Musea van Samos

Samos

Op Samos zijn vele musea te bezoeken zoals het Archeologisch museum in Samos-stad, de Folklore musea en het wijnmuseum.

 • Wijnmuseum Samos-stad
  Wijnmuseum Samos-stad
 • Wijnmuseum Samos-stad
  Wijnmuseum Samos-stad
 • Wijnmuseum Samos-stad
  Wijnmuseum Samos-stad
 • Wijnmuseum Samos-stad
  Wijnmuseum Samos-stad
 • Wijnmuseum Samos-stad
  Wijnmuseum Samos-stad
 • Wijnmuseum Samos-stad
  Wijnmuseum Samos-stad
 • Wijnmuseum Samos-stad
  Wijnmuseum Samos-stad
 • Wijnmuseum Samos-stad
  Wijnmuseum Samos-stad
 • Wijnmuseum Samos-stad
  Wijnmuseum Samos-stad
 • Wijnmuseum Samos-stad
  Wijnmuseum Samos-stad
 • Wijnmuseum Samos-stad
  Wijnmuseum Samos-stad
 • Wijnmuseum Samos-stad
  Wijnmuseum Samos-stad
 • Wijnmuseum Samos-stad
  Wijnmuseum Samos-stad
/

Samos-Stad


Archeologisch museum Samos-Stad


Hier vindt u de vondsten van opgravingen van Oud-Sámos, voornamelijk uit de hellenistische periode. De collectie standbeelden is uniek, want er zijn enige zeldzame, goed bewaard gebleven objecten van ivoor en hout te zien. De grootste attractie is de beroemde Kouros (= beeld van jongeling) van 5 meter hoog die bij de Héra tempel nabij Ireon werd gevonden. Voor dit beeld werd in 1987 een nieuwe vleugel geopend omdat de bestaande zalen niet berekend waren op een standbeeld van dergelijke afmetingen.


Wijnmuseum


Dit museum zit gevestigd naast de wijnfabriek in de in de wijk Malagari, bij de rotonde vlakbij de haven van de stad. Het museum is in 2005 opgericht en stelt de geschiedenis van de Samiotische wijn en de Unie van wijncoöperaties van Samos tentoon. U krijgt hier een goed beeld hoe wijn geproduceerd wordt, van druif tot wijn. Er worden diverse machines en gebruiksvoorwerpen getoond, manuscripten en documenten die de geschiedenis weergeven. Ook staan er twee prachtige enorme houten vaten in het midden van het museum. De bezoekers kunnen hier een aantal wijnen van de Unie van wijncoöperaties van Samos proeven en indien gewenst ook kopen in de speciale naastgelegen winkel van het museum.


Het kerkelijk Byzantijnse museum


Dit museum opende in 2006 haar deuren voor publiek en zit gevestigd achter de havenpolitie aan het eind van de boulevard aan de weg die leidt naar het ziekenhuis. Vanaf de gebouwen van de haven politie gaat u rechtsaf een steile weg op. Het museum bevindt zich aan de Odós Manoli Kalomoiri, in een groot gebouw achter de kerk Agiou Theodorou. De expositie bestaat uit religieus-ceremoniële voorwerpen uit de 15e eeuw tot de 19e eeuw zoals wierrookvaten, kruizen, perkamenten manuscripten, bijzondere misgewaden en liturgische instrumenten. Ook bezit het museum een prachtige collectie van geïllustreerde boeken en ongeveer 50 waardevolle iconen.

Pythagorion


Archeologisch museum van Pythagorion


Dit moderne museum is in 2010 gesticht en ligt aan het begin van de weg van Pythagorion naar Samos-Stad naast een opgravingsterrein. Er zijn diverse oudheden tentoongesteld in dit museum, waaronder aardewerk uit de periode tussen de 9e en de 2e eeuw voor Christus, portretten van Romeinse keizers, een marmeren sarcofaag in de vorm van een tempel die uit de tweede helft van de 6e eeuw voor Christus dateert, marmeren beelden waaronder het zittende beeld van Aiakes, de vader van Polycrates. Dit beeld is opgedragen aan Hera en dateert uit circa 540 jaar voor Christus.

Volkenkundig Museum (museum van Nikolaos Dimitriou)


Dit museum vindt u als u de weg van Pythagorion naar Chora / Luchthaven neemt. Vlak voor de afslag naar Potokaki zit een groot hotel complex “Doryssa Bay”, waar het museum gevestigd is. Het museum geeft een goed beeld van het dagelijks leven tot de Tweede Wereldoorlog. U krijgt een goed beeld van de oude ambachten waarbij diverse gereedschappen worden getoond van een bakker, visser, herder, imker, mandenvlechter, schoenmaker. Ook worden er diverse voorwerpen uit het dagelijkse leven getoond zoals kledij, gebruiksvoorwerpen, weefkunst etc.

Pagondas


Folkloremuseum Pagondas


Het kleine folkloremuseum in Pagondas is opgericht door de vrouwenvereniging van het dorp. Het gebouw bestaat uit 5 aparte zalen: De woonkamer, de keuken en de slaapkamer met alle noodzakelijke voorwerpen van een traditioneel huis. Het museum heeft tevens een zaal die gewijd is aan het weefgetouw met alle benodigde weefvoorwerpen en waar tevens diverse weefwerken en kledij tentoon worden gesteld. De zaal op de bovenste verdieping van het museum laat de traditionele ‘katoï’ zien, met voorwerpen met betrekking tot de werkzaamheden van de huisvrouw en de gereedschappen van de man des huizes, waarvan een aantal tegenwoordig zijn overgenomen door machines, waar dit vroeger nog met de hand werd gedaan.

Mocht het museum niet open zijn, dan kunt u informatie vragen bij het kafeneion dat rechts voor het museum ligt.

Mytilini


Paleontologisch museum


Dit museum is uniek in zijn soort. De meeste vondsten zijn afkomstig uit de Stephanide-kloof, 3 km ten noordwesten van Mytilini. Aan de hand van deze vondsten verklaart men dat Sámos vroeger met het vasteland van Klein-Azië verbonden moet zijn geweest. Men vond nl. overblijfselen van dieren die in de Himalaya of in Perzië leefden. Het zijn de “voorouders” van onze neushoorns, olifanten, giraffen, enz. De belangrijkste vondst is het fossiel van de (versteende) hersenen van een klein soort paard van 13 miljoen jaar oud. Het museum zit aan de doorgaande weg van Mythilini naar Çhora.

Karlovassi


Folklore museum


Karlovassi was in het begin van de 20e eeuw een bloeiende stad en had veel leerlooierijen en tabaksfabrieken. Ook de landbouw was een grote bron van inkomsten. De tentoongestelde voorwerpen, zoals landbouwwerktuigen, weefgetouwen, porseleinen voorwerpen en kleding dateren van 1870 tot 1955 en geven een goed beeld hoe men leefde.

Leerlooierij museum


Dit museum is gevestigd in een oude stenen leerlooierij in de stad en is opgericht uit eerbetoon aan deze bedrijfstak die tot bloei kwam aan het begin van de vorige eeuw en stand duurde tot een aantal decennia geleden. Er worden machines, werktuigen, bewerkte huiden tentoongesteld die de geschiedenis van de leerlooierijen van de stad goed weergeven.

op de kaart

Accommodaties op Samos

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten