Festivals op Samos

Samos

Op Samos gaat geen maand voorbij dat er wel een viering of festival plaatsvindt. Van de traditionele folklore festivals tot aan het Ireon Music Festival met rock muziek. Op Samos is voor ieders wat wils.

 • Festivals Samos
 • Festivals Samos
 • Festivals Samos
 • Festivals Samos
 • Festivals Samos
 • Festivals Samos
 • Festivals Samos
 • Festivals Samos
 • Festivals Samos
 • Festivals Samos
 • Festivals Samos
 • Festivals Samos
 • Festivals Samos
 • Festivals Samos
 • Festivals Samos
 • Festivals Samos
/

Panigiri Profeet Elias


Samos kent een grote diversiteit aan Panigiris en festivals. Sommige van deze festivals hebben een religieuze achtergrond en worden gekoppeld aan een naamdag zoals de profeet Ilias op 20 juni. Deze festivals worden dan gevierd bij de kapellen en kloosters in de dorpen. Hier komen dan ook veel mensen op af. De viering van Profeet Ilias wordt onder andere gevierd in Samos-stad, het dorp Miloi en in Karvoynis.

Metamorfose van Sotiros


Een ander groot festival is op 6 augustus en dat is de metamorfose van Sotiros. Dit evenement vindt plaats in de kerk op het centrale plein van Pythagorion. Uiteraard vindt tijdens Maria Hemelvaart op 15 augustus hier dan ook het grootste evenement van Samos plaats.

Culturele festivals op Samos


Samos kent ook festivals die meer voor de toeristen georganiseerd worden. Bij deze festivals ligt de focus op nieuwe artiesten. Een voorbeeld hiervan is het 3-daagse Ireon Music Festival (rock muziek) in Ireon, New Artists Festival en het Manolis Kalomiris Festival dat wordt gehouden in Pythagorion. Deze festivals vinden meestal plaats in de maanden juni tot augustus. De artiesten voeren een show op van antiek drama, theater en tonen van klassieke muziek.

Historische festivals op Samos


Andere festiviteiten hebben dan weer een ander thema en dat ter ere van de historie van Samos. Zo vindt op 5 augustus het festival: “Slagschip van Mykali’ plaats en ‘Irea’ dat ter ere is van de godin Hera die volgens de Griekse Mythologie is geboren op het eiland Samos.

Folklore festivals op Samos


Het cultuurfestival op Samos staat in het teken van dans, muziek en folklore. De mensen dansen in traditionele kleding op de straten. Ook wordt er in sommige delen van Samos een wijnfestival gehouden.

Giorti


Op Samos vindt een folklorisch gebruik plaats dat er aan de vooravond van een panagiri een speciaal gerecht wordt gemaakt jiorti genaamd. Dit komt maar op heel weinig overige plaatsen in Griekenland voor. Het gebruik van de bereiding van jiorti aan de vooravond van de panigiri, evenals het gerecht zelf, kwam naar Samos vanaf de tegenoverliggende Klein-Aziatische kust. Hoewel we het maken van jiorti tegenwoordig als een folkloristisch gebruik zien, heeft het ook een praktische oorsprong. Enerzijds het sociale aspect van samen eten, anderzijds een praktisch aspect, want de mensen die naar de viering kwamen hadden vaak een lange reis achter de rug en kwamen moe en hongerig aan. Het hele proces van de bereiding van jiorti is een belangrijk gebruik op zich. Het vlees, veelal geit, wordt aan de vooravond van de panigiri aan de kook gebracht in een gigantische kookpot boven een houtvuur totdat het vlees van de botten valt. In de tussentijd bouwen de ervaren “chefkoks” en de andere bedevaartgangers een nachtelijk feestje met “mezedakia” (kleine hapjes) vergezeld met wijn of souma. Als het vlees gaar is, haalt men de kookpot van het vuur en is het tijd voor een dutje. Ze worden wakker gemaakt bij het begin van de kerkdienst, zetten de pot weer op het vuur en voegen vele uien, grof gemalen graan en olijfolie toe. Dit mengsel koekt natuurlijk snel aan en daarom moet er continu geroerd worden met een groot stuk hout dat ook wel “ koupie” (peddel) genoemd wordt. Wanneer de kerkdienst is afgelopen, is de jiorti klaar en lijkt het op onze ragout. Voor dat het uitgedeeld wordt, wordt het door de papas (priester) afgeblust met wat wijwater en wordt er wat boter voor de smaak toegevoegd. In sommige dorpen zoals bijv. Pagondas en Pirgos wordt het graan niet gemalen maar als hele korrels toegevoegd. En valt het heiligenfeest in een vastenperiode dan gebruikt men kikkererwten i.p.v. vlees. Na afloop van de kerkdienst van de panigiri zelf ziet men vele feestgangers met plastic bakjes, gevuld met jiorti, huiswaarts keren.

Er gaat op Samos geen maand voorbij dat er geen festiviteiten plaatsvinden. Benieuwd naar een festiviteit tijdens uw verblijf? Vraag het na bij uw hostess.

op de kaart

Accommodaties op Samos

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten