Dorpen van Lesbos

Lesbos

Onze vakantiewoningen zijn gelegen in drie uiterst charmante kustplaatsen: Molivos en Petra in het noordwesten van het eiland en Plomari in het zuiden van het eiland. Deze dorpen kenmerken zich door een gezellige levendigheid, schilderachtige plekjes en een prachtige omgeving. In tegenstelling tot veel dorpen op drukbezochte eilanden, gaat het dagelijkse lokale leven hier nog onverstoorbaar door en proeft u hier nog altijd de traditionele eilandsfeer.

Vanuit deze dorpen kunt u verschillende andere interessante plaatsen bezoeken. Sommige strekken zich uit langs de kust, weer andere liggen in een groene vallei of bergachtig landschap, maar overal wordt de bezoeker gastvrij ontvangen. Graag zetten wij hieronder een aantal van deze dorpen voor u op een rijtje.

 • lb_agiasos_ag (1).jpg
  Agiasos
 • lb_agiasos_ag (2).jpg
  Agiasos
 • lb_agiasos_ag (1).png
  Agiasos
 • lb_agiasos_ag (3).jpg
  Agiasos
 • lb_sykamniaskala_ag (4).jpg
  Skala Sykaminia
 • lb_sykamniaskala_ag (2).jpg
  Skala Sykaminia
 • lb_sykamniaskala_ag (3).jpg
  Skala Sykaminia
 • lb_sykamniaskala_ag (1).jpg
  Skala Sykaminia
 • lb_sigri_ag (4).jpg
  Sigri
 • lb_sigri_ag (2).jpg
  Sigri
 • lb_sigri_ag (1).jpg
  Sigri
 • lb_sigri_ag (5).jpg
  Sigri
 • lb_sigri_ag (3).jpg
  Sigri
 • lb_moniypsilou_ag (1).jpg
  Het Ipsilou-klooster
 • lb_moniypsilou_ag (2).jpg
  Het Ipsilou-klooster
 • lb_vatousa_ag04 (2).jpg
  Vatousa
 • lb_vatousa_ag04 (5).jpg
  Vatousa
 • lb_vatousa_ag04 (4).jpg
  Vatousa
 • lb_vatousa_ag04 (1).jpg
  Vatousa
 • lb_madamado_ag (4).jpg
  Mandamados
 • lb_madamado_ag (3).jpg
  Mandamados
 • lb_madamado_ag (2).jpg
  Mandamados
 • lb_madamado_ag (1).png
  Mandamados
 • lb_madamado_ag (1).jpg
  Mandamados
 • lb_eressos_ag (4).jpg
  Skala Eressos
 • lb_eressos_ag (3).jpg
  Skala Eressos
 • lb_eressos_ss (1).jpg
  Skala Eressos
 • lb_eressos_ss (2).jpg
  Eressos
 • lb_eressos_ag (1).jpg
  Eressos
 • lb_mesotopos_ag.jpg
  Mesotopos
 • lb_kaloniskala_ag (1).jpg
  Skala Kalloni
 • lb_kaloniskala_ag (2).jpg
  Skala Kalloni
 • lb_flamingos_ag (2).jpg
  Skala Kalloni
 • lb_ag_paraskevi_ag (3).jpg
  Agia Paraskevi
 • lb_ag_paraskevi_ag (2).jpg
  Agia Paraskevi
 • lb_ag_paraskevi_ag (1).jpg
  Agia Paraskevi
 • lb_ag_paraskevi_ag (4).jpg
  Agia Paraskevi
/

Agiasos


Dit traditionele bergdorp ligt tegen de hellingen van het Olympos-gebergte, op ongeveer 25 km ten westen van de hoofdstad Mytilini. Schilderachtige straatjes, ouderwetse kafenions en kleurrijke huizen met balkons vol bloemen bepalen hier het straatbeeld en maken het dorp tot een geliefde bestemming. De inwoners hebben van oudsher een kunstzinnig inslag en de vele werkplaatsen getuigen dat oude ambachten zoals keramiek en houtsnijden hier nog volop levend worden gehouden. Een bezoek waard is de Byzantijnse kerk uit 1815 waar een prachtige icoon van de Panagia, Moeder Gods, is te zien. Deze trekt jaarlijks duizenden bezoekers, sommige pelgrims komen zelfs te voet vanuit de hoofdstad Mytilini.

Proef in Agiasos ook eens de befaamde vasilopita met myzithrakaas en kaneel, deze wordt het hele jaar door geserveerd, of schuif in een van de oude kafenions aan voor een Griekse koffie of een lokale kruidenthee.

Sykamia – Skala Sykamia


Gelegen in het Lepetymnos-gebergte in het noorden van het eiland biedt het schilderachtige Sykamia een prachtig uitzicht over de Egeïsche Zee. In dit dorp werd Stratis Myrivilis geboren, een bekende Griekse schrijver die maar liefst 3 keer werd genomineerd voor de Nobelprijs voor Literatuur. Voor zijn in het Nederlands vertaalde boek ‘de Madonna met de vissenstaart’ vond hij inspiratie in het 2,5 km verderop gelegen dorp Skala Sykaminia, een lieflijk vissersplaatsje waar het fotogenieke kerkje op de rots, de Panagia Gorgona, direct het oog trekt. De vele terrasjes en tavernes rond het schilderachtige haventje vormen een geliefde plek om de ongedwongen sfeer van dit plaatsje in zich op te nemen.

Sigri


Dit kleine vissersdorp met stenen huizen, schilderachtige straten en een ruime keuze aan vistavernes ligt in het westelijke puntje van Lesbos. Het heeft zijn naam te danken aan het Griekse woord ‘sigouros’, zeker/veilig, vanwege de beschutte haven. Deze haven bood plaats aan een groot aantal schepen en speelde in de 18e en 19e eeuw een belangrijke rol in de export van eikels, het belangrijkste handelsproduct van West-Lesbos toentertijd. Aan de rand van het dorp liggen de overblijfselen van een Ottomaanse burcht (1757) die het gebied tegen piratenaanvallen moest beschermen.

Vergeet u in Sigri vooral ook niet een bezoek aan het versteende woud en het natuurhistorisch museum te brengen. U wandelt hier langs eeuwenoude versteende bomen en ziet in het museum onder andere zeldzame fossielen. Eveneens een bezoek waard is het nabijgelegen klooster Ipsilou. Dit Byzantijnse klooster dateert uit de 8e eeuw en doet met de robuuste vestingmuren en kantelen sterk aan een burcht denken.

Vatousa


Vatousa ligt in het noordwesten van Lesbos, tussen Molyvos en Sigri, en staat onder bescherming van het Griekse ministerie van Cultuur. De inwoners zijn trots op hun dorp en volgen nauwgezet de richtlijnen om het traditionele karakter van hun dorp in stand te houden. De geplaveide straten, de stenen huizen met hun rode daken en het vele groen geven het dorp een vriendelijke uitstraling waarmee het de bezoeker voor zich weet in te nemen. Opvallend in het dorp is het statige Gogos-landhuis dat met zijn neoklassieke bouwstijl uit de 19e eeuw veel weg heeft van de landhuizen in de hoofdstad Mytilini uit diezelfde periode. Tegenwoordig is er een klein museum gehuisvest met onder andere een zeldzame collectie boeken, oude foto’s van het dorpsleven en lokaal handwerk. Ook de twee kerken uit de 19e eeuw zijn het bezichtigen waard. Sluit uw bezoek aan dit dorp af in een van de oude kafenions waar een glas ouzo nog altijd op traditionele wijze met ‘mezes’ wordt geserveerd.

Mandamados


Op veilige afstand en onzichtbaar vanaf zee werd dit bergdorp in het noordoosten van het eiland gevormd door inwoners van nabijgelegen kustplaatsen. Deze zagen zich tijdens de middeleeuwen genoodzaakt om vanwege de vele pirateninvallen hun heil hogerop te zoeken. De veeteelt vormt hier de belangrijkste bron van inkomsten en het dorp geniet grote bekendheid vanwege de uitstekende kwaliteit kaas die hier nog altijd op traditionele wijze wordt gemaakt. In de lokale kaasmakerij vindt u onder andere de bekende Griekse kaassoorten ‘ladotiri’, graviera en feta. Een andere bron van inkomsten vormen de vele pottenbakkerijen in de omgeving. Ieder jaar wordt in juli een grote keramiek expositie gehouden in de gerenoveerde olijfpers van het dorp. Deze dateert uit de 19e eeuw.

Het nabijgelegen Taxiarchi-klooster dwingt met zijn robuuste uiterlijk direct ontzag af en is zeker een bezoek waard. Door de dikke vestingmuren heeft het meer weg van een burcht dan van een Byzantijns klooster. De kerk van dit klooster trekt jaarlijks veel gelovigen vanwege de zilveren, wonderdoende icoon van de aartsengel Michael.

Eressos – Skala Eressos


Het dorp Eresssos en de natuurlijke haven van Skala Eresos liggen in het zuidwesten van Lesbos en worden al sinds de oudheid bewoond. In Eressos ziet u nog veel voorbeelden van huizen die zijn gebouwd volgens de traditionele architectuur en er is een mooi plein waar kafenions in de schaduw van de plataan hun lekkernijen serveren. De inwoners van het dorp zijn voornamelijk agrariërs en met name vijgen vormen een van de belangrijkste handelsproducten.

Het aan zee gelegen tweelingdorp Skala Eressos is tegenwoordig een levendige badplaats met een enigszins hippie-achtige sfeer. Het dorp heeft een pittoresk vissershaventje en een langgerekte zandstrand met gezellige restaurantjes en cafés op palen. Het was hier dat de beroemde Lesbische dichteres Sappho, de tiende muze, werd geboren. Ieder jaar wordt er in september een internationaal vrouwenfestival in het dorp gehouden. Voor de geschiedenisliefhebbers heeft het dorp een klein archeologisch museum waar vondsten uit de klassieke oudheid en uit de Hellenistische en Romeinse periode worden tentoongesteld.

Mesotopos


Iets ten zuiden van Eressos ligt Mesotopos. Dit dorp heeft door de tijd een traditioneel karakter weten te behouden en de inwoners staan vooral bekend om hun gastvrijheid. Een wandeling door de nauwe, geplaveide steegjes leidt langs karakteristieke huizen met rode dakpannen, en bloemrijke binnenplaatsen naar het plein met de eeuwenoude platanen en gemoedelijke kafenions. Voor wie graag kennis maakt met de lokale producten van Lesbos mag een bezoek aan de vrouwen coöperatie niet ontbreken. U vindt hier onder andere zoetigheden, jam, pasta’s en likeur. Voor de bereiding worden traditionele recepten en pure ingrediënten gebruikt en al heel wat producten hebben een nationale of zelfs internationale bekroning gekregen. Bent u na dit alles toe aan een verfrissende duik, dan is het nabijgelegen strand Chrousos een echter aanrader.

Skala Kalloni


Deze kleine vissersplaats ligt aan de noordkant van de baai van Kalloni, op enkele kilometers van het dorp Kalloni. Aan de waterkant zorgen de vele terrasjes voor een gezellige sfeer en in de vistavernes langs de baai ontbreken uiteraard de beroemde sardines niet op het menu. Deze worden in de baai van Kalloni gevist en staan bekend als erg gezond vanwege het hoge gehalte aan mineralen. Ieder jaar wordt hier begin augustus zelfs een sardine-festival gehouden. Hierbij worden overal op straat sardines gegrild en uiteraard worden deze vergezeld door de nodige glazen ouzo. Het geheel wordt opgeluisterd met muziek en dans.

Even ten zuiden van het dorp ligt een belangrijk natuurgebied met zoutpannen en wetlands. Vooral in het voor- en najaar zijn hier veel verschillende vogelsoorten te vinden, waaronder purperreigers, witte ooievaars en roze flamingo’s. Het is daarom een uitstekende plek voor birdwatching.

Agia Paraskevi


Dit oude dorp, of beter gezegd stadje, ten noordoosten van de baai van Kalloni groeide door de tijd uit tot een belangrijk cultureel en handelscentrum van het eiland. Het staat bekend om de unieke architectuur waar verschillende invloeden en stromingen zichtbaar zijn. U ziet hier onder andere traditionele Lesbische huizen, statige landhuizen met Venetiaans invloeden en een prachtige school in neoklassieke stijl. De oude olijfpers vormt een karakteristiek voorbeeld van de industriële architectuur uit het begin van de 20e eeuw. Deze olijfpers werd in de jaren tachtig gerestaureerd en huisvest tegenwoordig een cultureel centrum en volkenkundig museum. Het dorp heeft zijn naam te danken aan het hoger gelegen grotkerkje Agia Paraskevi. In deze grot bevindt zich eveneens een natuurlijke bron. Wie van het bronwater drinkt, weet zich volgens de overleveringen verzekerd van de bescherming van de Heilige Maagd Maria.

op de kaart

Accommodaties op Lesbos

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten