Eilandjes van Ithaki

Ithaki

Ithaki wordt omringd door dertien onbewoonde eilanden, variërend van relatief groot tot klein. Vier ervan zijn vanaf de kust te zien en zelfs zwemmend te bereiken. Anderen met een bootje dat u kunt huren. Naar het verder onderstaand niet meer vermelde onbewoonde eiland Atokos kunt u een boottrip maken met de Albatros.

  • de eilandjes van ithaki, griekenland
  • de eilandjes van ithaki, griekenland
/

Lazaretto


In de baai van Molos, waaraan Vathi gelegen is, is het eiland Lazaretto goed te zien, een klein eiland met een grote geschiedenis. Lazaretto is bezaaid met pijnbomen en in het midden van het eilandje bevindt zich een kleine kerk die de naam Sotiris draagt. Sotiris betekent ‘verlosser’. Lazaretto staat ook wel bekend als ‘Eiland van de Verlosser’.

In de Venetiaanse tijd deed Lazaretto dienst als quarantaine plaats. De passagiers en bemanning van de buitenlandse schepen moesten 30 tot 40 dagen op het eiland verblijven, alvorens ze in Vathi aan wal mochten. Dit uit angst van de bevolking voor uitheemse ziektes en epidemieën. Later, tot aan het einde van de 19e eeuw, werd het eiland gebruikt als gevangenis.

De aardbeving van 1953 heeft Lazaretto dermate beschadigd dat er niets meer over was van de kerk en de gevangenis. De bewoners van Ithaki hebben enkel de kerk herbouwd en hierbij de originele stenen gebruikt. Tegenwoordig is Lazaretto een geliefde locatie voor bruiloften en doopfeesten.

Agios Nikolaos


Aan de noordkust van Ithaki, tegenover het Marmakas-strand, bevindt zich het eiland Agios Nikolaos. Het eiland wordt gesierd door struiken en dennenbomen. Op Agios Nikolaos bevindt zich het gelijknamige kerkje dat op 10 augustus naamdag viert. Door het gebruik van natuursteen in combinatie met het helder rode dak, gaat het kerkje voor het zicht op in het omringende landschap.

Skartsoubonisi


Ten oosten van Vathi, in de baai van Dexa, is het eiland Skartsoubonisi gelegen. Het kleine en onbewoonde eiland is te herkennen aan de vele stenen en struiken. Er wordt verteld dat de naam is afgeleid van de kegelvormige schelpensoort skartsimadia. Deze schelpen zijn te vinden op veel van de stranden van Ithaki. Skartsimadia worden gebruikt bij het vissen.

Dexa is een van de meest geliefde stranden van Ithaki. Het strand loopt geleidelijk af in zee en olijfbomen zorgen voor een natuurlijke schaduw. Skardoubonisi is alleen zwemmend te bereiken vanaf het Dexa-strand.

Nisopoulo


Nisopoulo is een klein rotseiland ten zuidoosten van Ithaki en door het kristalheldere water en de rijke onderwaterwereld geliefd bij duikers en snorkelaars. Nisopoulo heeft een kleine aanlegsteiger, dus een bezoek per (huur)boot behoort tot de mogelijkheden. Het eiland herbergt diverse mooie stranden waaronder Kaminia, Pera Pigadi en Talaros. Het contrast van het blauwe water, de witte kiezelstranden en het groene achterland hebben een grote aantrekkingskracht.

op de kaart

Accommodaties op Ithaki

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten