Bergen van Griekenland

Met zo’n prachtige kustlijn en zoveel mooie stranden zouden we soms bijna vergeten dat Griekenland vooral uit bergen bestaat: zo’n 70% van het Griekse vasteland is bergachtig en ook veel eilanden hebben bergen met toppen van soms wel boven de 2000 meter.  De Griekse bergen hebben over het algemeen een afwisselend landschap met veelal dichte bossen, watervallen, rivieren en een rijke flora en fauna. Graag noemen we hier een aantal bergen of bergmassieven die de moeite waard zijn om tijdens uw vakantie te bezoeken.

Lefka Ori

De Lefka Ori, ofwel Witte Bergen, vormen het meest uitgestrekte gebergte van Kreta en beslaan zowel een gedeelte van de provincie Rethymnon als het grootste gedeelte van de provincie Chania. Het gebergte heeft zijn naam te danken aan de toppen die tot laat in het voorjaar met sneeuw bedekt zijn en zelfs in de zomer nog wit lijken door de weerkaatsing van de felle zon op het kalksteen. Kenmerkend zijn de tientallen toppen boven de 2000 meter, met als hoogste de top Paches (2453m). Wandelaars komen er graag vanwege de rijke flora en fauna en de vele kloven en plateaus, waaronder de Samaria-kloof, de Imbros-kloof, de Agia Irini-kloof, de Aradena-kloof en het Omalos plateau.

Zuid-Kreta Chania

Pilion

Deze weelderig groene berg in het oosten van Griekenland was volgens de Griekse mythologie het zomerverblijf van de goden en het leefgebied van de Centauren, mythische wezens half mens, half paard. De berg Pilion strekt zich in de lengte uit over het gelijknamige schiereiland, met aan de ene kant de Egeïsche Zee en aan de andere kant de Pagasitische Golf. De hoogste top is Pourianos Stavros (1624m). Met meer dan 100 dorpen die veelal door wandelpaden en kalderimi’s, oude ezelspaden, met elkaar in verbinding staan, is het gebergte een geliefd wandelgebied. Ook in de winter wordt het veel bezocht, onder andere vanwege de uniek gelegen skipistes in Agriolefkes: skiën met uitzicht op de helderblauwe zee is tenslotte geen alledaagse ervaring.

Pilion

Aenos

Het Aenos-gebergte bevindt zich op Kefalonia en rijst zo hoog boven het eiland uit dat het zelfs vanaf het vasteland zichtbaar is. Vanwege de unieke flora en fauna werd het gebergte al in 1962 tot nationaal park uitgeroepen. De hoogste top, de Megalos Soros (1628m) biedt een schitterend uitzicht over de zee en het eiland. Zelfs wanneer het wolkendek laag hangt en het zicht beperkt is, is een wandeling naar de top nog altijd een bijzondere ervaring; men heeft dan letterlijk het gevoel met het hoofd in de wolken te lopen. Het gebergte wordt grotendeels bedekt door de zeldzame Kefalonitische spar, de Abies Cephalonica. Doordat deze spar een donkergroene, bijna zwarte kleur heeft, werd de berg door de Venetianen ook wel Monte Nero, zwarte berg, genoemd. De eilanders zelf hebben het meestal gewoon over de ‘vouno’, de berg.  

Kefalonia

Taïgetos

Het Taïgetos-gebergte strekt zich uit over Messinia en Lakonia en is met 2407 meter het hoogste gebergte van de Peloponnesos. Het wordt daarom ook wel eens ‘het dak van de Peloponnesos’ genoemd. De naam van het gebergte is afgeleid van Taygeta, een van de dochters van Atlas. Volgens de mythologie zou zich uit schaamte over haar verhouding met Zeus vanaf de berg naar beneden hebben gestort. Het gebergte heeft een rijke flora en fauna, waaronder unieke inheemse plantensoorten en verschillende roofvogels. Wandelaars kunnen hier hun hart ophalen aan de vele wandelroutes en wandelingen door bijvoorbeeld de Viros- en de Rimontos-kloof. Eveneens de moeite waard is een bezoek aan de traditionele bergdorpen die in het landschap achter Stoupa liggen.

Messinia-Peloponnesos

Olympos

Olympos, de hoogste berg van Griekenland en woonplaats van de Olympische goden, mag uiteraard niet ontbreken op dit lijstje. Dit gebergte behoort tot de 12 hoogste bergen van Europa en is een geliefde bestemming voor onder andere ervaren klimmers. Na het bereiken van de top Mytikas (2917m), kunnen ze hier welverdiend plaats nemen op de zogenaamde troon van Zeus om van het adembenemende uitzicht te genieten. Maar ook in de lagergelegen gedeeltes van het gebergte is er veel te zien. Een prachtige wandeling is bijvoorbeeld de tocht door de Enipea-kloof waarbij u onderweg langs de Orlia-watervallen komt en hier een duik in het heldere, maar ijskoude, water van een van de meertjes kunt nemen.

De Olympos

Pindos

Pindos is een enorm bergmassief dat zich vanaf het noordwesten van Griekenland uitstrekt tot aan de Golf van Korinthe in het zuidoosten. Het wordt gekenmerkt door hoge toppen, bossen, bergmeren en glinsterende rivieren die al kronkelend hun sporen in het landschap trekken. Grote gedeeltes van het massief zijn uitgeroepen tot Nationaal Park. Noord-Pindos geniet vooral bekendheid vanwege de Zagoria-dorpen en de diepe Vikos-kloof. Hier ligt ook de Smolikos, met 2637 meter de hoogste top van het Pindos massief. Tot Zuid-Pindos behoort onder andere het natuurgebied Tzoumerka met de imposante Souda-watervallen. Natuurliefhebbers en actievelingen kunnen in Pindos hun hart ophalen aan activiteiten zoals wandelen, mountainbiken, raften en kajakken.

Zagoria

Pantokrator

De Pantokrator ligt in het noordoosten van Corfu en is met een hoogte van 917 meter de hoogste berg van het eiland. Vanaf de top van deze berg heeft u een prachtig uitzicht over het eiland en de kustlijn van buurland Albanië. Een wandeling naar de top is misschien wat veel gevraagd, maar gelukkig is de top ook goed bereikbaar met de auto. Naast genieten van het mooie uitzicht, kunt u op de top ook het Pantokrator-klooster bezoeken. Dit klooster werd in 1347 gebouwd door de inwoners van de omliggende bergdorpen. Nadat het in 1537 werd verwoest, werd het in de 17e eeuw herbouwd. Eveneens de moeite waard zijn de tientallen schilderachtige dorpen die verspreid liggen tegen de hellingen van de Pantokrator. Een van de bekendste is het dorp Palea Perithia. 

Corfu
Vakanties Griekenland
Deel met vrienden of reisgenoten