Excursies op Zuid-Kreta

Bij aankomst in Kreta krijgt u van de reisleiding een envelop met informatie en de excursiemogelijkheden. Deze zijn door ons agentschap met zorg samengesteld. We noemen alvast enkele mogelijkheden.

Roustika en Argiroupoli

Een bijzondere excursie voor iedereen die meer wil ontdekken over de Kretenzer leefstijl en de geschiedenis van Kreta, onderwijl genietend van het prachtige landschap.

We starten met een bezoek aan Roustika, waar we het eeuwenoude klooster zullen bezoeken en een wandeling door de oude straten maken naar een kerk gewijd aan de Maagd Maria, met fresco’s die dateren uit 1381. We zullen hier een koffiestop maken. De route voert verder naar Argiroupoli en het oude Lappa, met unieke historische monumenten, prachtige bronnen met kleine watervallen en een organische fabriek waar carob-peulen worden verwerkt en waar u van de producten kunt proeven. Dan vervolgen we onze tocht naar het meer van Kournas. We zullen hier de lunch gebruiken (exclusief), terwijl we van de schoonheid van het enige zoetwater-meer op het eiland kunnen genieten. Het meer heeft zijn eigen legendes, inclusief een nimf… Onze laatste bestemming is het oud-Minoïsche kerkhof van het dorp Armenoi, een unieke plek met meer dan 200 graftombes en een groot aantal handgemaakte voorwerpen zoals potten, gereedschappen, juwelen en nog veel meer.

Ontdek Kreta per fiets

Vanaf de zuidelijke uitlopers van de Psiloritis. In de buurt van het dorp Gerakari, bekend om de kersen fietsen wij gemoedelijk in de richting van het dorp Spili. Nadat we de Venetiaanse waterbron met de 25 leeuwenkopjes bezocht hebben, fietsen wij via de spectaculaire Kourtaliotiko kloof, waar de bergwanden links en rechts tot 250 meter steil omhoog gaan, terug naar Plakias, waar u een frisse duik kunt gaan nemen. Deze tocht laat ons de geografische opbouw van Kreta zien: een steil in zee aflopende zuidkust en een gebied met glooiende hellingen. Een echt bergaf genot! De fietstocht gaat over geasfalteerde wegen met kleine stijgingen en veel bergafwaartse stukken. Een tocht geschikt voor iedereen. Voor de “betere” fietsers zijn er stukken waar u in eigen tempo kunt fietsen.

De tocht is inclusief gids, mountainbike of trekking fiets, helm, transfer van/naar de accommodatie en permanente bus service. Er is tevens een mogelijkheid om samen met de groep een lunch te gaan gebruiken in Plakias(exclusief).

Afstand: 37 km, waarvan 26 km bergafwaarts

Samaria-kloof

Een bezoek aan de mooiste en langste natuurlijke kloof van Europa is beslist de moeite waard. Deze excursie begint ’s ochtends vroeg om de middaghitte in de kloof te vermijden. De zestien kilometer lange wandeltocht begint in Xyloskalos, op het plateau van Omalos en op een hoogte van 1200 meter gelegen. De tocht eindigt in het dorpje Agia Roumeli aan de zuidkust van Kreta. We bewonderen de indrukwekkende natuur met unieke fauna en flora, de tot 600 meter hoge steile wanden die samenkomen op het smalste punt in de kloof: “de ijzeren poort”. De gemiddelde looptijd van de kloof is ongeveer vijf tot zes uur. Een gids volgt om mogelijke achterblijvers moed in te spreken.

Het onregelmatige pad is bekleed met scherp uitstekende stenen, dus uitkijken waar u uw voeten neerzet is een goede boodschap! Om uw dorst te lessen is er altijd bronwater bij de hand. Na zeven kilometer lopen komt u in het dorp Samaria aan, dat zijn naam gegeven heeft aan de kloof. Het moeilijkste gedeelte is achter de rug en er blijft nog negen kilometer over. In Agia Roumeli gearriveerd, begeeft u zich naar het taverne wat de gids u bij aanvang heeft verteld. De gids wacht u op met de boottickets en u kunt relaxen onder het genot van een verfrissend drankje. U heeft ruim de tijd om te genieten van een duik in de azuurblauwe Libische Zee. Een boot brengt ons van Agia Roumeli naar Chora Sfakion, een indrukwekkende tocht langs de ruwe zuidkust van het eiland. Vanuit Chora Sfakion brengt de bus u terug naar uw accommodatie. Goede wandelschoenen is een eerste vereiste. Deze excursie is ideaal voor de sportievelingen onder u die een stevige wandeling aankunnen.

Imbros-kloof

De acht kilometer lange Imbros-kloof begint op een hoogte van 900 meter en zakt tot bijna de zeespiegel. De gemiddelde looptijd is drie uur, goede stapschoenen is natuurlijk een vereiste. Dit prachtig stuk natuur is zeker het zien waard en kan gelopen worden door kinderen, personen met een mindere conditie of gewoon mensen die verkiezen om kortere kloof te lopen. De kloof eindigt in het dorpje Komitades, waar u kunt relaxen en een drankje kan nuttigen.

Daarna brengt de bus u naar Frangokastello, een bijzonder mooi zandstrand aan de Libische Zee, waar u kunt zwemmen of genieten van een weldadige rust. In Frangokastello is tevens gelegenheid om een lekkere lokale lunch te gebruiken. Proeft u eens de heerlijke Sfakiani Pita, dit zijn warme pita broodjes met mizýthra-kaas erin en honing erover. Vlak naast het strand is het Venetiaanse fort van Frangokastello gelegen, dat nog te bezichtigen is en als een veel te groot uitgevallen zandkasteel getuigt van zware belegeringen door de historie van Kreta heen en menige malen als veilige haven heeft gediend voor vele soldaten. De legende vertelt dat er in de maand mei dauwschaduwen te zien zijn op de muren. Dit zouden de geesten zijn van de Kretenzers en Grieken die daar gesneuveld zijn in een bloederige strijd tegen de Turken.

Following the river

Een mooie tocht van acht kilometer voor natuurliefhebbers. De wandeling begint bij de Kourtaliotiko-kloof en eindigt op het strand van Preveli. Tijdens de wandeling kunt u genieten van verschillende landschappen. Geniet van mooie uitzichten en de schoonheid van de natuur. In de ochtend zal de bus u meenemen naar het midden van de Kourtaliotiko-kloof en de kleine kerk, gewijd aan Agios Nikolaos. Vanaf hier kunt u de watervallen bewonderen. Vervolgens wandelt u verder over het pad langs de rivier, wat u vervolgens tot aan de Venetiaanse brug brengt. Daar wordt een pauze ingelast en kunt u genieten van een drankje in de nabij gelegen taverne. Vervolgens wandelt u verder over heuvels bezaaid met olijfbomen en later verder door de kloof richting de eindbestemming, het strand van Preveli. Hier heeft u genoeg tijd om te genieten van de omgeving en te relaxen op het strand. Aan het eind van de excursie gaat u per boot naar Plakias.

Deel met vrienden of reisgenoten

Om Rossholidays.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleidAkkoord