Reis door de tijd

Zakynthos

Wandelend door de straten van Zakynthos trekken er heel wat eeuwen aan u voorbij. Tenminste, als het om architectuur gaat. Want op dit eiland vindt u de bouwstijl van de Byzantijnen, verschillende Europese landen én de oude Grieken terug.

 • Moni Skopiotissa Zakynthos
  Moni Skopiotissa
 • Moni Skopiotissa Zakynthos
  Moni Skopiotissa
 • Moni Skopiotissa Zakynthos
  Moni Skopiotissa
 • Lagadia Zakynthos
  Lagadia
 • Lagadia Zakynthos
  Lagadia
 • Agios Dionysios-kerk Zakynthos
  Agios Dionysios-kerk
 • Agios Dionysios-kerk Zakynthos
  Agios Dionysios-kerk
/

De aardbeving van 1953


In de gebouwen op Zakynthos ziet u elementen uit de West-Europese architectuur. Dit komt omdat het eiland ooit onder de heerschappij stond van de Venetianen, de Fransen, de Italianen en de Engelsen. Zakynthos staat erom bekend dat het barok en renaissance stijlen combineert. Dit was vooral terug te zien aan de villa’s op het eiland, met een uitgebreide zuilengang en twee of drie verdiepingen hoog. Ja, u leest het goed, ‘was’, want een groot deel van deze oude architectuur is verloren gegaan. De oorzaak was de aardbeving van 1953, die een groot deel van het eiland in vervallen staat achterliet. Van de grote villa’s is niet veel meer overgebleven. Slechts een aantal voorbeelden van de typische architectuur van Zakynthos zijn behouden. Dorpen waar u de Venetiaanse invloeden kunt zien zijn Keri, Macherado, Maries en Volimes. Een Venetiaans kasteel domineert de heuvel boven Zakynthos-stad. Enkele elegante herenhuizen in deze stijl zijn op het platteland deels bewaard gebleven. Het Sarakina-huis in het zuiden van Zakynthos is het oudste huis nog deels overeind staat. Op een heuvel, omringd door een weelderige natuur, staan nog een gevel met de ingang van het twee verdiepingen tellende gebouw, en de zeven vensters op de eerste verdieping. Het gebouw heeft de bekende rode kleur die kenmerkend is voor de Venetiaanse stijl. Men vermoedt dat het dateert uit het begin van de 19e eeuw.

Neoklassiek amfitheater


Als u van bovenaf naar Zakynthos zou kijken, dan springt meteen het amfitheater in het oog. De grijze zitplaatsen zijn tegen de berghelling aangebouwd, omringd door groene dennenbomen en hoge, dunne cipressen. Dit is een neoklassiek theater, gebouwd in de 19e eeuw, toen het in heel Europa een ‘trend’ was om terug te kijken naar de Griekse oudheid en vol bewondering en nostalgie de bouwstijl van die tijd terug te halen. Het theater is in 1875 gebouwd door de Duitse architect Ziller. Veel kerken die u op Zakynthos zult zien hebben ook neoklassieke invloeden: sobere, symmetrisch en statige elementen, vaak voorzien van zuilen.

Agios Dionysios-kerk


Sommige kerken zijn gerenoveerd. De bewoners van het eiland hebben geprobeerd ze zo goed mogelijk naar de oorspronkelijke architectuur te maken. Bij de kerken op Zakynthos ziet u vaak een op zichzelf staande klokkentoren bij een kerk of klooster staan. Dit wijkt af van de Byzantijnse stijl. De kerk zelf heeft één lange gang in het midden, net als veel kerken in West-Europa. Misschien wel het bekendste voorbeeld hiervan is de Agios Dionysios-kerk in Zakynthos-stad, een illustratie van Venetiaanse architectuur.

op de kaart

Accommodaties op Zakynthos

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten