite het verlengde is van de Kourtaliotiko-kloof. Het uiteinde van de kloof is alleen te voet te bereiken. Een zandpad leidt door de kloof waarvan de wanden rijk begroeid zijn. De kloof eindigt in een soort van oase met een brede lagune vol met palmbomen op het strand. Op de oostelijke oever van Lake Preveli, wat overigens niet echt een meer maar meer een brede monding is, staat een Byzantijns kerkje uit de 14e of 15e eeuw.
Het is mogelijk om een duik te nemen in Lake Preveli. Tevens kan men een tocht per kano of waterfiets maken.

op de kaart

Accommodaties op Zuid-Kreta

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten