Het Venetiaanse fort

Zakynthos

Zakynthos-stad is gebouwd aan de voet van de Stranis heuvels. In deze heuvels vindt u de wijk Bochali met het Venetiaanse fort. Het fort boven op de top domineert niet alleen de wijk Bochali, maar ook de stad aan de voet van de heuvel. Klim naar de top en laat u verrassen door het adembenemende uitzicht over Zakynthos-stad.

  • castle_511.jpg
  • shutterstock_390626713.jpg
  • shutterstock_382973092.jpg
  • zakynthos_town_03.jpg
/

Eind 15e eeuw werd het fort gebouwd door de Venetianen ter bescherming van de stad, op de grondvesten van de oude Akropolis. Het fort overleefde de aanval van de Turken begin 16e eeuw niet en werd grotendeels verwoest. Echter, de Venetianen lieten zich niet kennen en vochten terug. Zij zorgden voor een wederopbouw van het fort. Het fort heeft behalve de verschillende overheersingen door de eeuwen heen ook natuurgeweld doorstaan. Dit maakt dat tegenwoordig nog diverse herkenbare ruïnes zichtbaar zijn. De laatste ontdekking is een aantal jaren geleden gedaan. Dit betrof een kerk binnen de muren van het fort, gedateerd uit de 12e eeuw. Boven één van de ingangen van het fort is een afbeelding van de leeuw van San Marco duidelijk zichtbaar. Deze leeuw staat symbool voor de aanwezigheid van de Venetianen. Het fort is omgeven door een park met verschillende soorten bomen. Een wandeling rondom en binnen de muren van het fort is beslist een aanrader.

De wandeling naar het fort voert u heuvelopwaarts door de oude wijk Bochali. Deze wijk kenmerkt zich door met klinkers geplaveide straten en pleinen. De wandeling is pittig, maar de leuke route en het uitzicht maken het meer dan waard. Eenmaal boven bij het Venetiaanse fort zijn er tal van tavernes en terrassen met winkeltjes en het uitzicht vanaf hier over de stad is fantastisch. Tijdens de tocht naar boven passeert u de afslag naar Strani. Dit is een park met olijf- en pijnbomen en een spectaculair uitzichtpunt. Bankjes op het centrale plein geven u de gelegenheid weg te dromen en wellicht kunt u zich voorstellen waarom de schrijver Dionyssios Solomos hier werd geïnspireerd tot het schrijven van het gedicht ‘Ode aan de Vrijheid’ dat de tekst is van het huidige nationale volkslied. In het kleine amfitheater dat tevens op het terrein is, worden in de zomer wel kleine optredens gegeven.

op de kaart

Accommodaties op Zakynthos

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten