Onze specialisten helpen u graag verder op weg. Bel ons gerust.

Brochure aanvragen

Vraag de brochure aan

Kourtaliotiko-kloof

Zuid-Kreta

De kloof begint bij het dorp Koxaré en gaat aan het einde over in de kloof van Préveli. Het is gelegen tussen de bergketens van Kouróupa en Xirón. De kloof zelf is ongeveer drie kilometer lang en de wanden bereiken op sommige plaatsen wel een hoogte van 600 meter.

/

De kloof is ontstaan door de stroming van de rivier de Kourliótis, ook wel Megálo Potamós genoemd, dat grote rivier betekent. Niet dat deze rivier zo groot is, maar wel stroomt er het hele jaar water door, wat een bijzonderheid is op Kreta. Een weg leidt door de kloof en halverwege is een platvorm gemaakt vanwaar men een schitterend zicht heeft op de kloof. Hier is de mogelijkheid om de diepte via uitgehouwen treden te benaderen. Tevens staat hier langs de trap een kapel in de rotsen, gewijd aan Ágios Nikólaos. Tegenover de trappen naar de rivier komt een bron uit de rotsen, vanwaar het water naar beneden klettert in de rivier op de bodem van de kloof. De kloof is praktisch niet begroeid en de wanden bestaan uit kalksteen rotsen. Het is het nestelgebied van vele vogelsoorten en specifiek voor roofvogels. Zeldzame exemplaren zijn hier geen uitzondering. De Vale gier valt hier ook te spotten.

De kloof heeft zijn naam te danken aan een soort geklap, kóurtala, dat hoorbaar is bij de ingang van de kloof. Dit geluid wordt veroorzaakt door een stevige noordenwind die zich een weg baant langs de grotten in de wanden van de kloof. Alleen zo’n 20 meter verwijderd van de noord ingang en bij voldoende wind is dit geluid te horen.

Kourtaliotiko-kloof op de kaart

Accommodaties op Zuid-Kreta

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten

Om Rossholidays.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleidAkkoord