Overzicht top 5 van
Home > Klantenservice> Kafenion> Top 5> Peloponnesos in het voorjaar

Top 5: Pelopónnesos in het voorjaar

De Pelopónnesos is een veelzijdige bestemming met niet alleen de bezienswaardigeheden uit vervlogen tijden, maar ook een prachtige natuur. Zeker in het voorjaar laat deze zich van zijn mooiste kant zien. De meest heerlijke geuren vullen de lucht. Het is tijd om eropuit te trekken! Wij maakten voor u een lijstje met de leukste activiteiten om te ondernemen in het voorjaar.

5. Een bezoek aan Oud-Messíni

Dat dit gebied bekend staat als de bakermat van de Griekse geschiedenis, is geen nieuws. Hierbij denkend aan Mistras of Olympía, maar zeker ook aan Oud-Messíni, in het Grieks ‘Arxaia Messini / Αρχαία Μεσσήνη’ genoemd. Deze opgravingen zijn nog niet zo lang geleden aan het licht gekomen en er worden nog dagelijks nieuwe ontdekkingen gedaan. Minder bekend dan de gangbare opgravingen, maar zeker niet minder interessant, zo niet zelfs interessanter. Geen drommen met bezoekers maar waan u in stilte tussen de overblijfselen van lang vervlogen tijden. Een kleine 30 kilometer ten noorden van Kalamáta bevindt zich deze oude stad die in 369 voor Christus werd gebouwd. De laatste jaren zijn hier interessante archeologische vondsten gedaan. Onder andere een fontein, theater en diverse andere openbare gebouwen en huizen werden blootgelegd.
Een leuk detail is dat er vroeger twee poorten waren waardoor men Messíni kon betreden; de Arcadische en de Lakonische poort. De Arcadische poort is zichtbaar wanneer u vanaf Meligalás naar Oud-Messíni rijdt. De Lakonische poort bevond zich vroeger achter Mavromáti, een hoger gelegen bergdorp, vanwaar prachtig uitzicht is op de opgravingen. Het loont de moeite om tijdens uw bezoek een stuk naar boven te wandelen of rijden voor een fotostop. In Mavromáti is bovendien een museum waar enkele vondsten uit Oud-Messíni te bezichtigen zijn. Wilt u deze tocht liever onder begeleiding doen van een deskundige gids? Vraag dan de hostess naar de mogelijkheden van een excursie. Uiteraard is de tocht ook op eigen gelegenheid goed te maken.

4. Paleókastro en de lagune van Voidokiliá

Het Paleókastro nabij Giálova werd in 1278 door de Franken gebouwd, vermoedelijk bovenop de ruïnes van een acropolis uit de klassieke oudheid. Het kasteel ligt aan de noordzijde van de baai van Navaríno. Inmiddels is het een ruïne, maar de muren en sommige torens zijn goed bewaard gebleven. De tocht omhoog is zeer de moeite waard, want eenmaal boven is er fraai, panoramisch uitzicht over het Voidokiliá-strand. Geniet hier van een lunch en het prachtige uitzicht. Wanneer u al uw krachten weer verzameld heeft, kunt u via een ander pad de tocht naar beneden aanvaarden. U komt dan uit op het Voidokiliá-strand, waar de zee u zeker verleidt tot een duik in het heldere water. Wilt u genieten van de lagune van Voidokiliá zonder te hoeven klimmen? Blijf dan in het duinachtig gebied op zeeniveau, gelegen tussen de twee wateren in. Vergeet dan niet een verrekijker mee te nemen en ga op zoek naar de vele vogelsoorten die hier leven. Het natuurreservaat wordt door veel vogels als broedgebied gebruikt, maar ook is het een tussenhalte voor verschillende trekvogels op hun tocht naar het noorden of zuiden. Aalscholvers, blauwe reigers, lepelaars en zelfs de beschermde Afrikaanse Kameleon komen hier voor. Ook de Caretta Caretta heeft er zijn leefgebied. Deze schildpadden komen ’s nachts aan land om hun eieren te leggen op het strand.

3. Strandwandeling in Kalámata

Het zeewater zal voor velen wellicht nog te koud zijn om een duik in nemen, maar een wandeling op het 3 kilometer lange Kalámata-strand mag niet ontbreken tijdens uw bezoek aan de Pelopónnesos. En ook in Kalámata zelf valt van alles te beleven. De nieuwe markt ‘Néa Agorá’, diverse kerken, het archeologisch- en het spoorwegmuseum, de oude stad; het zijn zomaar enkele voorbeelden van een dagje in de stad. Mocht u willen winkelen, dan is de lange winkelstraat Aristómenous een aanrader. Tevens kunt u in Kalámata heerlijk eten aan de boulevard, in de jachthaven en in Áno Vérga, waar u bovendien mooi uitzicht heeft over de stad.

2. Fietstocht naar Ágios Nikólaos

De omgeving van Stoúpa leent zich uitstekend voor het maken van een fietstocht. Er bevindt zich zelfs een fietspad dat vanuit Stóupa doorloopt tot het vissersdorpje Ágios Nikólaos. Tijdens uw rit kunt u genieten van de bergen aan de ene kant en de zee aan de andere kant. In het voorjaar staat de natuur in bloei en de ene heerlijke geur na de andere zal u w neus vullen. Maak in Ágios Nikólaos zeker even een stop voor een kop koffie met een stukje taart of een overheerlijke lunch. Zowel op het dorpsplein als op een terras aan zee kunt u genieten van de gemoedelijke sfeer van dit dorp, tussen en met de Grieken. Bent u nog niet uitgefietst? Dan kunt u vanuit Ágios Nikólaos langs de kust doorfietsen naar het dorpje Trachíla. De gehele tocht van Stóupa naar Trachíla en terug is ongeveer 25 km. De meer geoefende fietser kan nog verder gaan naar de dorpjes Proástio en Neochóri. Een uitdagende route dwars door de bergen, waar u zult genieten van het uitzicht op het Taïgetos-gebergte en de hoogste top Profitis Ilias.

1. Wandeling naar Oud-Kardamíli

In het voorjaar wordt de natuur langzaam wakker, de bloemen staan in bloei en de temperatuur is lekker. Persoonlijk is dit mijn favoriete tijd in het jaar en het ideale moment om de bergschoenen aan te trekken en op verkenning uit te gaan. Uiteraard kunt u zelf enkele wandelingen maken door dit prachtige gebied, maar onder begeleiding van een professionele gids zult u op plekken komen die u anders niet zo snel zou bezoeken. De wandeling van Tséria naar Oud-Kardamíli is een aanrader. Hierbij wandelt u dwars door de Víros-kloof heen. Via het bergdorpje Agía Sofía loopt u vervolgens naar Oud-Kardamíli. Zie hiervoor tevens ons het wandelprogramma dat op diverse data wordt georganiseerd.

Messinia Peloponnesos

Deel met vrienden of reisgenoten