Wijn met een geschiedenis

Messinia - Peloponnesos

Op veel plekken in Griekenland cultiveert de lokale bevolking hun eigen wijn. In Messinia gaat het wijn maken zo’n vierduizend jaar terug. Homerus schreef er al over. Tegenwoordig vindt u ten noorden van Navarino, net buiten het dorp Pirgos, het wijnhuis Nestor Wines.

  • Nestor Winery Peloponnesos
  • Nestor Winery Peloponnesos
  • Nestor Winery Peloponnesos
  • Nestor Winery Peloponnesos
  • Nestor Winery Peloponnesos
  • Nestor wijnhuis
  • Nestor Winery Peloponnesos
  • Nestor Winery Peloponnesos
/

Wijnhuis Nestor


Het gebouw van het wijnhuis lijkt een soort kruising tussen een oude Griekse tempel en een modern warenhuis. Geheel wit met veel zuilen, een entree met trappen en een grote, open binnenruimte. Het gebouw is een knipoog naar de geschiedenis. Het is namelijk gebaseerd op hoe onderzoekers denken dat het oude paleis van de koning Nestor eruit moet hebben gezien. De overblijfselen van dit paleis liggen slechts zes kilometer verderop.

Al in de verhalen van de Griekse dichter Homerus werd geschreven over de provincie Pylia en hoe rijk deze was met wijngaarden. Nestor Winery ligt in een van de meest vruchtbare gebieden van het zuidwesten van de Peloponnesos. Aan de rand van dit landschap ligt het dropje Pirgos. Het wijnhuis is behalve wijngaarden ook omgeven door olijfgaarden.

Grootste wijnkelders van Griekenland


Wijnhuis Nestor heeft een van de grootste wijnkelders van het land. De ondergrondse kelders alleen al beslaan drieduizend vierkante meter, en het overdekte, bovengrondse gedeelte bevat er nog eens tienduizend. De samenwerkende wijnboeren verbouwen bekende wijnen, zoals de Cabernet Sauvignon en de Chardonnay, maar ook inheemse Griekse varianten, zoals de roze Fileri, de muskaat- achtige Moschofilero en de wijdverspreide witte Roditis. Met de Avarino druivenlijn produceren ze een rode, witte én een rosé wijn. Op het terrein wordt ieder jaar – ja, u leest het goed - tien miljoen liter wijn geproduceerd. Stamatina Tetorou, oenoloog bij Nestor Wines, kan uren vertellen over het wijnhuis. “Omdat het gebouw een kopie is van het oude paleis, zie je ook de kleuren van het oude paleis hier terug.” Het wijnhuis maakt 250.000 flessen per jaar. “Onze distilleerderij is uniek in Griekenland”, vertelt Stamatina, “omdat we hier ons eigen distillaat maken: avarino tsipouro.” Tsipouro is een heldere, Griekse brandewijn die wordt gemaakt van druivenschillen en kruiden. U kunt het drinken zowel als aperitief en als een digestief.

Wijnhuis Nestor bezoeken


Het wijnhuis is het hele jaar geopend van maandag t/m vrijdag, van 9.00 tot 16.00 uur. Als u het wijnhuis bezoekt, sluit u een rondleiding af met een proeverij van drie wijnen en de tsipouro. Een tour kost € 7,- en duurt ongeveer 45 minuten. Het wijnhuis heeft uiteraard een winkeltje waar u eens goed tussen alle kwaliteitswijnen kunt snuffelen. Weggaan zonder een flesje wijn om ’s avonds na te genieten op het balkon is bijna onmogelijk!

op de kaart

Accommodaties op Messinia - Peloponnesos

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten