Eigenwijs eten

Zakynthos

Eigenwijs: zo zouden veel Grieken de excentrieke keuken van Zakynthos omschrijven. Zakynthos is een vruchtbaar eiland waar veel kan groeien, maar dit betekent niet dat de inwoners zomaar alles eten. Integendeel: de recepten van dit eiland zijn selectief, en hebben altijd een vleugje autonomie.

  • melisiotises_cooperative_kiliomenos_123.jpg
  • melisiotises_cooperative_kiliomenos_144.jpg
  • melisiotises_cooperative_kiliomenos_128.jpg
  • melisiotises_cooperative_kiliomenos_136.jpg
  • melisiotises_cooperative_kiliomenos_103.jpg
  • melisiotises_cooperative_kiliomenos_108.jpg
  • melisiotises_cooperative_kiliomenos_118.jpg
  • melisiotises_cooperative_kiliomenos_147.jpg
/

De keuken van Zakynthos


De keuken van Zakynthos is smeuïg, zout en rustiek. Divers en intens is wellicht een mooie omschrijving. Ondanks invloeden van buitenaf, onder andere door buitenlandse overheersingen, hebben de recepten toch altijd iets eigens weten te houden. Het eiland is erg vruchtbaar, met een microklimaat en een grote vallei in het midden. Op Zakynthos worden daarom eigen varianten van bekende producten verbouwd. De tomaten van Zakynthos bijvoorbeeld, kleiner dan normaal, maar vol van smaak. Of de waterui, die dan weer heel groot is en niet de scherpe smaak van normale uien met zich meedraagt. En op Zakynthos is ook genoeg eigen fruit, zoals de honingmeloen, speciale druivensoorten die alleen op dit eiland groeien, en aardbeien. Aardbeien waren tijdens de Venetiaanse overheersing een zeldzame delicatesse. Als u de aardbeien van Zakynthos nu proeft, kunt u begrijpen waarom. Er zijn verspreid over het eiland veel wijngaarden. Sommige van deze druiven worden gebruikt om te drogen. 95 procent van de blauwpaarse rozijnen van Zakynthos worden geëxporteerd naar Nederland.

Landbouwcoöperatie op Zakynthos


U begrijpt dat zo’n rijke en geheel eigen keuken goed bewaard moet blijven, van generatie op generatie. De verse en niet-kunstmatige ingrediënten die gebruikt worden, het verbouwen en cultiveren van de lokale producten, en de manier waarop het eten moet worden klaargemaakt. Al deze tradities mogen niet verloren gaan. Daarom is in 2007 de landbouw coöperatie ‘Melissiotisses’ in het leven geroepen. De coöperatie bestaat uit tien vrouwen van landbouwfamilies in het bergdorp Kiliomenos. De naam Melissiotisses komt van de benaming van de streek, Melíssi, waar in de 17e eeuw een klooster stond, gewijd aan de Heilige Maagd Maria. In dit gebied verbouwen de families onder andere granen waarmee ze verschillende soorten bloem, brood en koekjes maken. Op Zakynthos spreken sommigen zelfs van een uitgebreide ‘broodcultuur’, waarbij ieder dorp haar eigen broodvariant heeft. Of wat dacht u van de ‘olijvenkaas’, een kaas die gerijpt wordt in olijfolie? Hoe langer de kaas in de olie ligt, hoe pittiger de smaak. Maar ook jam, olijfolie, honing, likeurtjes en wijn en azijn van de ‘augustiatis’ druif worden door de boerenfamilies gemaakt. Eigenlijk alles wat u nodig hebt voor een goede maaltijd, vindt u terug op het land van Zakynthos. In Kilomenos is een winkel waar de vrouwen hun producten te koop aanbieden. Loopt u er gerust eens binnen om een kijkje te nemen.

op de kaart

Accommodaties op Zakynthos

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten