Mani

Messinia - Peloponnesos

Het landschap op dit middelste schiereiland is groen, fris en schaduwrijk in Buiten-Mani en ruig en droog in Binnen-Mani. Ten zuiden van Stoupa, voorbij Agios Nikolaos, voert vlak langs de zee een weg naar het dichtbij gelegen dorp Agios Dimitrios. De doorgaande weg naar het zuiden komt door de, in traditionele stijl gerestaureerde, dorpen Platsa en Thalames.

 • Limeni Peloponnesos
  Limeni - Mani
 • mani op de peloponnesos, griekenland
 • Itilo Peloponnesos
  Itilo - Mani
 • Vathia Peloponnesos
  Vathia - Mani
 • Vathia Peloponnesos
  Vathia - Mani
 • Gerolimenas Peloponnesos
  Gerolimenas - Mani
 • mani op de peloponnesos, griekenland
 • mani op de peloponnesos, griekenland
/

Er staan kerken die ongeveer duizend jaar oud zijn. Een curiositeit in Thalames is het Mani-museum. Het is een bonte particuliere verzameling van gebruiksvoorwerpen, sieraden en platen. De kustweg verlaat voorbij Platsa de zee en pas vijftien kilometer verderop, bij het dorp Itilo, ziet men de zee terug. Hier valt direct het prachtige uitzicht over de baai van Limeni in het oog. Itilo zelf mag trouwens ook gezien worden. Het is een typisch Maniotische plaats met karakteristieke huizen.

Limeni is een klein vissersdorpje gelegen op 2 kilometer ten noorden van Areopoli en 20 kilometer ten zuiden van Stoupa. De huisjes in Limeni zijn gebouwd in de typische Mani stijl met natuursteen die uit de bergen is gehaald. Deze huizen steken perfect af bij de helderblauwe zee en zijn gebouwd op en aan het water waardoor er direct een vakantiegevoel ontstaat bij het bezoeken van Limeni. De omgeving van Limeni is groen maar ook zeker ruig te noemen door de steile rotswanden. Langs de kust liggen mooie stranden die zeker een bezoek waard zijn. In het oosten van Limeni bevindt zich een groot smal gebouw en een vierkante toren. Dit was het paleis van Petro Mavromichalis, de leider van de Mani clan die hier regeerde aan het begin van de 19e eeuw. Voorbij het dorpje Limeni begint Mesa- of Binnen-Mani.

De enige stad van Binnen-Mani is Areopoli, stad van Ares. Ares was de oorlogsgod uit de mythologie en de Manioten hadden zich zo dapper geweerd in de vrijheidsstrijd tegen de Turken dat hun stad deze erenaam verdiende. De stad heeft veel bezienswaardigheden maar het meest trekt de Glyfada-grot, ook wel Pyrgos Dirou-grot genoemd. Pas een jaar of veertig geleden is de grot bij toeval ontdekt doordat de hond van een dorpsbewoner erin terechtkwam. De grot heeft een ondergronds meer en wordt tot de mooiste van de wereld gerekend. Het mooiste Maniotische torendorp is Vathia. Hier staan diverse woontorens dicht bijeen, weinig ruimte latend voor de uiterst smalle doorgangen. Sommige woontorens worden nog bewoond, andere zijn ingericht als hotel. De uiterste zuidpunt, Kaap Tenaron, is tevens interessant. Volgens de mythologie moet hier de toegang naar de Hades, de onderwereld of het dodenrijk, zijn. De kaap is alleen te voet te bereiken.

op de kaart

Accommodaties op Messinia - Peloponnesos

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten