Op ontdekkingstocht naar het zuiden van Ithaki

Ithaki

Behalve Vathi is op het zuidelijk deel slechts een enkel ander dorp te bekennen; Perachori. Verder is het zuidelijk deel een oase van groen in de helderblauwe zee. Enkele helderwitte stranden vormen de grillige kustlijn die slechts via enkele wegen bereikbaar zijn.

  • Perachori op Ithaki
  • Perachori op Ithaki
  • Perachori op Ithaki
/

De omgeving van Vathi bestaat voornamelijk uit olijfboom- en wijngaarden. Het eiland heeft bij Vahti een diepe inham, waar de stad zich omheen gedrapeerd heeft. In de baai van Molos, zoals deze inham heet, liggen aan het begin enkele stranden. Boven Vathi ligt het verlaten dorp Paleochora, ofwel het ‘oude dorp’. U vindt hier enkele ruïnes van woningen en kerken, stammend uit de middeleeuwen. In de kleine kapel de Maroulatiki zijn zelfs enkele fresco’s bewaard gebleven. In het midden van Paleochora staat de kerk van Gios Ioannis. Deze heeft een hoge toren en is geheel gerenoveerd. Muurschilderingen werden hierbij hersteld en vormen onbetaalbare kunstwerken. Paleochora is goed te voet te bereiken via een pad vanaf Perachori. Stenen banken langs de route geven u de mogelijkheid tussendoor te genieten van het uitzicht en sfeer die de geschiedenis hier uitstraalt.

Behalve de haven van Vathi is er nog een haven waar de ferry vanuit onder andere Kefalonia aanlegt om de bezoekers naar Ithaki te brengen. Dit is Piso Aetos en betekent letterlijk ‘de achterkant van de adelaar’. Aetos is een verbastering van adelaar in het Grieks, als je vanaf bovenaf op het eiland kijkt lijkt het op een adelaar. De haven ligt aan de achterkant van de adelaar en Piso betekent 'achterkant'. Hier komt de naam Piso Aetos vandaan. Het is een kleine, maar hectische haven. Vanaf de boot leidt een steile, bochtige weg direct langs het zo typerende landschap van het eiland, bezaaid met olijfbomen, cipressen en andere dennenbomen. Op de heuvel achter het haventje van Piso Aetos liggen de ruïnes van een oude stad uit de 8e eeuw v. Chr.. Waarschijnlijk was hier ooit een tempel ter ere van de god Apollo. De ruïnes zijn bij de lokale bevolking bekend als het Paleis van Odysseus.

Het enige andere dorp dat op het zuidelijk deel ligt, is Perachori. Door de hoge ligging van het dorp is het uitzicht eindeloos. In Perachori vindt u de kerk van Agiou Rafaili, die in dit dorp geboren werd. Ernaast gelegen is de kapel van Agios Ioannis. Twee kilometer buiten het dorp ligt het klooster Taxiarchon. Net boven de eerste huizen van het dorp ligt het bos van Perachori. Het groeit op een zeer steile helling en de torenhoge, oude bomen zijn voornamelijk eiken. Met name de ‘aria-eik’ doet het hier goed. Deze heeft een zeer dicht bladerdak waardoor de zon, met uitzondering van enkele open plekken, de grond zelden bereikt. Een wandelpad gaat van Perachori via Agia Paraskevi door het bos naar Agios Gerasimos terug naar Perachori.

op de kaart

Accommodaties op Ithaki

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten