Navagio Beach

Zakynthos

Navagio Beach, iedereen die naar Zakynthos is geweest heeft het er wel over. Navagio Beach is een hagelwit strand met een scheepswrak, gelegen in de azuurblauwe baai. Behalve het mooie plaatje wat iedereen wil maken, is er ook een reden waarom het schip hier ligt. Wij vertellen u graag welk verhaal hier achter steekt.

  • navagio / shipwreck beach op zakynthos, griekenland
  • navagio / shipwreck beach op zakynthos, griekenland
  • navagio / shipwreck beach op zakynthos, griekenland
  • navagio / shipwreck beach op zakynthos, griekenland
/

Ligging Navagio Beach


Het goudkleurige strand wordt omzoomd door hoge, witte krijtrotsen van op sommige plekken wel 200 meter hoog. De golven helderblauw water rollen aan tussen deze rotsen op het oogverblindende strand. Mooie stranden zijn er op Zakynthos meer, maar dit heeft een verhaal. Oorspronkelijk droeg deze baai de naam Agios Georgios en is Navagio slechts een bijnaam. Navagio betekent letterlijk wrak. Een andere bijnaam die ook in omloop is, is Smugglers Cove, oftewel Smokkelaars baai. Een andere bekende benaming voor Navagio Beach is Shipwreck Beach.

Geschiedenis van Navagio Beach


Er zijn verschillende verhalen over hoe het schip destijds hier terecht is gekomen. Een ervan is dat het schip genaamd ‘Panagiotis’ eigendom was van een kapitein uit Kefalonia. Hij en zijn bemanning begaven zich in de wereld van de illegale handel. Vanaf de kust van het toenmalige Joegoslavië en Albanië vervoerden zij illegaal sigaretten naar Italië, waarbij de afspraak met de betrokken partijen was dat twee Italianen deze reis zouden vergezellen. Zo konden zij een oogje in het zeil houden met betrekking tot de vracht.

Een keer verliep de reis echter niet zoals gepland. In de vroege jaren tachtig had de kapitein van het schip ‘Panagiotis’ andere plannen met de illegale handelswaar. Hij maakte stiekem afspraken met andere partijen en besloot de sigaretten zelf te gaan verhandelen. De twee Italianen stonden dit plan in de weg, dus hij besloot om hen op te sluiten in een van de cabines van het schip. De kapitein zag af van de route naar Italië en nam een andere richting.

Van schip tot scheepswrak


In de buurt van Zakynthos kregen zij te maken met slecht weer. De kapitein probeerde het schip naar ondiepe wateren te varen om de vracht veilig te stellen. Door het slechte weer was dit een hele klus. De ‘Panagiotis’ kwam tegen de rotsen aan en kapseisde en een groot deel van de vracht kwam in zee terecht. Om zijn eigen huid en die van zijn bemanning te redden, kon de kapitein niet anders dan de twee Italianen bevrijden en samen met zijn bemanning het schip verlaten. Niet veel later spoelde het schip aan bij Giorgos beach, nu ook bekend als Navagio beach of Shipwreck beach.

Deze hele gebeurtenis bleef de bewoners van Zakynthos niet onopgemerkt. De volgende dag zagen vissers de verpakte sigaretten in de zee drijven en zonder te aarzelen visten ze de pakketten uit de zee en brachten ze de buit naar hun dorpen. Zij verstopten deze in alle denkbare plaatsen. Dankzij de goede verpakking was de inhoud niet beschadigd en hebben de vissers hier nog een lange tijd plezier aan kunnen beleven.

Het scheepswrak op Navagio Beach


Het schip is sindsdien op het strand blijven liggen. De autoriteiten wisten niet goed wat te doen met het wrak. De plaats was moeilijk toegankelijk en het lag feitelijk niemand in de weg. Zeker toen later bleek dat het een attractie was voor de vele bezoekers van het eiland, werd besloten om het schip daar te laten. Sindsdien wordt dit strand Navagio beach genoemd en is het één van de meest gefotografeerde plekken van Griekenland geworden. De roest neemt steeds meer toe, wat bijdraagt aan een mooie kleurencombinatie tegen het wit van het zand en het blauw van de zee.

Het strand is alleen per boot bereikbaar. Vanuit diverse plaatsen varen bootjes hiernaar toe. Vanuit Porto Vromi is het slechts een half uurtje varen. Geen zin om per boot de tocht te maken en wilt u toch een kijkje nemen op deze plek? Dan is er een uitkijkpunt hoog boven het strand. Om een foto te maken moet u wel even een plek veroveren aan de voorkant van de reling, maar u heeft vanaf hier een uitstekend zicht op de baai.

op de kaart

Accommodaties op Zakynthos

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten