Kourtaliotiko-kloof

Zuid-Kreta

Op korte afstand van Plakias, tussen de bergketens van Kouroupa en Xiron, ligt een van de vele natuurwonderen van Kreta: de Kourtaliotiko-kloof. Deze indrukwekkende kloof met een lengte van ongeveer 3 km begint bij het dorp Koxare en gaat aan het einde over in de kloof van Preveli. Op sommige plaatsen bereiken de wanden een hoogte van wel 600 meter.

 • Kourtaliotiko kloof Kreta
 • Kourtaliotiko kloof Kreta
  Koourtaliotiko-kloof
 • Kourtaliotiko kloof Kreta
 • Kourtaliotiko kloof Kreta
 • Kourtaliotiko kloof Kreta
 • Kourtaliotiko kloof Kreta
 • Kourtaliotiko kloof Kreta
  kourtaliotiko-kloof
/

De Kourtaliotiko-kloof


De kloof is ontstaan door de stroming van de rivier de Kourliotis, ook wel Megalo Potamos genoemd, dat grote rivier betekent. Niet dat deze rivier zo groot is, maar wel stroomt er het hele jaar water door, wat een bijzonderheid is op Kreta. Een weg leidt door de kloof en halverwege is een platvorm gemaakt vanwaar men een schitterend zicht heeft op de kloof. Hier is de mogelijkheid om de diepte via uitgehouwen treden te benaderen. Tevens staat hier langs de trap een kapel in de rotsen, gewijd aan Agios Nikolaos. Tegenover de trappen naar de rivier komt een bron uit de rotsen, vanwaar het water naar beneden klettert in de rivier op de bodem van de kloof. De kloof is praktisch niet begroeid en de wanden bestaan uit kalksteen rotsen. Het is het nestelgebied van vele vogelsoorten en specifiek voor roofvogels. Zeldzame exemplaren zijn hier geen uitzondering. De Vale gier valt hier ook te spotten.

De naam Kourtaliotiko


De kloof heeft zijn naam te danken aan een soort geklap, kourtala, dat hoorbaar is bij de ingang van de kloof. Dit geluid wordt veroorzaakt door een stevige noordenwind die zich een weg baant langs de grotten in de wanden van de kloof. Alleen zo’n 20 meter verwijderd van de noord ingang en bij voldoende wind is dit geluid te horen.

Excursie naar de Kourtaliotiko-kloof


In samenwerking met het agentschap op Zuid-Kreta organiseren wij een excursie naar deze imposante kloof. Het is een mooie tocht van 8 kilometer waar u als natuurliefhebber uw hart kunt ophalen. Geniet van alle verschillende landschappen, mooie uitzichten en de schoonheid van de natuur.

Excursie naar de Kourtaliotiko-kloof

op de kaart

Accommodaties op Zuid-Kreta

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten