The Little Jar

Samos

Kostas Lagou keerde na jarenlange afwezigheid terug naar Vourliotes, het bergdorp waar hij op Samos opgroeide. Hij miste de eenvoud, het contact met de natuur en droomt ervan het dorp nieuw leven in te blazen. Met jeugdig enthousiasme begon hij een bistro in het oude kafenion van zijn voorouders.

/

Op het plein van Vourliotes springt ‘Tzara’ direct in het oog. De mintgroen geschilderde kozijnen en klassieke wiebelstoeltjes, het smaakvolle interieur en de oogstrelende salades en zoetigheden, kleine kunstwerkjes, die hier voorbij komen zijn genoeg redenen om aan te schuiven.

Kostas Lagou, de eigenaar, is een jonge kosmopoliet. Hij werd in Australië geboren, bracht zijn jeugd door op Samos en verliet op 18-jarige leeftijd het eiland om op Lesbos te gaan studeren. Via Athene en New York keerde hij in 2019 terug naar Vourliotes. De beelden uit zijn jeugd van zijn oma die samen met zijn moeder boven de pannen traditionele recepten uitwisselden, stonden nog vers in zijn geheugen gegrift en hij besloot de traditie voort te zetten. Maar dan wel op zijn eigen manier!

Op voorwaarde dat hij zijn eigen gang mocht gaan, nam hij het oude kafenion van zijn vader over en zette zo de oude familietraditie uit 1880 voort. Met veel oog voor detail gaf hij het aanzien van het kafenion een moderne twist zonder hierbij het verleden te wissen. Zo hangen er nog oude foto’s van het kafenion aan de muur, net als de spiegel en de klok die zijn overgrootouders uit het tegenwoordig Turkse Smyrni, Izmir, meenamen.

Ook gaf hij met een knipoog naar zijn kinderjaren het kafenion een nieuwe naam: ‘Tzara’ in het Grieks en ‘The Little Jar’ in het Engels. Toen Kostas als klein kind net met zijn ouders vanuit Australië terug naar Samos was verhuisd, hoorde hij zijn oma aan zijn moeder vragen waar ze de zelfgemaakte jam kon vinden. Nog altijd gewend om Engels te spreken, antwoordde zijn moeder ‘in the jar’. Jar werd door oma op zijn Grieks verbogen en werd ‘Tzara’, ofwel Little Jar. Een toepasselijke naam, want binnen vallen direct alle jampotjes met zelfgemaakte specialiteiten op.

Een menukaart is er niet. Kostas houdt ervan zijn gasten te verrassen en met vrolijk gekleurde letters is op een zwart krijtbord te lezen wat er die dag te krijgen is. Alle ingrediënten zijn verser dan vers en komen uit eigen moestuin. Zelfs de eieren komen van eigen kippen. Het menu is hoofdzakelijk vegetarisch en verandert naargelang het seizoen en alles wat er voorradig is. Lachend noemt Kostas zijn keuken ‘mamadistiki’, iets wat zoveel betekent als ‘uit moeders pot’. En dat is niet toevallig, want samen met Kostas staat ook zijn moeder Eleni in de keuken. Niet alleen bereiden ze hier onder andere de heerlijkste pites en salades met fruit of peulvruchten, ook de zoete lekkernijen zijn meer dan de moeite waard.  Wat dacht u van verse perzikentaart met citroengeranium of bougatsa met kaneelcrème en karamel?

In de winter is The Little Jar gesloten en wijdt Kostas zich aan het maken van onder andere jam, chutneys en andere zoetigheden. Deze zijn in zijn bistro te verkrijgen en binnenkort ook in zijn nieuwe e-shop. Na de drukke zomer probeer hij tijdens de wintertijd ook weer tijd voor zijn hobby’s te vinden, hiken en schrijven. Zijn droom is alle verhalen die hij als kind van zijn oma hoorde op papier te zetten en zo de herinneringen aan het verleden van zijn geliefde dorp levend te houden.

Bent u tijdens uw vakantie op Samos in Vourliotes? Werp dan vooral eens een blik op het zwarte schoolbord en laat u door Kostas en zijn specialiteiten verrassen!

op de kaart

Accommodaties op Samos

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten