Onze specialisten helpen u graag verder op weg. Bel ons gerust.

Brochure aanvragen

Vraag de brochure aan

Kloosters

Samos

Als eerste kenmerk van Samos wordt al snel de weelderige natuur genoemd. Een andere karakteristiek van het eiland zijn de veelvuldig aanwezige kerken, kapelletjes en kloosters. Wist u overigens dat veel Grieken een kruis slaan bij het passeren van een kerk of klooster?

Panagía Vrontianí-klooster, Vourliótes
Het klooster Panagía Vrontianí, dat ook bekend staat als Moní Vrontá-klooster, is het oudste klooster van Samos en is gewijd aan de Heilige Maagd Maria. Het is in 1566 gebouwd door de monniken en tevens broers Iákovos en Makários. Het ligt zo’n 3 kilometer buiten het dorp Vourliótis op een hoogte van 460 meter vlakbij de piek Lázaros van het Karvoúnis-gebergte. Het klooster is vierkant en heeft diverse bogen. In de prachtige kloosterkerk was een waardevolle, met goud bedekte iconostase te zien. Echter tijdens de bosbranden in het jaar 2000 werd het grootste deel van het klooster en de omgeving helaas door de vuurzee verwoest. Enkele waardevolle voorwerpen werden gelukkig gered en deze zijn nu in het Byzantijns museum in Samos-stad te bezichtigen. Na jarenlange werkzaamheden is het klooster nu bijna geheel gerestaureerd. Er woont inmiddels een monnik uit Lesbos die een winkeltje in een van de gewelven van het klooster heeft, waar religieuze voorwerpen, zelfgemaakte zeep en drank en kruiden te koop worden aangeboden.

Moni Agía Zóni-klooster, Paleókastro
Op ongeveer 5 kilometer van het dorp Paleókastro in het oosten van Samos ligt het klooster Agía Zóni. Het klooster is gebouwd door de monnik Melétios in 1605 en de marmeren toren dateert uit 1750. Het klooster heeft een mozaïek vloer en staat bekend om de mooie fresco’s. Helaas zijn deze laatste in de loop der jaren behoorlijk vervaagd. Op dit moment wordt het klooster gerenoveerd, terwijl de lokale bevolking hulp biedt bij het onderhoud van het klooster. Het Agía Zóni-klooster heeft een prachtige kloostertuin op de binnenplaats. Het Agía Zóni-klooster viert op 31 augustus naamdag.

Zoodóchou Pigí-klooster
Dit klooster werd in 1756 gesticht door de monnik Dorothéos op de plaats waar vroeger een kapel stond. De kloosterkerk stamt uit 1786 en heeft een iconostase van schitterend houtsnijwerk. De icoon wordt omgeven door een zilveren reliëf. De zuilen die de koepel dragen, zijn afkomstig uit Klein-Azië (Milete). Het mooie binnenplein met fontein en cipressen is een ideale plek om even uit te rusten. Het klooster viert jaarlijks naamdag op de eerste vrijdag na het Grieks-orthodoxe Pasen.

Het Megáli Panagía-klooster vlakbij Koumaradeí
Het klooster ligt op 2 kilometer ten zuidoosten van Koumaradeí op een hoogte van ongeveer 250 meter en is gewijd aan de Heilige Maagd Maria. Het klooster biedt een prachtig uitzicht over de vallei van Chóra en de dorpen Iréon en Pythagórion met de stranden van de zuidkust. Het klooster is in 1586 gebouwd door de monniken Nilos en Dyonysios. De muren van de kloosterkerk werden versierd door monniken die afkomstig waren van de berg Áthos in het noorden van Griekenland. Deze fresco’s dateren uit 1593 en vormen een belangrijke bezienswaardigheid van het klooster. Het klooster heeft tevens prachtige marmeren kunstwerken, iconen van bladgoud, een vergulde bisschopstroon (1803). Het was een van de rijkste kloosters van Samos. Volgens de bewoners zouden bij een brand in de schatkamer zoveel goud en zilver zijn gesmolten, dat zich een glanzende rivier vormde. Het klooster Megáli Panagía viert naamdag op 23 augustus, hetgeen altijd druk bezocht wordt door inwoners uit diverse dorpen op Samos.

Het Timíou Stavroú-klooster, bij Mavratzeí
Dit klooster ligt aan de ‘honing-kruiden route’ die van Chóra richting Pýrgos leidt, vlakbij het dorp Mavratzeí. Na de poort dat de ingang van het klooster is, is een prachtige kloostertuin. Het klooster ligt aan de voet van de Graviás-berg. De kloosterkerk is gesticht in 1582 door de monnik Nílos, een van de twee oprichters van het Megáli Panagía-klooster. Pas later in 1604 is door Nílos en zijn broer Dyonísios de rest van het klooster om de kerk heen gebouwd. In 1838 is de kerk uitgebreid tot de huidige vorm. Het klooster staat bekend om de uit hout gesneden iconostase met gebeurtenissen uit het Oude en het Nieuwe testament. Het stamt uit 1854 en is gemaakt door twee houtsnijders van het buureiland Chíos. Zij hebben er meer dan 10 jaar over gedaan om dit kunstwerk te voltooien. De bovenkant is afgewerkt met twee rijen iconen waarop het lijdensverhaal van Christus, het Laatste Avondmaal en de kruisiging staan afgebeeld. Er is tevens een bijzondere uit hout gesneden en vergulde preekstoel en bisschopsstoel die dateren uit 1844. Het klooster heeft een bibliotheek met boeken en manuscripten. De kloostercellen dateren uit de 19e eeuw en het klooster wordt tegenwoordig nog maar door een paar monniken bewoond.

In de kloostertuin groeien olijven, sinaasappels en citroenen en er lopen kippen rond. Tevens vindt u een oude marmeren bron, waar twee drinkkommen aan een ketting naast hangen. Men beweert dat als u met deze kom van de bron drinkt, u terug zult keren naar het eiland Samos.
Het klooster viert naamdag op 14 september 2014. Echter ook aan de vooravond, vindt er ’s avonds een dienst plaats en is er een kleine markt rondom het klooster.

Agía Triáda-klooster tussen Mythiliní en Pythagórion
Dit klooster ligt ten zuidoosten van het dorp Mythiliní. Het is gesticht door de monnik Neofítos in 1824 op de fundamenten van een andere tempel. Het klooster ligt in een groene omgeving met veel pijnbomen en de vallei wordt doorkruist door een beek. Het klooster wordt bewoond door een oude priester die altijd erg blij is als bezoekers zich melden bij het klooster. Het klooster wordt ook wel het nieuwe Zoodóchou Pigís-klooster genoemd, de lokale bevolking kent het klooster echter onder de naam Agía Triáda, hetgeen Heilige Drie-eenheid betekent.

Profitís Ilías-klooster, Kontakeíka
Op 3 kilometer ten zuidwesten van Karlóvassi, naast de weg die naar het dorp Kontakeíka leidt, ligt het klooster Profitís Ilías. Het is gebouwd door de monniken Neofilos en Grigórios. In 1739 heeft monnik/priester Grigórios een kerk gebouwd op de fundamenten van een reeds eerder gebouwde kapel. Het Profitís Ilílas-klooster is een relatief klein klooster met heel oude iconen. Het heeft een prachtige uit hout gesneden iconostase.

Het Moní Spilianí-klooster, Pythagórion
In de buurt van het antieke theater van Pythagórion bevindt zich het klooster Moní Spilianí. Vanaf het klooster is er een fantastisch uitzicht over Pythagórion, de laagvlakte rondom het dorp en de zee. Naast het klooster ligt een grot, spíleo of spiliá in het Grieks, waarin een kleine kapel is gebouwd.

Kloosters op de kaart

Accommodaties op Samos

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten

Om Rossholidays.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleidAkkoord