Overzicht top 5
Home > Klantenservice> Kafenion> Top 5> Grotten van Griekenland

Grotten van Griekenland

Griekenland is rijk bedeeld met natuurlijke grotten. Sommige deden dienst als schuilplaats voor de mens, andere worden omgeven door mysterieuze mythes en weer andere vormden het toneel van macabere historische gebeurtenissen. Wat hun rol ook is geweest, deze grillige rotsformaties met vaak fraai gevormde stalactieten en stalagmieten weten onze fantasie keer op keer te prikkelen. Hieronder hebben wij een aantal grotten op een rij gezet die de moeite waard zijn om te bezoeken tijdens uw vakantie met Ross Holidays.

De grot van Melissani

Deze grot op Kefalonia vormt een uniek geologisch fenomeen: het zeewater dat in de lagune van Argostoli onder de grond verdwijnt, komt hier weer aan de oppervlakte in het meer van Melissani. De grot werd in 1951 toevallig ontdekt nadat een deel van het dak was ingestort. Eeuwenoude stalactieten versieren het plafond van de kamers en de zonnestralen die door het dak naar binnen vallen zorgen voor opvallende kleurschakeringen in het blauwe water. Archeologische vondsten wijzen erop dat het hier zou kunnen gaan om de ‘Grot van de Nimfen’. Volgens het verhaal van Homerus zou de nimf Melissani hier een einde aan haar leven hebben gemaakt nadat haar liefde voor Pan onbeantwoord was gebleven. Met een kleine boot kunt u een tocht door de grot maken.

Meer van Melissani

De Drogarati grot

De Drogarati grot werd ruim 300 jaar geleden ontdekt nadat een deel van het dak was ingestort. Op deze plek bevindt zich nu de centrale ingang voor het publiek. De grot heeft een constante temperatuur van rond de 18 ℃ en bestaat uit twee ruimtes. De eerste ruimte is deels ingestort en een neerwaarts gaande gang van 44 meter lang leidt via 172 treden naar de tweede ruimte. Deze ruimte is bij benadering 65 bij 45 meter en zo´n 20 meter hoog en heeft indrukwekkende formaties van stalagmieten en stalactieten van meer dan miljoenen jaren oud. Vanwege de uitstekende akoestiek in de grot worden hier af en toe concerten gehouden.

Drogarati-grot

Diros grotten

In totaal gaat het hier om drie grotten waarvan er een voor het publiek is opengesteld, de Vlychada-grot. Deze grot behoort tot de belangrijkste druipsteengrotten in Europa en is met recht een van de grootste bezienswaardigheden in Mani. Het grootste gedeelte van de grot ligt onder water en kan alleen per boot bezichtigd worden. In de grot werden fossiele botten van onder andere leeuwen en panters gevonden, iets wat erop duidt dat de grot niet altijd onder water heeft gelegen. Een tocht van 1500 meter, waarvan 1200 per boot, leidt u langs de imposante stalactieten en stalagmieten van de grot. Door het veranderde waterpeil liggen de stalagmieten tegenwoordig onder water, maar in het kristalheldere water zijn ze nog altijd goed zichtbaar.

Diros grotten

Melidoni

De historische Melidoni Cave ligt tussen Rethymno en Heraklion in het noordwesten van Kreta. Al in het Neolithische tijdperk werd deze grot door mensen als schuilplaats gebruikt en vondsten wijzen erop dat hier later in de Minoïsche periode de god Talos werd vereerd. De grot verwierf vooral bekendheid vanwege de gruwelijke verstikkingsdood die honderden Kretenzers hier tijdens de opstand tegen de Turkse overheersers vonden. De botten van de slachtoffers worden in een sarcofaag bewaard en in de kleine kapel bij de ingang wordt nog jaarlijks een herdenkingsdienst voor de omgekomen dorpelingen gehouden. De grot bestaat uit meerdere kamers, alle met indrukwekkende stalactieten en stalagmieten. Vanwege archeologisch onderzoek is slechts een gedeelte van de grot opengesteld voor het publiek.

Melidoni Cave

De grot van Perama

Net iets buiten Ioannina ligt de grot van Perama, een van de belangrijkste grotten ter wereld. In tegenstelling tot andere grotten, zijn er in deze grot wel negentien verschillende soorten stalagmieten en stalactieten gevonden. De grot wordt gekenmerkt door een uitgebreid gangenstelsel met uitzonderlijk grote gangen en ruimtes. De lokale bevolking gebruikte deze als schuilplaats tijdens de bombardementen in de Tweede Wereldoorlog. Tijdens de tour kunt u in de diepten van de grot opeens een stil meer tegenkomen. De weerspiegeling van de stalactieten in het heldere water zorgt hier voor een sprookjesachtig effect. Aan de grot is een bezoekerscentrum verbonden waar u meer te weten kunt komen over de fossielen en andere natuurlijke schatten die in de grot werden gevonden.

Grot van Perama

Spileo Limnon

Niet ver van Kalavrita ligt de ‘Spileo Limnon’, ofwel grot van de meren. Archeologische vondsten hebben bewezen dat deze grot vanaf het Stenen Tijdperk tot de Late Bronstijd werd bewoond. Speleologisch onderzoek heeft aangetoond dat een ondergrondse rivier verschillende niveaus in de grot heeft gecreëerd: de natuurlijke ingang van de grot ligt 83 meter lager dan het hoogste niveau. Uniek aan deze grot zijn de 13 meren die hier werden gevormd. Naargelang de regenval verschilt de waterstand van deze meren. De totale lengte van de grot bedraagt 2 km, hiervan is 500 meter opengesteld voor het publiek. Tijdens een bezoek wordt u over kleine bruggen over het water langs indrukwekkende formaties stalactieten en stalagmieten geleid, met als hoogtepunt de ‘Kastro’, een formatie die aan een kasteel met kantelen doet denken.

Autorondreis langs de grot

Blue Caves

In 1897 werden aan de noordkant van Zakynthos de Blue Caves ontdekt. Deze imposante rotspartijen behoren niet tot de categorie druipsteengrotten, maar ontstonden doordat het zoute zeewater de rotsen door de jaren geleidelijk uitsleep. Zowel boven als onder water werden hierdoor indrukwekkende grotten en bogen gevormd. De Blue Caves hebben hun naam te danken aan het heldere, felblauwe zeewater. In combinatie met de specifieke lichtval krijgen de grotten hierdoor, net als de vissen en de zwemmers, een bijzondere blauwe gloed. Het is dan ook een ideale plek om te zwemmen en te snorkelen. De grotten zijn alleen per boot te bereiken. Kiest u voor een kleine boot, dan kunt u hiermee een stuk de grotten invaren.

De Blue Caves
Bekijk onze vakanties

Deel met vrienden of reisgenoten