De verzonken stad

Zakynthos

Oude, versteende resten van een belangrijk gebouw, verborgen in het ruige water van de zee. Nee, we hebben het hier niet over de stad van Atlantis. Het gaat om de overblijfselen van een stad bij Zakynthos. Was dit soms de oudste stad van het eiland?

  • Alykes Zakynthos
  • Alykes Zakynthos
/

Vlakbij de kust van Alykanas, in het midden oosten van Zakynthos, zijn de resten van een eeuwenoude stad gevonden. Hóe oud precies, dat weet niemand nog te vertellen. Omdat er geen gebruiksvoorwerpen of keramiek gevonden zijn, kunnen onderzoekers de overblijfselen niet goed dateren. Wat er wél is gevonden, zijn geplaveide resten van materialen waarmee gebouwd is. De overblijfselen lagen op twee tot zes meter diepte en verspreid over een gebied van ongeveer dertig hectare. Waarschijnlijk waren de resten van hout en afkomstig van een groot gebouw, vermoedelijk met een publieke functie.

Onderzoek naar de verzonken stad


Het onderzoek naar deze overblijfselen is nog niet ver gevorderd en men is hiermee druk doende. Wat wel waarschijnlijk is, is dat de grootte van het gebouw wijst op het bestaan aan van een belangrijke, oude nederzetting in het gebied van Alykanas. Het zou dan de eerste stad op het eiland zijn die geheel of gedeeltelijk is gezonken. Griekse archeologen werken samen met Nederlandse om opgravingen op Zakynthos te organiseren. Ze hopen nog meer aanwijzingen te vinden om hun theorieën te ondersteunen.

De Griekse dichter Homerus


De vroegste vertellingen over Zakynthos zijn die van de Griekse dichter Homerus. In de Odyssee, de verhalen over de gekwelde held Odysseus, noemt hij het eiland ‘houtachtig’. Hoewel velen zeggen dat de culturele hoogtijdagen van Griekenland voor het eerst in de oudheid waren, is de eerste bloeiperiode van Zakynthos waarschijnlijk al veel eerder geweest, namelijk in de Myceense tijd. De mythes vertellen waar de naam van het eiland vandaan komt. Zakynthos is vernoemd naar de zoon van de koning van de Trojaanse Dardanos, die zich in 1537 v.Chr. op het eiland vestigde. De bewoners van Zakynthos namen samen met Odysseus deel aan de Trojaanse Oorlog. Het eiland werd toen bestuurd door Ithaca. Later kwamen de bewoners van Zakynthos in opstand en hebben ze in een vrije democratie kunnen leven. Tijdens de Peloponnesische Oorlog sloten zij zich aan bij de Atheners.

Denkend aan vroeger


Op uw tocht over Zakynthos zal er vast een moment zijn dat u door het groene landschap wandelt, of even uitrust bij een verstrekkend uitzicht over een oude stad. Denkt u op dat moment eens terug aan deze rijke, enorm ver teruggaande geschiedenis, en stelt u zich even voor hoe de oude Grieken op deze zelfde plek gestaan moeten hebben. En misschien zagen zij wel de mysterieuze grote stad bij de haven, waarvan sommige restanten vermoedelijk nog steeds diep op de zeebodem verborgen liggen …

op de kaart

Accommodaties op Zakynthos

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten