Gouden jaren van Ithaki

Ithaki

Ithaki staat bekend als het eiland van Odysseus, maar iets dat bijna net zo diep verankerd is in de cultuur, is de scheepvaart. Hotels, cafés, winkels: waar u ook komt, overal ziet u foto’s van een groot schip of een kapitein in uniform. De bewoners van Ithaki zijn trots op hun scheepvaarttraditie.

En net zoals bij alle tradities, heeft ook de scheepvaart op Ithaki een roemrijke ontstaansgeschiedenis. Met kop en schouders steekt hier de Shipping Commerce School van de gebroeders Stathatos bovenuit, die zij stichtten in 1907. Op Ithaki bevonden zich al langer kwalitatief goede schepen, die zó goed uitgerust waren, dat ze de hele wereld konden bevaren. De Stathatos broers kwamen uit een machtige scheepvaartfamilie, die vooral over de Donau richting Roemenië en Rusland reisde.

Beroemde kapiteins


Op de school werden lessen, naast in het Grieks, ook in het Duits, Italiaans, Engels en Frans gegeven. Dit zorgde ervoor dat de studenten tot de meest geleerde kapiteins ter wereld behoorden. Hun reputatie was zelfs zo goed, dat als er een kapitein uit Ithaki ergens op de wereld een haven binnenkwam, andere kapiteins altijd even de moeite namen hem te ontmoeten. Het schijnt zelfs dat de school zó streng was, dat van de veertig tot vijftig studenten, er maar ongeveer tien slaagden voor hun examens!

Een overblijfsel van de glorietijden van de scheepvaart staat in Vathi: het huis van Drakoulis. Dit statige, imposante gebouw is het toonbeeld van de neoklassieke bouwstijl, met veel symmetrie en witte pilaren die doen denken aan het oude Griekenland. Ooit was hier een café in gevestigd, maar de laatste jaren is het niet meer toegankelijk voor publiek. De welvaart van Ithaki trok welgestelde families aan, en zo ook de familie Gratsos, dit in dit huis woonden. Deze familie hielp zakenman Aristotelis Onassis zijn eerste stappen in de scheepvaart business te zetten. Hij beloofde dat alle mensen die op zijn schepen zouden werken, uit Ithaki, Lefkas en Kefalonia zouden komen. Mede hierdoor is Ithaki zo rijk geworden.

Maritiem- en Folkloremuseum


Kapiteins hadden in die tijd namelijk erg veel rijkdom, en dit gaven ze door aan hun familie op het eiland. Met het geld kochten ze schepen. Dit is de reden dat nu nog steeds veel mensen op Ithaki scheepseigenaar zijn. Als u wilt zien hoe de bourgeoisie van het eiland vroeger leefde, kunt u naar het Maritiem- en Folkloremuseum, in de voormalige elektriciteitscentrale. Snuffel tussen de scheepvaartinstrumenten, de traditionele uniformen, eclectische kunst, muziekinstrumenten, sieraden en oude foto’s, en waan u heel even in de glorietijden van de rijke Ithaki’s.

op de kaart

Accommodaties op Ithaki

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten