Eiland van de kerkjes

Skopelos

Skopelos is rijk aan kleine kerken en kloosters. In totaal telt het eiland er 360, waarvan er alleen al in Skopelos-stad 120 staan. Vele hebben prachtige fresco’s, voornamelijk daterend uit de 17e eeuw. Met name de kloosters op de uitlopers van het Palouki-gebergte zijn imposant.

  • kerken en kloosters op skopelos, griekenland
  • kerken en kloosters op skopelos, griekenland
  • kerken en kloosters op skopelos, griekenland
  • kerken en kloosters op skopelos, griekenland
  • kerken en kloosters op skopelos, griekenland
  • kerken en kloosters op skopelos, griekenland
  • kerken en kloosters op skopelos, griekenland
/

De Agios Ioannis-kerk


Bij het gelijknamige strand rijst in zee een enorme rots op met daarbovenop de pittoreske kapel van Agios Ioannis. Deze kerk vormde het decor voor de bruiloftscene uit de film Mamma Mia. Vanaf de rots is er fraai zicht op de kustlijn van Skopelos. Bovendien vindt men binnenin de Agios Ioannis-kerk enkele mooie iconen en oude kerkelijke objecten.

Het Agios Riginos-klooster


Dit Byzantijnse klooster is gewijd aan de beschermer van Skopelos; Agios Riginos. De kerk werd gebouwd in 1728 en diende als vervanging van een oudere kerk daterend uit de 5e eeuw. Achter het bouwwerk liggen de ruïnes van een oude tempel.

Het Prodromos-klooster


In het oosten van Skopelos ligt het Prodromos-klooster dat werd gebouwd in de 17e eeuw. Het werd in 1721 gerenoveerd en bezit de meeste kunstschatten van het eiland. Het klooster herbergt belangrijke iconen, kerkelijke relikwieën en documenten daterend uit de periode van de Turkse bezetting. Daarnaast siert een vergulde iconostase met houtsnijwerk in de vorm van verschillende dieren, wijnbladeren en illustraties van belangrijke orthodoxe vieringen de kerk.

Het Evangelistra-klooster


Gebouwd in 1712 en gerenoveerd in het midden van de 18e eeuw, is dit klooster een van de belangrijkste na-Byzantijnse monumenten op het eiland. Dankzij de bijzondere bouw ziet het eruit als een fort, waarbij defensieve muren het klooster en de kerk omzomen. Niet alleen de schitterende iconen die hier te bezichtigen zijn maken een bezoek aan deze plek de moeite waard, ook het uitzicht vanaf hier is prachtig.

Het Agia Barbára-klooster


Een klooster in het oosten van Skopelos dat wordt omgeven door muren, waardoor ook dit klooster eruit ziet als een fort. Het werd in 1648 gebouwd rondom een kleine binnenplaats en is in 1697 gerenoveerd. Agia Barbara ligt op een prachtige locatie, vanwaar men uitkijkt over de weelderig groene omgeving. Vanwege dit weidse uitzicht diende het klooster vroeger waarschijnlijk als uitkijkpost. Binnen herbergt de kerk muurschilderingen uit de 15e eeuw.

Het Panagia Livadiotisa-klooster


Op ongeveer twee kilometer van Skopelos-stad ligt dit 18e eeuwse klooster. Het herbergt een interessante collectie met orthodoxe iconen.

Het Taxiarches-klooster


Het Taxiarches-klooster ligt verscholen tussen pijnbomen en struiken. Volgens een mythe werd dit klooster oorspronkelijk aan de oostelijke zijde van het Palouki-gebergte gebouwd. Nadat de inwoners van Skopelos de eerste meter in hoogte bereikt hadden, kon de bouw niet voortgezet worden. Hoe vaak men het ook probeerde, de muren werden niet hoger dan een meter. Nog vreemder was dat de muren zich ‘s nachts verplaatsten naar een gebied iets verderop naar het zuidoosten. Uiteindelijk besloot men het klooster op deze plek verder te bouwen. Hoewel het Taxiarches-klooster er vandaag de dag verlaten bij ligt, zijn de prachtige iconen en fresco’s binnenin goed bewaard gebleven.

Het Metamorfosi-klooster


Midden op de binnenplaats staat bij dit klooster een kerk met een prachtige 16e eeuwse iconostase, zeldzame boeken, oude gewaden en heilige relikwieën. Het klooster zelf werd in de 15e en 16e eeuw gebouwd en heeft twee vleugels. In de noordelijke vleugel bevinden zich twee kapellen, terwijl de toren aan de oostkant werd gebruikt om de omgeving in de gaten te houden als bescherming tegen aanvallen van buitenaf.

Het Sotiris-klooster


Dit klooster uit de 16e eeuw ligt bergopwaarts, waardoor de klimpartij wordt beloond met een fraai uitzicht over de omgeving. Op de binnenplaats staat een kleine kapel en in de kerk vindt men een uit hout gesneden iconostase met prachtige iconen.

op de kaart

Accommodaties op Skopelos

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten