Hand in hand met tradities

Skyros

Tradities spelen een grote rol in het leven van de bewoners van Skyros. U ziet dit in de ambachten die op Skyros nog steeds worden beoefend, maar ook in de feesten die volgens oude gebruiken worden gevierd. Zo is Carnaval een heel spektakel.

De twee oude ambachten van Skyros


Twee oude ambachten van Skyros hebben grote bekendheid. U kunt ook nu nog mensen vinden op het eiland die deze ambachten uitvoeren. Embroderie is er een van. Dit is een vorm van borduurkunst. Officieel bestaat de techniek uit tien basissteken die gemaakt worden met verschillende garens van zijde en gouddraad die in elkaar gedraaid zijn. De thema’s en motieven zijn vaak gebaseerd op de flora en fauna van Skyros. Een bekend motief is de Hoopoe-vogel. Deze is ongeveer dertig centimeter groot en heeft lange, roodgoudkleurige veren en een kromme snavel. Van maart tot oktober verblijft de Hoopoe-vogel op Skyros, voornamelijk in de Kambos, ten zuiden van Skyros-stad. De Hoopoe-vogel komt zoveel voor als motief in de borduursels van Skyros, dat de vogel door heel Griekenland als de de nationale vogel van Skyros wordt beschouwd.

In de loop van de eeuwen heeft de borduurkunst onderdelen van de diverse overheersingen toegelaten en dit heeft geresulteerd in een geheel eigen stijl, die officeel erkend is als Skyriano. Veel vrouwen op Skyros hebben zich deze kunst eigen gemaakt en in de winkels van Skyros-stad zijn prachtige exemplaren van hun kunstwerken te koop.

De andere ambacht is die van de houtsnijkunst. Eén van de meest opvallende kenmerken van de Skyriaanse huizen zijn de verhoogde gedeeltes in de woonkamer. Deze gedeeltes zijn via een trap te bereiken en zijn nog het best te omschrijven als een vide. Het staat in open verbinding met de woonkamer en is gedeeltelijk afgescheiden door een kunstig met houtsnijwerk versierde balustrade. Hier overheen worden vaak handgeweven kleden gehangen. De officiële naam van zo’n vide is patari, in de volksmond ‘sfa’ genoemd. Vroeger waren deze sfa’s eerder een noodzakelijkheid dan een versiering. Bij kleine behuizing in combinatie met grote families gaf de sfa extra slaapruimte. Doordat de ruimte tussen plafond en de vloer van de sfa beperkt was, meestal net stahoogte, was er geen andere oplossing dan miniatuur meubels te gebruiken. Nog steeds kan men in de werkplaatsen tafels en stoelen kopen die aan kindermeubels doen denken. Tegenwoordig worden deze meubels echter enkel als versiering neergezet. De sfa’s daarentegen zijn nog steeds een vast onderdeel in de meeste huizen.

Tijdens een wandeling door de stad vindt u in de smalle straten enkele ateliers waar nog steeds fraaie kunststukken worden gemaakt: dekenkisten, gebruiksvoorwerpen en meubels.

op de kaart

Accommodaties op Skyros

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten