Verborgen schoonheid

Zakynthos

Nét buiten Zakynthos-stad ligt een landschap van verborgen schoonheid. Heuvelopwaarts brengen smalle straatjes en steegjes u bij de wijk Bochali. Vanaf daar heeft u een verstrekkend uitzicht over de huizen en haven van Zakynthos-stad, de haast oneindige, blauwe Ionische Zee en de baai van Laganas.

  • Agia Triada-kerk Zakynthos
    Agia Triada-kerk
  • Agia Triada-kerk Zakynthos
    Agia Triada-kerk
/

Als u een wandeling naar boven maakt, passeert u de afslag naar Strani. Tijdens uw weg naar boven kunt u hier en daar even stilstaan, want dan kunt u de rustgevende omgeving pas écht goed in u opnemen. Het is bijna onmogelijk om niet even weg te dromen. En u bent niet de enige, want dit is de plek waar de dichter Solomos ooit geïnspireerd raakte tot het schrijven van de ‘Ode aan de Vrijheid’. Dit is tegenwoordig het nationale volkslied van Griekenland.

Stap in het verleden van Bochali


Bochali is een van de oudste wijken van Zakynthos. In dit gebied stond namelijk een deel van de oude hoofdstad. Zoals veel steden vroeger, en vooral die aan de kust, was dit gebouwd rondom een kasteel. Door aardbevingen zijn alle villa’s die er ooit stonden verloren gegaan, maar als u door de smalle straatjes loopt, ziet u nog steeds een paar oude huisjes. De bewoners van Bochali proberen de architectuur van dit gebied zo goed mogelijk in ere te houden. Dankzij hen is een wandeling door deze wijk dus nog steeds een soort reis door de tijd. De omgeving tussen de huizen is gevuld met olijf- en dennenbomen. Als u over de hoofdweg loopt, bereikt u uiteindelijk het centrale plein met een aantal winkeltjes en tavernes. Het uitzicht is letterlijk en figuurlijk adembenemend, want het is even een wandeling naar boven.

Icoon van Maria


Op het centrale plein ziet u, zoals vaak op een centrale plek, een kerk. Dit is de kerk van Zoodochos Pigi en staat bekend om zijn byzantijnse icoon van Maria. Delen van deze kerk zijn eigenlijk onderdelen van een andere kerk, die in het kasteel bovenop de heuvel stond, uit de 16e eeuw. De icoon van Maria dateert uit 848 en is bedekt met zilver. En net zoals veel kerken, heeft ook deze een jaarlijks feest. Dit valt op de eerste vrijdag na Pasen.

Fort Bochali


Als u denkt dat u na deze wandeling al alle schatten van Bochali gezien heeft, dan heeft de wijk nog een verrassing voor u in petto. Nóg verder naar boven ligt namelijk het Venetiaanse fort, dat trots op de berg prijkt. Dit fort beschermde de inwoners vroeger tegen de aanvallen van piraten en de Turken, die vanaf zee kwamen. Op een van de toegangspoorten is de leeuw van San Marco nog goed zichtbaar. Binnen de muren werd onlangs nog een kerkje uit de 12e eeuw ontdekt. Als u het fort heeft bereikt, heeft u de weg naar boven helemaal afgelegd. Wie had er gedacht dat achter het levendige Zakynthos-stad nog zoveel verborgen schoonheid zou liggen?

op de kaart

Accommodaties op Zakynthos

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten