Overzicht top 5 van
Home > Klantenservice> Kafenion> Top 5> Griekse vegetarische gerechten

Griekse vegetarische gerechten

Al ver voordat de term vegetarisch eten bekendheid verwierf, waren er in de Griekse keuken al een groot aantal gerechten zonder vlees te vinden. Een aantal van deze gerechten vallen onder de zogenaamde ‘ladera’. Dit woord is afgeleid van ‘ladi’, olijfolie, aangezien deze gerechten in een royale laag olijfolie worden gegaard. In combinatie met het kookvocht levert dit een heerlijke saus op die uitnodigt om, net als de Grieken, hier uw brood in te dopen.

Griekse gerechten

Aginares ala polita

Dit gerecht vol kleur en aroma is oorspronkelijk afkomstig uit de keuken van de Grieken uit Constantinopel. Deze Grieken werden vroeger vaak ‘polites’ genoemd en ala polita duidt erop dat dit gerecht bereid wordt op de manier zoals dit onder de Grieken in Constantinopel gebruikelijk was. Hoofdingrediënt van dit gerecht vormen artisjokken. Hier worden vervolgens nog aardappelen, wortel en vaak ook doperwten aan toegevoegd. Na het garen worden ze geserveerd met ‘avgolemono’, een typisch Griekse ei-citroensaus. Dit gerecht is het lekkerst met verse artisjokken, maar kan eventueel ook met artisjokken uit de diepvries worden bereid.

Recept aginares ala polita

Imam Baildi

Dit gerecht werd door de Grieken uit Constantinopel mee naar Griekenland genomen. De Turkse naam van dit gerecht betekent letterlijk ‘flauwgevallen priester’; volgens de overleveringen zou een Turkse priester er zoveel van hebben gegeten dat hij flauwviel. Een andere versie wil dat hij flauwviel door alle emoties die de bedwelmende geur en smaak van dit gerecht bij hem losmaakte. Imam Baildi wordt gegaard in olijfolie en bestaat uit aubergines, tomaat, flink wat ui en knoflook, en peterselie. Op het laatst wordt er ook nog feta aan toegevoegd. Het gerecht wordt meestal lauwwarm opgediend.

Recept imam baildi

Revithokeftedes

Grieken zijn doel op peulvruchten en de schappen in de supermarkt liggen vol met linzen, witte reuzenbonen, spliterwten, ‘mavromatika’ (zwarte ogen bonen) en kikkererwten. Deze worden gebruikt in bijvoorbeeld ovenschotels, soepen en salades. Een geliefd gerecht van peulvruchten zijn de ‘revithokeftedes’, letterlijk vertaald gaat hier om balletjes van kikkererwten. Hier worden verschillende aromatische kruiden aan toegevoegd waarna ze even in de olijfolie bruin worden gebakken. Lekker met een frisse yoghurtdip.

Recept voor revithokeftedes

Bamies

Bamies is een typisch Grieks gerecht dat wordt gemaakt van okra, de groene vrucht van de gelijknamige plant. Deze wordt echter als groente gegeten. In Europa komen we okra maar weinig tegen in de keuken en in Nederland wordt hij ook niet verbouwd. De wat hoekige vruchten zijn groen en langwerpig en lijken een beetje op groene pepers. In Griekenland worden ze meestal in olijfolie gekookt met tomaat, ui en aromatische kruiden zoals peterselie, munt of basilicum. Net als de meeste groentegerechten worden ook bamies meestal met feta geserveerd.

Gemista

Gemista is een echt zomers gerecht, licht verteerbaar en gezond! De naam betekent zoveel als ‘gevuld’. Hoofdrol in dit ovengerecht spelen zongerijpte tomaten en frisgroene paprika’s. Deze worden gevuld met rijst en tussen de groentes worden meestal nog wat aardappelen gelegd. Soms zult u in dit gerecht ook een gevulde aubergine of courgette aantreffen. Er bestaan verschillende varianten, zo kan het met of zonder gehakt worden gemaakt. Meestal wordt gemista echter zonder gehakt bereid. In sommige streken worden er in dat geval nog wat rozijnen en/of licht gebrande pijnboompitten aan de rijst toegevoegd.

Recept gemista

Chorta

Chorta is de verzamelnaam voor verschillende soorten bladgroenten. Veel van deze groenten, agria chorta, groeien alleen in het wild en het herkennen en plukken daarvan vergt de nodige kennis. Doordat wilde chorta niet gecultiveerd worden, is de toevoeging van chemicaliën zelden het geval. Deze bladgroente is dan ook met recht erg gezond te noemen. Chorta wordt meestal eventjes gekookt en vervolgens als salade gegeten, met olijfolie en flink veel citroensap. De groenten kunnen echter ook verwerkt worden in bijvoorbeeld pites of rijst. Risotto met chorto is een heerlijk vegetarisch gerecht dat met name in de vastentijd regelmatig op tafel staat.

Recept chorta

Anthi

Een geliefd gerecht op de Griekse menukaart vormen de ‘anthi’, gevulde courgettebloemen. Deze mooie gele bloemen verwelken snel, dus het is zaak ze zo spoedig mogelijk na het plukken te bereiden. De vulling van de anthi bestaat meestal uit een mengsel van rijst en aromatische kruiden en/of feta. Soms worden ze in een pan gegaard, maar vaak ook worden ze voor een krokant korstje even door het beslag gehaald waarna ze gefrituurd worden. Meestal worden ze geserveerd met een dip van yoghurt. Het vullen van de bloemen is even werk, maar het resultaat mag er wezen! Heerlijk als meze bij een glaasje ouzo of tsipouro, of als lunchgerecht.

Recept anthi

Gigantes

Deze Griekse ovenschotel heeft zijn naam te danken aan de witte reuzenbonen, in het Nederlands ook wel limabonen genoemd. De naam gigantes is namelijk afgeleid van het Griekse woord voor reus of gigantisch. Deze witte bonen hebben een boterachtige, milde smaak en zijn erg vullend. Ze worden voornamelijk in Noord-Griekenland gekweekt en met name de gigantes uit Kastoria en het gebied van de Prespa meren zijn er geliefd. Het gerecht wordt in een lichte tomatensaus, meestal samen met wat stukjes wortel, peterselie en ui, langzaam in de oven gegaard waardoor de smaken volledig tot hun recht komen. 

Spanakopita/Tiropita

Deze heerlijke deeg pasteien gevuld met spinazie en/of kaas, zijn niet meer weg te denken uit de Griekse keuken en worden de hele dag door gegeten, ’s ochtends of tegen de middag als snack en later op de dag vaak als bijgerecht. Het deeg wordt niet met boter, maar met olijfolie bereid. Het lekkerste zijn ze met zelfgemaakt deeg, maar bij gebrek aan tijd kan ook kant-en-klaar deeg worden gebruikt. De spanakopita wordt zowel met, als zonder feta gemaakt. Vooral in de vastentijd voor Pasen wordt de feta weggelaten. Een geliefde variant op de spanakopita is de chortopita. Hier worden in plaats van spinazie verschillende soorten ‘chorta’, wilde bladgroentes, voor gebruikt.

Recept spanakopita/tiropita
Vakanties Griekenland
Deel met vrienden of reisgenoten