Zakynthos-stad

Zakynthos

Zakynthos-stad is de hoofdstad van het eiland en is de gelijknamige stad aan de oostkust van Zakynthos. Ook hier wordt de stad door de bewoners wel liefkozend Chora genoemd, zoals op veel andere Griekse eilanden. De stad is redelijk nieuw maar bevat toch enkele oude elementen.

 • zakynthos-stad, griekenland
 • zakynthos_town_1121.jpg
  Agios Markos-plein met de katholieke kerk Agios Markos
 • zakynthos_town_101.jpg
  Klokkentoren van de Agios Dionysios-kerk
 • zakynthos-stad, griekenland
  Agios Nikolaos-kerk
 • zakynthos-stad, griekenland
 • zakynthos_town_121.jpg
  Solomos plein
 • zakynthos-stad, griekenland
  Agios Markos-plein met de katholieke kerk Agios Markos
 • zakynthos_town_144.jpg
  Solomos-plein
 • zakynthos_town_189.jpg
 • zakynthos-stad, griekenland
  Agios Dionysios-kerk
 • zakynthos_town_1133.jpg
  Solomos-plein
 • zakynthos_town_1125.jpg
/

Pleinen van Zakynthos-stad


Zo zijn er diverse pleinen, tal van gezellige straten en enkele stadsparken met hier en daar huizen met de typische karakteristieken van Zakynthos; kleurrijk met een Venetiaans tintje. Tevens zijn er verschillende kerken en musea in de stad. Een avond in de stad is zeker de moeite waard. Langs de haven en aan de pleinen hebben verschillende tavernes zich verzameld, die hun best doen de gast te vermaken en hun honger te stillen. Herenhuizen met kenmerken van de Venetiaanse, Franse en Engelse overheersing zijn er mondjesmaat. Een grote aardbeving heeft veel hiervan vernietigd. Toch zijn de bewoners er goed in geslaagd de oude sfeer met de herbouw te doen herleven. Het Solomos-plein is hier een goed voorbeeld van.

De Alexander Roma-straat is de hoofdstraat van het centrum met een grote variatie aan winkels en kantoren. De strook langs de kade die zich uitstrekt vanaf de Agios Dionysios-kerk tot aan het Solomos-plein is een aaneenschakeling van tavernes en barretjes waar het goed toeven is. Met name in de avond is het hier een drukte van belang. Wilt u liever rustig zitten en de drukte van de stad aan u voorbij laten gaan, zoek dan de smalle straten achter het plein en de kade op. Misschien minder hip, maar zeker zo lekker.

De stad heeft een aantal bezienswaardigheden die we onderstaand voor u opnoemen.

Het Solomos-plein


Dit plein aan het einde van de kade, of het begin natuurlijk, maar net van welke kant u komt, valt direct in het oog. Het plein is vernoemd naar de Griekse dichter Dionysios Solomos, de schrijver van de tekst van het nationale volkslied van Griekenland. In het midden prijkt zijn buste op een zuil. Een museum om zijn werk te eren is elders in de stad, op het Agios Markos-plein.

De indrukwekkende gebouwen op het Solomos-plein stammen uit het neoklassieke tijdperk en zijn versierd met boogvormige ramen en arcaden. In een van deze gebouwen is de Openbare Bibliotheek gevestigd met een kleine 60.000 boeken in hun bezit. Op de begane grond is een museum over de bezetting en het verzet. Het Byzantijns Museum bevindt zich ook op het plein. Dit museum heeft een grote schat aan kunstwerken in zijn bezit zoals iconen, houtsnijwerken en olieschilderijen.

Kerken op de pleinen in Zakynthos-stad


Om de kerk op het plein kunt u niet heen. De Agios Nikolaos tou Molou-kerk dateert uit de Venetiaanse tijd en is tevens het oudste bouwwerk op het plein. De klokkentoren is er later in het Byzantijnse tijdperk bijgebouwd. In de kerk liggen behalve een aantal prachtige iconen, ook enkele handgeschreven manuscripten van de beschermheilige Agios Dionyssos, die hier enkele jaren van zijn leven de mis preekte.

De kerk aan het andere eind van de kade is de veel nieuwere Agios Dyionyssos-kerk, gebouwd in 1948 ter ere van de beschermheilige van Zakynthos. De hoge klokkentoren steekt trots boven de omringende gebouwen uit en in de avond is de kerk mooi verlicht. Ondanks dat de kerk geen oude kunstwerken bevat, zal een bezoek toch verbazen. De rijke kleuren en de iconen in de kerk zijn zeker interessant.

Agios Markos-plein


Het Agios Markos-plein is een van de andere pleinen in de stad. Hier is het museum ter ere van het werk van de dichter Dionyssios Solomos. Tevens werd hier het Gouden Boek verbrand door de revolutionairen in de opstand tegen het Venetiaanse bewind. Ook planten zij hier de boom van de vrijheid. Aan dit plein bevindt zich het Museum van Solomos en Kalvos. Dit bevat naast de portretten van deze twee dichters en nationale helden, ook een collectie schilderijen, houtsnijwerken, keramieken en oude muziekinstrumenten. De overigens katholieke kerk met de gelijknamige naam is ook te bezoeken. Maar bovenal is het Agios Markos-plein een plek waar de lokalen elkaar ontmoeten voor een drankje.

Bochali in Zakynthos-stad


Heuvelopwaarts bevindt zich de oude wijk Bochali. Deze wijk bestaat uit met klinkers geplaveide straten en pleinen en het kasteel prijkt op de top. Er zijn tal van tavernes en terrassen met winkeltjes en het uitzicht vanaf hier over de stad is fantastisch. Tijdens de tocht naar boven passeert u de afslag naar Strani. Dit is een park met olijf- en pijnbomen en een fantastisch uitzichtpunt. Bankjes op het centrale plein geven u de gelegenheid weg te dromen en wellicht kunt u zich voorstellen waarom de schrijver Dionyssios Solomos hier werd geïnspireerd tot het schrijven van het gedicht ‘Ode aan de Vrijheid’ dat de tekst is van het huidige nationale volkslied. In het kleine amfitheater dat tevens op het terrein is, worden in de zomer wel kleine optredens gegeven. Loopt u verder naar boven, dan komt u bij het Venetiaanse fort.

op de kaart

Accommodaties op Zakynthos

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten