Argiroupoli en omgeving

Zuid-Kreta

Het nog ongerepte binnenland van Zuid-Kreta leent zich uitstekend voor een ontdekkingstocht per auto. Authentieke dorpjes waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan liggen verspreid in het landschap, klaar om ontdekt te worden. Twee mooie voorbeelden zijn Roustika en Argiroupoli, beide te vinden ten noordwesten van Plakias.

 • Excursie Argiroupoli
  Argiroupoli
 • Excursie Argiroupoli
 • Excursie Argiroupoli
  Het oude Lappa
 • Excursie Argiroupoli
 • Excursie Argiroupoli
 • Excursie Argiroupoli
  De vijf maagden
 • Excursie Argiroupoli
  De vijf maagden
 • Excursie Argiroupoli
  De vijf maagden
 • De vijf maagden
 • Excursie Argiroupoli
  De vijf maagden
 • Johannesbroodmeel fabriek
 • Lappa
 • Roustika
 • Roustika
 • Roustika
  Roustika
/

Na de kleine, maar daarom niet minder indrukwekkende Kotsifou kloof die boven Plakias ligt, duikt u het binnenland in op weg richting Kali Sikia. Deze naam betekent zoveel als goede vijgenboom. Het landschap dat zich na Kala Sikia voor u uitstrekt, wordt gekenmerkt door glooiende heuvels en wijngaarden en op een zeker punt kunt u tegelijkertijd zelfs de zee aan zowel de noord- als aan de zuidkant van Kreta zien liggen.

Eenmaal aangekomen in Argiroupoli is de koelte van het vele groen weldadig. Deze weelderige vegetatie is te danken aan de ligging van het dorp tussen twee rivieren en de vele bronnen in de omgeving.

Argiroupoli bestaat uit twee delen: een ouder, lager gelegen deel en het nieuwe, hoger gelegen deel op de plaats waar vroeger het oude Lappa lag. Lappa zou gesticht zijn door Agamemnon, koning van Mycene, en was ooit een florerende stad totdat deze door de Romeinen verwoest werd. Vondsten waaronder mozaïeken en munten getuigen dat de Romeinen de stad later weer opbouwden en dat deze uitgroeide tot een stad met belangrijke privileges. Wanneer u door het dorp loopt en goed naar de huizen kijkt, ziet u dat hiervoor vaak elementen uit verschillende historische periodes zijn gebruikt. Zo kunt u elementen uit zowel de oudheid als de Romeinse en Venetiaanse periode onderscheiden.

In het lager gelegen gedeelte trekt het Agios Ioannis plein, zo genoemd naar het gelijknamige kerkje, direct de aandacht. Het wordt omgeven door klaterende kleine watervalletjes en in een aantal voormalige watermolens zijn nu tavernes gevestigd. Een lunch onder de platanen, naast het water, is hier bepaald geen straf!

Kato Poros, Roustika & Moundros


Vlak naast Argiroupoli ligt Kato Poros. Hier eindigen de parallel gelegen Moundriano-kloof en de kloof Vilandredo. Beide maken deel uit van de Europese wandelroute E4. Een oud Romeins pad leidt vanuit het dorp naar de bron en het kerkje van de Vijf Maagden. Hier zijn in de rotsen nog de overblijfselen van een aantal oude graftombes uit de Hellenistische en Romeinse periode te zien. Iets buiten het dorp vindt u ook de Necropolis, de begraafplaats van het antieke Lappa.

Vanuit Argiroupoli kunt u weer terugrijden via Roustika en Moundros. Beide dorpjes zijn rijk aan zowel Venetiaanse als ook Ottomaanse elementen en het is zeker de moeite waard om even doorheen te slenteren. Let u in Moundros vooral ook eens op de bijzondere Turkse fonteinen.

Mocht u de route willen uitbreiden dan behoort een bezoek aan het meer van Kournas ook zeker tot de mogelijkheden. Dit natuurlijke meer met vers water is vooral van bovenaf prachtig om te zien, omzoomd door oevers met wit zand. Van hieruit kunt u ervoor kiezen om een route te kiezen die u via Vrises en de Imbroskloof naar Frangokastello en uiteindelijk weer terug naar Plakias brengt.

Excursie Argrioupoli


Onze gasten die verblijven op Zuid-Kreta hebben de mogelijkheid om deel te nemen aan de excursie 'Kretenzer kruiden en waterrijk Argiroupoli'. Tijdens deze dag bezoekt u het waterrijke Argriroupoli en het oude Lappa. De waterbronnen en watervallen worden uiteraard niet overgeslagen. Ook heeft u de mogelijkheid om de avocado shop te bezoeken op het plein, gaat u langs de Johannesbroodfabriek en eventueel nog de "Cretan Aroma" boederij. U sluit de dag af bij een lokale taverne. Uiteraard onder begeleiding van een gids, deze excursie is ter plaatse te boeken bij de reisleiding.

op de kaart

Accommodaties op Zuid-Kreta

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten