Caretta Caretta schildpadden Zakynthos

Zakynthos

Het National Marine Park van Zakynthos is een beschermd natuurreservaat en behelst het gebied in de baai van Laganas van Marathias in het westen, Gerakas in het oosten en de Strofaden, twee kleine eilanden 50 zeemijl ten zuiden van Zakynthos.

  • caretta caretta op zakynthos, griekenland
  • caretta caretta op zakynthos, griekenland
  • De caretta caretta schildpad op Zakynthos
  • caretta_caretta_dsc00933.jpg
  • Kefalonia, Caretta Caretta schildpad
  • Caretta Caretta schildpad op Zakynthos
/

Het park is in 1999 gesticht met als doel het ecologische systeem in dit gebied te beschermen tegen menselijke activiteiten. Het betreft zowel de zee als een strook land van ongeveer vijf kilometer landinwaarts grenzend aan deze baai.

Caretta Caretta Schildpadden Zakynthos


Een van de beschermde diersoorten van het park is de Caretta Caretta schildpad. Het is een van de grootste zeeschildpadden die bekend zijn. Ze kunnen een lengte bereiken van meer dan 2 meter en een volwassen schildpad weegt tot 150 kg. Alleen de kop is al gauw 30 centimeter lang. De Caretta Caretta schildpad heeft een roodbruin schild op zijn rug en een geel buikschild. Vooral de kop zorgt voor herkenning; deze is breed en is voorzien van stevige kaken. In de Engelse taal wordt het bijvoeglijk naamwoord ‘loggerhead’ (brede kop) toegevoegd aan de soortnaam. Zij voeden zich in tegenstelling tot andere (zee)schildpadden niet met planten, maar vooral met harde zeedieren zoals kreeftachtigen. De kaken zijn derhalve goed ontwikkeld en indien ze gevangen worden gebruiken zij ze graag en veelvuldig. Met andere woorden, het is een bijtgraag soort. De Caretta Caretta heeft een groot leefgebied dat reikt tot aan de Poolzee. Echter voor het leggen van hun eieren hebben ze warmte en zandstranden nodig. Hiervoor leggen de vrouwtjes vaak grote afstanden af. Bovendien hebben ze de gewoonte om terug te keren naar de plek waar zij eerder hun eieren achterlieten.

Caretta Caretta Schildpad eieren


Een volwassen vrouwtje legt eens in de twee tot vier jaar 100 eieren. Griekenland kent diverse plekken waar ze dit doen, maar Zakynthos is een van de meest bezochte gebieden door de Caretta Caretta. De schildpadden komen veelal in het donker aan land en leggen hun eieren in het zand, ongeveer vijf meter vanaf de waterlijn. Vervolgens verdwijnen ze zelf weer in zee en laten de warmte van de zon op het zand het werk verder doen. Na een kleine tien weken komt de helft van de eieren uit. De net uit het ei gekropen baby schildpadjes rennen, meestal heel vroeg in de ochtend als het zand koel is, over het strand naar de zee. Van deze 50 uitgekomen baby schildpadjes groeit slechts 1 uit tot een volwassen schildpad. De bedreiging zit ‘m voornamelijk in de aanwezigheid van de mens. Vervuiling door motoren en machines zijn van invloed op de kwaliteit van de eieren, herrie en licht desoriënteert de vrouwtjes voor het leggen van hun eieren, plastic in zee wat ze aanzien voor voedsel en niet verteerbaar is in hun maag, verstrikt raken in visnetten en als zij als bijvangst worden gevangen bij het vissen naar garnalen. Indien de eieren worden gelegd op een strand waar ook toeristen komen, worden ze vaak kapot gemaakt door parasols die in het zand worden gestoken.

Bescherming van de Caretta Caretta Schildpad nesten


Op Zakynthos zet de organisatie Archelon Sea Turtle Adoption Society zich al jarenlang in voor de bescherming van de Caretta Caretta. Wetenschappers observeren samen met Griekse en buitenlandse vrijwilligers deze bedreigde diersoort en plaatsen kooien van hout en gaas, dicht bij de grond, om de eieren te beschermen. Hiermee krijgen de baby schildpadjes een hogere overlevingskans. Ziet u een dergelijke kooi dan is voorzichtigheid geboden. Let u vooral goed op de informatieborden bij de stranden.

Nieuw wereldrecord


Dit jaar werd door de organisatie een bijzondere gebeurtenis vastgelegd: op het Sekania-strand werd een gemerkte Caretta Caretta met de naam Gaia gespot. Deze schildpad komt al sinds 1985 haar eieren op Zakynthos leggen en heeft nu een reproductieve leeftijd van 37 jaar bereikt, een nieuw wereldrecord. Het oude record stond op een leeftijd van 36 jaar en betreft een zeeschildpad in Florida in de Verenigde Staten. Op Zakynthos werden dit jaar meer dan 1800 nesten geregistreerd en deze gebeurtenis vormt een belangrijke erkenning van het werk dat de organisatie al meer dan 40 jaar verricht.

Monachus Monachus monniksrob


Een andere diersoort die de aandacht van het park heeft, is de Monachus Monachus monniksrob. Deze monniksrob wordt gezien als een van de meest bijzondere zoogdieren in de wereld. Ze hebben een grijze vacht, variërend van zilver tot antraciet. Op de buik is hun vacht vaak wat lichter, alhoewel de scheiding niet altijd goed te zien is. Alhoewel het Maritiem Park van Alonissos de grootste populatie kent, zijn ze ook een zorgenkind van het Maritieme Park van Zakynthos. Wereldwijd zijn er nog slechts 500 monniksrobben. Hij is gespot als een regelmatige gast, maar laat zich echter niet veelvuldig zien want ze zijn van nature redelijk mensenschuw. Daar waar ze voorkomen, worden ze gekoesterd door het park en indien nodig in lichte mate bijgevoerd. Dit om te zorgen dat ze niet elders naar voedsel gaan zoeken en hun woonomgeving inwisselen. Uiteraard in zeer geringe mate om ze niet aan te sporen hun natuurlijke overlevingskracht te doorbreken. De Monachus Monachus zoekt vaak een schuilplaats als gevolg van menselijke activiteiten, in een van de vele grotten die de kustlijn telt. Zij gaan erin om hun jong te baren, blijven er een week of twee, alvorens het wijde sop weer te kiezen. De monniksrobben voeden zich voornamelijk met vis en andere zeedieren. Hun bedreiging zit voornamelijk in het gebrek aan voedsel door vervuiling en aanvaringen met boten.

Dolfijnen op Zakynthos


Een enkele keer laten dolfijnen zich hier ook zien, alhoewel er op dit moment geen vaste groep gesignaleerd is. Verder draagt het Maritiem Park zorg voor het behoud van meer dan 30 soorten zeedieren en 170 soorten zeeplanten. Op de landstrook die tevens onder de zorg van het Park valt, is de aandacht gericht op de 600 verschillende soorten planten c.q. bloemen zoals de 30 soorten orchideeën en zandkruid, dat voornamelijk groeit op rotsachtige bodem. Fauna die hun interesse heeft zijn wezels, Europese groene hagedis en verschillende vogels zoals trekvogels op hun tocht van en naar Afrika, meeuwen, ijsvogels en verschillende soorten valken en haviken.

Informatiecentrum Caretta Caretta Schildpadden Zakynthos


Bij het Dafni strand is een informatiecentrum gevestigd. Zij kunnen alles vertellen over het gebied, de problematiek en de oplossingen. Alles staat en valt met de werkuren van handenvol vrijwilligers, zeker gezien de grootste bedreiging wordt gevormd door de mens. Inmiddels is er ook een tweede informatiecentrum geopend bij Gerakas. Deze is geopend van begin juni tot eind september.

op de kaart

Accommodaties op Zakynthos

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten