Thuiseiland van Odysseus

Ithaki

Dat Ómiros een veelgehoorde naam is op Itháki zal u niet verbazen als u bedenkt dat dit de Griekse benaming is van Homerus (Homeros/Omiros), de bekende Griekse dichter uit de oudheid (800 v.Chr.). Homerus ‘schreef’ twee bekende werken die handelen over de belevenissen van Griekse helden.

‘Schreef’ staat tussen aanhalingstekens omdat het waarschijnlijk in deze tijd niet gebruikelijk was, verhalen op schrift te zetten, maar mondeling aan elkaar over te leveren. Pas later zijn deze op schrift gesteld. Het eerste is de Ilias en de tweede is de Odyssee.

De Ilias vertelt over de wrok die Achilles koesterde en speelt zich af gedurende het einde van de Trojaanse Oorlog, die overigens tien jaar duurde. Ilias is een andere benaming voor de stad Troje. Overigens wordt de oorlog zelf, waarbij de overwinning voortkomt uit de aanval door de in het Paard van Troje verstopte Grieken, niet beschreven in de Ilias.

De Odyssee is het tweede werk van Homerus en verhaalt over de avonturen die de Griekse held Odysseus beleeft gedurende zijn zoektocht door Griekenland om terug naar zijn thuiseiland Itháki te komen. In deze tien jaren durende tocht, stuit hij op diverse hindernissen die worden veroorzaakt door de god Poseidon. Deze werkt Odysseus voortdurend tegen waardoor de terugkeer naar Itháki onmogelijk lijkt. Uiteindelijk weet de held er toch in te slagen om terug te keren.

Ondanks dat de gehele epos 24 delen bevat en in dichtvorm geschreven is, misstaat de inhoud van de verhalen vandaag de dag in het totaal niet. De avonturen spelen zich af op diverse eilanden en het vasteland van Griekenland en de strijd met de diverse goden symboliseren feitelijk de uitdagingen van alledag.

op de kaart

Accommodaties op Ithaki

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten