Eva de schildpad

Zakynthos

Verschillende van onze ionische bestemmingen hebben het geluk dat de prachtige Caretta Caretta schildpadden op en rond de eilanden leven. Het is een van de grootste zeeschildpadden die bekend zijn. Ze kunnen een lengte bereiken van meer dan 2 meter en een volwassen schildpad weegt tot 150 kg.

De kop is al gauw 30 cm lang, en zorgt vooral voor herkenning: deze is breed met stevige kaken. De Caretta Caretta schildpad heeft een groot leefgebied dat reikt tot aan de Poolzee. Echter voor het leggen van hun eieren hebben ze warmte en zandstranden nodig. Hiervoor leggen de vrouwtjes vaak grote afstanden af. Ook hebben ze de gewoonte om terug te keren naar de plek waar zij eerder hun eieren achterlieten. Griekenland kent dus verschillende plekken waar ze dit doen, maar Zakynthos is het meest bezocht door de Caretta Caretta. De schildpadden komen vooral in het donker aan land en leggen hun eieren in het zand, ongeveer 5 meter vanaf de waterlijn. Daarna verdwijnen de schildpadden in zee en laten ze de warmte van de zon en het zand het werk doen. Na ongeveer 10 weken komt de helft van de eitjes uit, maar van al deze uitgekomen schildpadjes groeit slecht 1 uit tot een volwassen schildpad. Dit komt voornamelijk door de bedreiging van deze diersoort. Voornamelijk de aanwezigheid van de mens zorgt ervoor dat vele schildpadden verwondingen krijgen of zelfs sterven. Vervuiling door machines en motoren zijn van invloed op de kwaliteit van de eieren, doordat herrie en licht de Caretta Caretta schildpadvrouwtjes desoriënteert voor het leggen van hun eieren. Ook plastic in de zee, het verstrikt raken in visnetten en botsingen met speedboten spelen een grote rol.

De organisatie Sea Turtle Adoption Society zorgt ervoor dat zo veel mogelijk Caretta Caretta schildpadden worden verzorgt. Aangezien het verzorgen van een schildpad erg duur is vragen zij mensen om schildpadden te adopteren. Vooral het verzorgen van gewonde zeeschildpadden kost veel geld. Dit was voor ons een goede reden om de organisatie een handje te helpen. Wij adopteerde daarom Eva, een gewonde schildpad op Zakynthos.

Eva is op 8 september 2016 gevonden in Thessaloniki met een wond aan haar hoofd. Nu wordt ze in het opvangcentrum verzorgt en vrijgelaten wanneer Eva weer gezond en sterk is.

op de kaart

Accommodaties op Zakynthos

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten