Skyros-stad

Skyros

Een opvallend kenmerk van het eiland is de ligging van de hoofdstad Skyros-stad. Dit wordt door de bewoners Chóra, oftewel dorp, genoemd. Het is gebouwd op een steil omhoog rijzende rots. De witte, vierkante huizen lijken tegen de berg te zijn aangeplakt.

  • Skyros Stad 2
  • skyros-stad, griekenland
  • Skyros Stad
/

Op de top van deze rots staat de ruïne van de Venetiaanse burcht, het Kastro. Bij de ingang vindt u het belangrijkste klooster van het eiland, Ágios Geórgios. Hier bevinden zich nog mooie fresco’s en met goud bedekte iconen. Op de naamdag van deze heilige wordt een oude traditie in ere gehouden en dragen de bewoners traditionele klederdracht. Het uitzicht vanaf het klooster over de hele stad en de kustplaatsjes is overigens magnifiek.

Veel huizen zijn in de oude stijl van Skyros behouden. Door de vele, smalle stegen met kinderkopjes geplaveid en schots en scheef staande huizen, is verkeer niet mogelijk. Het is de moeite waard om door deze stad te slenteren bezaaid met kleine winkels en tavernes.

Aan de voet van de berg waarop Skyros-stad gebouwd is, bevindt zich aan de oostkust een langgerekt zandstrand. Grenzend aan Skyros-stad ligt Magaziá, dat in het Grieks winkel betekent. Hier waren in het verleden opslagplaatsen waar de bevolking wijn, levensmiddelen en veevoer bewaarde. Het mooie zandstrand dat hier begint, loopt enkele kilometers door. Iets verderop voorbij het vissersplaatsje Mólos met overigens een leuke haven, eindigt de kustweg bij Girísmata, dat grenst aan het vlakke gebied Kámbos. Hier bevindt zich naast enige huizen, het meest ongerepte stuk strand.

Skyros-stad heeft twee musea die een goed beeld geven van de geschiedenis en de cultuur van het eiland. Op het plein aan de voet van de burcht staat tevens het standbeeld van de Britse dichter Rupert Brooke, die in 1915 op Skyros is overleden. Tevens is er een openluchttheater volgens de architectonische bouwstijl van de antieke Griekse theaters. Hier vinden iedere zomer enkele activiteiten plaats. In augustus zijn er theater-, muziek- en dansvoorstellingen.

op de kaart

Accommodaties op Skyros

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten