Onze specialisten helpen u graag verder op weg. Bel ons gerust.

Brochure aanvragen

Vraag de brochure aan

Oudheden van Ithaki

Ithaki

Itháki is het thuisland van Odysseus, de held uit het mythologische verhaal de Odyssee van Homerus. Hoewel Itháki vrij klein is, zijn er toch enkele bezienswaardigheden van historische waarde. Zo zijn er archeologische vondsten gedaan die grote overeenkomsten vertonen met verhalen uit de oudheid en mythologie.

Het mythische paleis van Odysseus
Vlakbij Stavrós ligt het dorpje Pilikáta. Op deze plek zijn ruïnes gevonden van een oude nederzetting. In 1930 zijn hier door de Engelsen opgravingen gedaan, waarbij zij prehistorische scherven en de overblijfselen van een oude muur vonden. Het grootste gedeelte van deze muur was echter ingestort en de stenen ervan waren hergebruikt voor andere gebouwen en muren die tegen de heuvel werden gebouwd. Er wordt gezegd dat op deze plek het mythische paleis van Odysseus stond, dat wordt benoemd in het verhaal van Homerus. Hoewel recente opgravingen suggereren dat het kasteel wellicht op een andere plek stond, gaan de opgravingen hier wel door. Zo zijn er diverse belangrijke vondsten gedaan die worden tentoongesteld in het Archeologische Museum van Stavrós.

Recente opgravingen suggereren dat het paleis van Odysseus in Ágios Athanásios, vlakbij Exogí, stond. Deze plek wordt ook wel aangeduid als ‘School of Homer’. Deze plek is indrukwekkend, vanwege de ruïnes van enkele Myceense gebouwen. Ook is hier de kerk van Ágios Athanásios gevestigd, die werd gebouwd op de ruïnes van het paleis. De tijd zal leren welke van de gevonden locaties de juiste blijkt te zijn. Interessant voor een bezoek zijn ze beide.

De grot van de Nimfen
Een andere plek die sterk verbonden is met de verhalen over Odysseus, is de grot van de Nimfen, die ook wel Marmarospiliá wordt genoemd. Deze grot ligt ten westen van Vathí en er wordt gezegd dat Odysseus in deze grot zijn geschenken van de Phaceacianen verborg na zijn terugkomst uit Troje. Archeologische vondsten suggereren dat dit inderdaad de grot zou kunnen zijn waar Homerus in zijn verhalen naar verwijst. Zo komen de vorm en de positie waar de grot ligt overeen met de beschrijving van Homerus.

De grot heeft twee ingangen, maar doordat een van deze ingangen onder de huidige weg ligt, is de grot via deze kant niet bereikbaar. In plaats daarvan leidt een weg naar de hoofdingang verderop de heuvel. Via een smalle ingang leidt een trap in de grot. Hier zijn meerdere lagen en archeologen zijn erin geslaagd verder de grot in te gaan. Vandaag de dag is echter alleen de ingang van de grot toegankelijk voor het publiek. Alle vondsten die tijdens opgravingen zijn gedaan, zijn te bezichtigen in het Archeologische Museum in Vathí.

De bron van Arethoúsa
In het zuiden van het eiland ligt de bron van Arethoúsa. Ook deze plek wordt in de verhalen over Odysseus benoemd. Odysseus zou hier na aanwijzingen van de godin Athena vermomd als bedelaar zijn heengegaan om de herder Eumaeus te ontmoeten. Boven de bron is een grote, steile rots te zien die Korax wordt genoemd, wat ook wel raaf betekent. De bron is te voet bereikbaar en een wandeling er naar toe duurt ongeveer 1,5 tot 2 uur.

De monolieten van Anogí
In en rondom het dorp Anogí zijn verschillende reusachtige rotsen te vinden met een kegelvorm. Vanwege de vaak typische vormen lijkt het alsof de rotsen door een mythische hand werden geschapen. Maar meer aannemelijk is dat deze monolieten zijn gevormd onder de invloed van regen en wind. Indrukwekkend zijn ze zeker, met name de 9 meter hoge rots die de naam Aráklis heeft gekregen.

Paleochóra
Hoog in de bergen leidt een pad naar het verlaten dorp Paleochóra. Paleochóra betekent letterlijk oud dorp. Tijdens de Middeleeuwen en aan het begin van de Venetiaanse periode was dit de hoofdstad van Itháki. Paleochóra ligt op zo’n 3 kilometer van Vathí en bestaat tegenwoordig alleen nog uit restanten van lang vervlogen tijden.

Het dorp is sinds de 16e eeuw verlaten en bestaat voornamelijk uit ruïnes. De huizen die er vroeger stonden, werden gebouwd van hout en steen en hadden een defensief karakter. Ze waren vaak een of twee verdiepingen hoog en hadden geen balkons. Bovendien beschikten de huizen over kleine, smalle ramen die dienst deden als schietgaten wanneer er een aanval van buitenaf kwam. Het uitzicht vanaf Paleochóra over de Ionische zee is eindeloos. Dit terwijl de ingang van de haven in het volle zicht lag. Ook dit had een strategisch karakter, want hierdoor kon geen enkel schip naderen zonder op te vallen.

Tussen de ruïnes van de huizen en andere gebouwen zijn nog diverse oude kerken met mooie Byzantijnse fresco’s bewaard gebleven die ook nu nog zijn te bezichtigen. Een voorbeeld is de kerk van Ágios Ioánnis. Deze kerk is gesitueerd rondom de middelste ruïnes van Paleochóra en beschikt over een hoge, stenen klokkentoren.

Paleochóra is vanaf Perachóri bereikbaar via een grotendeels geplaveid pad dat langs de verschillende ruïnes leidt. Vanaf Paleochóra zelf is er een prachtig uitzicht richting Vathí, de kleine Ionische eilanden, Perachóri en de kustlijn van centraal Griekenland.

Oudheden van Ithaki op de kaart

Accommodaties op Ithaki

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten

Om Rossholidays.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleidAkkoord