Grampsas Estate Winery
Grampsas Estate Winery is een hechte familieonderneming in een klein dorp aan de voet van het Vrachionas-gebergte, op korte afstand van de gezellige badplaats Alykanas. Met grote liefde voor de inheemse druivenrassen en tradities van hun eiland, runnen twee broers hier een wijnmakerij waar zo’n 15 verschillende etiketten worden geproduceerd. Eveneens is er een restaurant aanwezig waar gerechten uit de lokale keuken worden geserveerd.
De liefde voor wijn werd er bij de broers Christos en Tassos Grampsas al met de paplepel ingegoten. Met levendige jeugdherinneringen aan de druivenoogst en in hun neus nog altijd de geur van most, de naam voor het vers geperste, maar nog niet vergiste sap van druiven, was het voor beide broers een bijna vanzelfsprekende stap om in 2011een moderne wijnmakerij op te zetten. En waar anders, dan op het landgoed waar ze opgroeiden?! Het doel wat zij hierbij voor ogen hadden, was om met behulp van moderne technologieën kwaliteitswijnen te produceren zonder hierbij de tradities van hun eiland uit het oog te verliezen. Graag willen ze hiermee Zakynthos een eervolle plaats op de kaart van Griekse wijnproducenten geven.
Alhoewel Zakynthos misschien niet direct geassocieerd wordt met wijn, beslaan de wijnranken op het eiland een oppervlakte van maar liefst 19.000 m2. Eveneens komen er hier een groot aantal inheemse druivenrassen voor. In de verzen van een gedicht uit 1601 worden zelfs al 34 verschillende rassen genoemd! De meeste hiervan worden tot op de dag van vandaag nog altijd gecultiveerd.
Een van de bekendste wijnen die Grampsas Estate Winery produceert, zo vertellen de broers, is de Verdea; een witte tafelwijn die als sinds ongeveer 1800 op Zakynthos geproduceerd wordt. Voor de productie worden verschillende druivenrassen gebruikt, waaronder de inheemse Goustolidi en Pavlos.
De naam van deze wijn getuigt van de Venetiaanse invloeden op het eiland. Verdea zou namelijk zijn afgeleid van de Italiaanse woorden ‘Vera’, echte, en ‘Dea’, godin. Met deze wijn heeft u met andere woorden dus een echte godin in het glas! Een andere, veelgehoorde uitleg is dat de naam Verdea afkomstig is van het Italiaanse ‘verde’, groen. Dit zou verwijzen naar de kleur van de onrijpe druiven die bij de productie gebruikt worden om de zuurgraad van de wijn te verhogen.
Voor wijnliefhebbers en andere geïnteresseerden biedt Grampsas Estate Winery de mogelijkheid om deel te nemen aan een rondleiding en/of wijnproeverij. De rondleidingen vinden in principe 2 maal per dag plaats, om 13.00 en 16.00. U wordt hierbij door de verschillende vertrekken geleid waarbij u uitleg krijgt over het proces van wijn maken. Na afloop is er de mogelijkheid tot het proeven van verschillende wijnen. Wilt u alleen deelnemen aan een proeverij, dan is dit op afspraak mogelijk tussen 10.00 en 17.00. U kunt hiervoor contact opnemen met de reisleiding ter plaatse.
Restaurant
Vooruitstrevend als de familie Grampsas is, openden zij bij de wijnmakerij eveneens een sfeervol restaurant met een prachtig terras. Hier kunt u onder de wijnranken genieten van een verfijnd menu waarmee een gerenommeerde chef-kok u meeneemt op een reis door de Griekse en lokale keuken. Uiteraard gaan de gerechten vergezeld van, u raadt het al, de uitstekende wijnen van het landgoed.
Bent u op zoek naar het authentieke Zakynthos? Dan mag een bezoek aan Grampsas Estate Winery eigenlijk niet op uw lijstje ontbreken!
op de kaart
Accommodaties op Zakynthos
Huize Dimaras, Vasilikos - Zakynthos
Zeer verzorgde vakantiewoning met studio's gelegen dichtbij zee en omringd door een uitgestrekte olijfboomgaard.
BekijkHuize Pefka, Vasilikos - Zakynthos
Gelegen tussen de pijnbomen. De familie heeft een taverne met een goede keuken.
BekijkHuize Sykia, Vasilikos - Zakynthos
Huize Sykia is gelegen in een olijvenboomgaard van 70 hectare en is zeer sfeervol ingericht met veel ruimte eromheen.
BekijkLiostasi Village, Vasilikos - Zakynthos
Vrijstaande woningen op korte afstand van Gerakas-strand.
BekijkDeel met vrienden of reisgenoten

