Reisverhaal Sander naar West-Kreta

Afgelopen 10 jaar heb ik samen met mijn vrouw vele hoeken van Griekenland bezocht. Nee, niet alle eilanden en regio's uit ons aanbod! Natuurlijk is dat ons doel, dat wil toch iedereen …, maar wie gaat dat ooit lukken? We hebben genoten van een waslijst aan bestemmingen, maar iets waar we reikhalzend naar uitkeken was samen met onze twee kleine kinderen naar Griekenland. De liefde die wij hebben voor het land, delen met hen. En oma, die ging ook mee! Want op vakantie met de kleinkinderen, dat is win-win.

Waar gaan we dan naartoe? U mag het best weten, daar heb ik lang over nagedacht, maar uiteindelijk kwam ik op een fantastische plek uit: Huize Artemis, West-Kreta. Gewoon, omdat het alle ingrediënten had voor onze vakantie. De grote tuin, het zwembad, het uitzicht, een mooi aflopende strand, gezellige tavernes en een uitstekende uitvalsbasis voor het beleven van mooie avonturen.

/

De alternatieve route

Uiteraard trekken we erop uit! We openen de kaart bij het ontbijt, wat gaan we vandaag doen? Naar het waterpark, waar ook de botanische tuinen zijn. Via de snelweg? Nee, natuurlijk niet. Achter Chania langs is veel mooier; door velden vol met sinaasappelbomen, oleander en salie. Door de bergen, langs geitjes en een wijnhuis. Boven op de berg zetten we de auto langs de kant. Hier wacht ons een spectaculair uitzicht over Chania-stad en de baai van Souda. Dat gaan we later nog van dichtbij bekijken!

Onderweg oefenen de bergen een enorme aantrekkingskracht op mij uit. Terwijl de kinderen in de auto de ogen uit kijken op de zee, hoor ik alleen de bergen roepen. De Witte Bergen van Kreta, niet vernoemd naar de sneeuw die tot in het voorjaar de toppen siert, maar naar de kalksteen waaruit de berg bestaat en deze een witte kleur geeft.

De witte bergen roepen

Later die week gaan we de bergen doorkruisen. We stippelen een mooie route uit op de kaart. Uiteraard met maps op de smartphone als back-up, maar ook gewoon heerlijk klassiek met de kaart in de hand.

We gaan eerst richting Rethymnon en vanuit daar loodrecht naar beneden. We kiezen ditmaal voor de Kotsifou-kloof, om uiteindelijk in Plakias aan de zuidkust te stoppen. Het beloofde ijsje onderweg wordt geserveerd. Het is een tijd geleden dat we hier waren, maar nog steeds zo fijn. Gezellig, een mooie baai en omringd door schitterende natuur. Plakias voelt voor mij als het podium van een groot theater, waarbij de omliggende bergen de tribune zijn. De branding is een pretpark voor ons, we spelen en lachen, genieten van de verse jus en koffie met collega’s die ik na jaren weer eindelijk een keer in het echt zie. Even afdrogen en dan weer de auto in, nu start het echte avontuur!

Na een aantal tips van mijn collega’s rijden we langs de kust richting het westen. De auto wordt getest, maar werkt als een zonnetje. We toeren door de olijfbomen heen. De achterbank maak ik alvast lekker met een verhaal over een groot kasteel aan het water waar vroeger ridders waren: de franken. De enorme muren laten een onuitwisbare indruk achter.

Iets na Frangokastello gaat de weg rechtsaf. Rechtsaf én omhoog. De Imbros-kloof, een schitterende kloof waar je een prachtige wandeling doorheen kan maken, echt een aanrader. Naast het wandelen door de kloof, is de autoweg door de kloof ook eentje om op te schrijven. Met ons gezelschap en de temperaturen zat de volledige wandeling er niet in, maar de vergezichten, flora en fauna hebben ons een uitstekende dag bezorgd. Bovenaan zijn we nog gestopt bij de ‘kantina’ op de berg voor sinaasappelsap, pannenkoeken met honing en bovendien een prachtig uitzicht.

Castle on the hill

Nou, dat kasteel had een flinke indruk gemaakt en werd gedurende de vakantie meerdere keren nagebouwd op het strand van Kalives. Een plek waar wij veel zijn geweest. Mooi zand, rustig water en hele lieve mensen van de strandbar, waar ze ook nog erg lekker eten maken. Vaak werd er tijdens het bouwen van de zandkastelen dan teruggedacht aan Frangokastello, maar ook met de vingers gewezen naar het kasteel op de berg. Iedereen die op het strand van Kalives is geweest, herkent het wel. Bovenop de berg achter Kalives staat een fort. Aptera is de naam. Het klassieke Aptera was een strategisch gelegen stad. In de 19e eeuw werd er een groot fort bijgebouwd. Uiteraard gingen wij hier op onderzoek uit. We dansten in het theater en keken onze ogen uit in de enorme waterreservoirs. Zeker de moeite waard om te bezoeken tijdens een vakantie op West-Kreta en leuk om de trip te combineren met een bezoek aan een van de tavernes in het dorp Aptera.

Op de koffie bij Chrissi

Vandaag had ik een speciaal doel. Op bezoek bij familie Androulakis. Huize Androulakis is in 2023 toegevoegd aan het aanbod van Ross Holidays. Waar ik zelf de andere woningen uit het aanbod eerder al een keer bezocht had, wilde ik uiteraard ook een keer de woning zien waar onze gasten zo positief over spreken. En de uitspraken als ‘paradijsje’ en de warme woorden over de eigenaresse zijn zeker niet gelogen! Met open armen werd ik ontvangen door Chrissi, en na een gezellige tijd ging ik met fruit uit de tuin op zak, weer verder op weg.

Een wandeling door de stad Chania. Eigenlijk is het nauwelijks te beschrijven hoe mooi deze stad is en wat een prettige sfeer er hangt. De winkeltjes, terrassen, kleurrijke huizen, oude gebouwen en natuurlijk de vuurtoren … die heeft een onuitwisbare indruk achter gelaten.

Speuren naar parels

Een vakantie in Griekenland is … samen uiteten. Daarom gaan wij op zoek naar parels. Zoals niet iedere bestemming hetzelfde is, geldt dit uiteraard ook voor de tavernes. Reviews lezen, rondvragen, overdag alvast even spieken. Het is voor ons altijd een heel ding, het uitkiezen van de tavernes. Maar het werk wordt beloond. Op zoek naar kleinschalig, Grieks en gezellig. Hier wat uitschieters voor ons: Lagos taverne in Almyrida, het dorp zelf is niet wat wij leuk vinden, maar de taverne is gebouwd tegen de rotsen en tussen de bomen en struiken. Uiteraard Koumos, wat een creativiteit! Parisia in Vamos, de obers wisten hier goed sfeer te maken! Als laatste een compliment voor de verse vis van Provlita in Kalives. De keuze aan tavernes was erg ruim in de omgeving van Kalives, we hebben vast en zeker parels gemist. Ik hoor het graag voor een volgende keer!

Nog een keer?

Met veel plezier heb ik geschreven over mijn vakantie, een terugblik op een prachtige tijd samen. Zo’n verslag is natuurlijk een mooie rit langs de dingen die we gedaan hebben, maar de echte pracht van de reis zat uiteraard in de momenten samen. Het beviel zelfs zo goed, dat we twee maanden later opnieuw zijn gegaan, naar een andere bestemming … binnenkort meer!

keyboard_arrow_leftkeyboard_arrow_right

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten